Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень 2021р. (Частина 1)

Головам

районних, міських, первинних організацій

профспілки працівників охорони здоров’я

Хмельницької області

Шановні колеги!

Інформація про діяльність профспілок, своєчасне ознайомлення з новаціями законодавства, змінами в нормативно-правових актах, що стосуються діяльності закладів охорони здоров’я, є важливими для членів нашої профспілки.

Інформуємо Вас про окремі питання діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві за останній місяць.

Федерація профспілок України, Профспілка працівників охорони здоров’я України рішуче виступає проти зростання цін і тарифів на комунальні послуги, особливо під часепідемії, і вимагає від влади зупинити безконтрольне зростання необґрунтованих цін і тарифів.

11—12 січня 2021 року практично в усіх областях України відбулись акції протесту проти підвищення комуналки. Наша Профспілка звернулась до Кабінету Міністрів України з вимогою зупинити тарифну вакханалію та забезпечити державне регулювання в цій сфері (текст вимог додається). У своїх зверненнях усі профспілки наголошують — державні ціни в енергетичному секторі мають бути узгодженими з оплатою праці. Не можна перекладати на громадян невирішені проблеми економіки, які мають розв’язувати урядовці. Профспілки вважають, що в період карантину влада повинна підтримати громадян та встановити мораторій на підвищення будь яких тарифів.

Вимоги громад, вимоги Профспілок змусили Уряд знизити тарифи. Наприклад, до кінця опалювального сезону встановлена максимальна ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубічний метр. А 27 січня прийняте рішення про компенсації громадянам, у яких встановлено електроопалення, для багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Причому без додаткових довідок, а загальна сума компенсацій становитиме 1,4 мільярда гривень. Крім цього, Верховна Рада 28 січня 2021 року прийняла постанову, якою, зокрема, зобов’язала Уряд встановити граничні рівні націнки до тарифів на житлово-комунальні послуги з постачання побутовим споживачам теплової енергії, гарячої води, постачання та розподілу природного газу; встановити окремий тариф на електричну енергію, що відпускається населенню, за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць, відшкодувати вразливим категоріям споживачів витрати на оплату житлово-комунальних послуг та надати їм компенсацію витрат на оплату послуг з постачання природного газу та теплової енергії у січні 2021 року.

Інформуємо Вас також щодо кроків влади по вирішенню питань, викладених у Вимогах учасників попереджувальної акції протесту Профспілок до органів влади, яка відбулась 03 грудня 2020 року.

Згідно Закону України від 04.12.2020 №1071 передбачається допомога фізичним особам – підприємцям та найманим працівникам – 8000 гривень; допомога фізичним особам – підприємцям, які мають дітей. З метою пом’якшення наслідків COVID-19, зокрема, внесені зміни до Закону України „Про зайнятість населення”, якими передбачено надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України (цим користувались деякі лікарні, у які припинялась планова госпіталізація). На період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України. Для осіб, які втратили роботу в період карантину та були звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін, не застосовуються вимоги щодо скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю, при цьому загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів. Тобто такі особи отримують допомогу по безробіттю з першого дня набуття статусу безробітного.

Профспілка констатує, що за останній час вимоги щодо врегулювання проблем в оплаті праці працівників галузі владою було проігноровано, а колективний трудовий спір між Профспілкою та КМУ не розв’язано, конструктивний соціальний діалог із МОЗ України відсутній — Міністерство ухилялося від колективних переговорів із укладання Галузевої угоди на новий строк. Тому вирішено звернутися до Кабінету Міністрів України, Національної служби посередництва та примирення (НСПП) з вимогою призначити нового уповноваженого на представництво інтересів Кабінету Міністрів України в колективному трудовому спорі, ініціювати проведення зустрічі профспілкового активу з Міністром охорони здоров’я України. Зауважимо, що все ж таки перші кроки урядовців зроблені – наприкінці грудня голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль офіційно зустрілась з Міністром охорони здоров’я України М.Степановим. Під час зустрічі серед питань було не тільки прискорення розслідування професійних захворювань медичних працівників на COVID, а також проблеми фінансування медичних закладів, зокрема інфекційної, психіатричної, протитуберкульозної служб, екстреної медичної допомоги та інші, які стосувались соціального захисту медиків. Нарешті й визначені кроки до розв’язання колективного трудового спору між Профспілкою та Кабінетом Міністрів України і укладення Галузевої угоди на новий термін.

Як Вам відомо, випадки захворювання медичним працівників на COVID-19 мають розглядатися як випадки гострого професійного захворювання. З метою вдосконалення проведення таких розслідувань Кабінет Міністрів України вніс зміни до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій». Наша Профспілка не погодила проєкт постанови, який не відповідав інтересам спілчан та вимогам чинного законодавства. Цей проєкт передбачавособливий порядок розслідування лише стосовно окремих інфекцій, обмеженого кола працівників та обмеженого переліку закладів охорони здоров'я, що не могло бути погоджене Профспілкою. На думку Профспілки, запропоновані рішення нездатні ані пришвидшити проведення розслідувань, ані вирішити одне з основних завдань таких розслідувань – визначення належних профілактичних заходів. По суті у складі комісії з розслідування фахові спеціалісти замінюються на працівників закладу, які лише опосередковано мають відношення навіть не до причин, а лише до наслідків таких випадків. Крім того, окремі посадові особи, включені до складу комісії за новим Порядком своїми діями (чи бездіяльністю) можуть бути причетні до порушення вимог з охорони праці. Такі посадові особи можуть мати упереджене ставлення до визначення причин та обставин гострого професійного захворювання. Наприклад, саме з цих причин забороняється включати до складу комісії безпосереднього керівника потерпілого (пункт 13 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою КМУ від 17 квітня 2019 р. №337). В проекті у порушення вимог статті 41 Закону України «Про охорону праці» навіть не передбачалось включати до складу комісії з розслідування представника профспілки (заперечення Профспілки до постанови опубліковане на офіційному інтернет-сайті ППОЗУ).

На сьогодні наші вимоги, хоч поки що не повністю, але враховані, до тексту Порядку внесені зміни, зокрема, у складі комісії з розслідування поновлено участь представника первинної організації Профспілки (див. постанову Кабінету Міністрів України від 05 січня 2021 р. № 1 «Деякі питання розслідування випадків смерті окремих категорій медичних працівників»)

Профспілка очікує реалізації найближчими днями ще однієї вимоги, висунутої нами минулого року – щодо встановлення доплат професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я за роботу з ліквідації COVID-19 (ця вимога стосувалась в першу чергу справедливого ставлення до працівників лабораторних підрозділів). Законом України від 18.12.2020 р. № 1123 внесені зміни до ст. 77 Закону України від 19.11.1992 р. № 2801-XII. Передбачено, що пп. «б», «в», «д», «е», «є», «ж», «з», «і», «ї», «й», «к», «л», «м» та«н» ч. 1 цієї статті поширюються на професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у ЗОЗ.Перелік посад професіоналів з вищою немедичною освітою у закладах охорони здоров’я та кваліфікаційні характеристики таких посад визначаються МОЗ.

Кабміну з дня набрання чинності цим Законом доручено установити доплати до зарплати професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у ЗОЗ та безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на COVID-19, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню COVID-19, до завершення здійснення зазначених заходів у розмірі, встановленому для лікарів, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19. МОЗ у триденний строк з дня набрання чинності цим Законом доручено внести зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, визначивши кваліфікаційні характеристики для посад професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я.

Закон № 1123набрав чинності 14.01.2021 р. та вводиться в дію через місяць з дня набрання ним чинності. Тому уважно слідкуємо і очікуємо прийняття урядових рішень з 14 лютого цього року.

Наша профспілка уважно слідкує за проєктами нових нормативних документів, які стосується інтересів медиків і пропонує всім спілчанам долучатися до формулювання конструктивних пропозиції до їх змісту.

Так, наприклад, на сьогодні обговорюється проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 302 (маємо на увазі нову редакцію «Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників»).

Інформуємо про зауваження, які є вже на сьогодні і запрошуємо Вас висловити й свою думку.

Як відомо, за участь у заходах із безперервного професійного розвитку нараховуються бали. Але в проєкті знову не відображається важливе питання — яка кількість балів нараховується за участь у певних заходах. Це важливо, оскільки у новій редакції є пункт 23, в якому зазначається — нарахування неправильної кількості балів – передбачає відмову у верифікації заходу безперервного професійного розвитку, а це означає неотримання балів.

Передбачається застосування «електронної системи безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я», яка навіть у проекті не існує (на сьогодні це – поки що «особисте освітнє портфоліо», тобто довідка про набрані бали), а перехідного періоду в проєкті немає.

Проєкт нової постанови, нарешті, містить чіткий перелік вимог до провайдерів та заходів БПР, яких сьогодні взагалі не існує. У той же час, згідно з п. 21 проєкту Положення, провайдер, який має намір провести захід безперервного професійного розвитку, вносить у систему не пізніше ніж за 6 міс відповідну інформацію. Але ж дуже важливими є семінари чи конференції з актуальних питань, наприклад з проблематики COVID-19, і чекати 6 місяців – абсолютно недоречно.

Проєкт визначає форми навчання (очний навчальний захід, вебінар з дистанційною формою навчання, електронне, а також комбіноване навчання). Але не передбачається дистанційне навчання! Є можливість очного навчання, а в його рамках – дистанційно-очні заходи, які проводяться наживо через Zoom чи інші платформи. Не враховано, щосьогодні навіть заклади післядипломної освіти пропонують лікарям використовувати цикли тематичного вдосконалення в онлайн записі, який можна переглянути у вільний від роботи час, і потім відповісти на контрольні запитання, вміщені в такому записі. А це дуже важливо, особливо в умовах пандемії і карантину, коли у лікарів фізично нема можливості навчатися очно чи в режимі реального часу.

МОЗ України в грудні 2020 року оприлюднило також проєкт змін до наказу № 446. Як і раніше, атестацію на присвоєння кваліфікаційної категорії лікарям передбачають проводити один раз на 5 років. Але за бажання і наявності певних умов і якщо впродовж року накопичено вдвічі більше балів, ніж передбачено мінімальними вимогами, лікар вже не зможе атестуватись на більш високу категорію через рік після попередньої атестації – лише не раніше, ніж через три роки. Передбачається, що лікар, який має 2 спеціальності, повинен створювати освітнє портфоліо для кожної з них окремо. Це логічно, але передбачається, що за видами діяльності, які не стосуються основної лікарської спеціальності, враховується не більше, ніж по 8 балів щорічно. Ось приклад, наведений Т.Вежновець, директором Інституту післядипломної освіти НМУ ім. О. О. Богомольця, д.м.н, у публікації часопису «Ваше здоров’я» — педіатр атестується по педіатрії, він пройде курс ТУ з алергології тривалістю 5 днів. За це йому нарахують 8 балів, в той час, як лікарю-алергологу – 25 балів (оскільки це його основна спеціальність). І навпаки. Звідки ж буде зацікавленість в розширенні знань за суміжними дисциплінами? Як сімейний лікар у період епідемії туберкульозу хоче поглибити знання в галузі фтизіатрії?

На громадське обговорення МОЗ винесло проєкт наказу «Про затвердження Порядку проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб» Новий Порядок має упорядкувати епідеміологічне обстеження осередків інфекційних захворювань, щоб захистити населення від ризику заразитися інфекційними хворобами, а також запобігти їх подальшому поширенню за межі територій, де була зареєстрована інфекційна хвороба.(посилання -tinyurl.com/1djx9tqq).

На сайті МОЗ для громадського обговорення 20.01.2021 також розміщений проєкт наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про інтернатуру» (moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-nakazu-moz-ukraini-pro-zatverdzhennja-polozhennja--pro-internaturu). Пропонуємо надсилати зауваження до проєкту наказу надсилати на нашу електронну адресу.

МОЗ затвердило нові стандарти лікування вірусних гепатитів В та С. Зміни у Стандартах дадуть змогу раніше виявляти пацієнтів із захворюваннями на вірусні гепатити, зменшити кількість втрачених з-під нагляду пацієнтів та сприятимуть негайному початку лікування. Ідеться про чотири документи: Стандарти медичної допомоги при вірусному гепатиті С у дорослих, затверджені наказом МОЗ від 15.01.2021 № 51, Стандарти медичної допомоги при вірусному гепатиті С у дітей, затверджені наказом МОЗ від 15.01.2021 № 50, Стандарти медичної допомоги при вірусному гепатиті В у дорослих, затверджені наказом МОЗ від 15.01.2021 №49 та Стандарти медичної допомоги при вірусному гепатиті В у дітей, затверджені наказом МОЗ від 15.01.2021 №48.

Кабмін постановою від 23.12.2020 р. № 1366 затвердив Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин. Дія затвердженого Положення не поширюється на діяльність, пов’язану з донорством крові та її компонентів, діяльність, пов’язану з використанням крові та її компонентів, діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин, трансплантацію статевих залоз, репродуктивних клітин та живих ембріонів, аутотрансплантацію, імплантацію, вилучення анатомічних матеріалів для діагностичних та наукових досліджень.

Відповідні зміни щодо послуг із трансплантації внесено також постановою КМУ від 21.12.2020 р. № 1367 до: Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996 р. № 1138, який доповнено пп. 41–43 щодо вилучення анатомічних матеріалів та постанови КМУ «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» від 05.09.2018 р. № 707, згідно з якими дію пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів продовжено до кінця 2021 року, а також доповнено перелік закладів охорони здоров’я та наукових установ, які мають право провадити діяльність, пов’язану з трансплантацією органів людині, 15 новими юридичними особами, що відтепер мають право здійснювати вказану діяльність. Обидві постанови набрали чинності 31.12.2020 р.

Кабмін постановою «Деякі питання організації роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» від 28.12.2020 р. № 1359 затвердивПорядок роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та виклав у новій редакції Порядок інформування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги про виклик екстреної медичної допомоги та їх направлення на місце події, затверджений постановою КМУ від 21.11.2012 р. № 1118.

До мережі центру ЕМД та медицини катастроф відтепер входять оперативно-диспетчерська служба, станція, підстанція, пункт постійного базування та пункт тимчасового базування, а сама мережа центру планується залежно від потреб регіону.Постанова № 1359 набрала чинності 05.01.2021 р.

Уряд затвердив нормативи прибуття бригад ЕМД на виклик. Постанова КМУ «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» від 16.12.2020 № 1271. Цільовий час приїзду бригади ЕМД визначається за пріоритетним станом пацієнта. Якщо це критичний стан, який загрожує життю хворого, бригада ЕМД має доїхати до пацієнта протягом 10 хв.

Екстреним вважається випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану пацієнта (порушення свідомості, підозра на інфаркт чи інсульт). У цьому разі бригада ЕМД повинна прибути на виклик протягом 20 хв.

Окрім того, законодавці визначили категорію неекстрених викликів, коли пацієнт не перебуває в невідкладному стані, проте потребує огляду медичним працівником (підвищення артеріального тиску, що не несе загрозливих станів, підозра на пневмонію тощо). У таких ситуаціях пацієнту порекомендують звернутися до сімейного лікаря чи до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Якщо така можливість відсутня, до пацієнта відправлять бригаду ЕМД, яка не виконує «критичні» чи «екстрені» виклики.

Також постанова визначає категорію непрофільних викликів, до яких належать стани, що не потребують безпосереднього огляду лікаря. У такому разі диспетчер може дати рекомендації, дистанційно залучивши лікаря ЕМД; дати поради; запропонувати звернутися до сімейного лікаря

Нагадуємо, що з необхідною для членів профспілки інформацією можна оперативно знайомитися на інтернет-сайті обкому профспілки, його сторінках у соціальних мережах: http://medprof-km.blogspot.com/, https://www.facebook.com/medprof.km/, https://twitter.com/medprof_km у Твіттері, канал в ю-тубі — https://bit.ly/2vyvXGr.

Додаток — огляд законодавства станом на 02.02.2021 року;

З повагою

Голова обласної організації В.С.Садома


Додаток

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА ВІД 02.02.2021

ТРУДОВЕ ПРАВО І ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Інформуємо про окремі важливі законодавчі зміни у сфері трудового права за 2020 рік

Змінено поняття трудового договору — не всі працівники автоматично підлягатимуть правилам внутрішнього трудового розпорядку, про це треба подбати роботодавцю окремо. Зміни в ст. 21 КЗпП діють від 30.03.2020р.

Визначено порядок оформлення дистанційної роботи та гнучкого робочого часу — роботодавці зобов’язані укладати письмові трудові договори про дистанційну роботу та режим гнучкого робочого часу, проте поки діє карантин перейти на віддалену роботу можна за заявою працівника + наказ. Зміни в ст. ст. 24, 60 КЗпП діють з 30.03.2020 року.

Розширено трудові права викривачів корупції — працівникам, які повідомили про корупцію, гарантують те, що вони не будуть звільненні або притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Отже, працівники отримали додаткову підставу для поновлення на роботі при звільненні за ініціативи роботодавця. Зміни в ч. 6 ст. 32 КЗпП діють від 04.03.2020 року.

Працівника можна звільнити за конфлікт інтересів — роботодавець отримав право звільнити працівника, у якого є реальний чи потенційний конфлікт інтересів, який має постійний характер і не може бути врегульований в інший спосіб, передбачений Законом України «Про запобігання корупції». Зміни в ч. 4-1 ст. 41 КЗпП діють з 04.03.2020 р.

Відпустка без збереження зарплати на час карантину з необмеженим строком — термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін (який має лише 15 днів). Ця норма актуальна і зараз під час локдауна. Зміни в ч. 3 ст. 84 КЗпП діють з 17.03.2020 р.

Встановлений порядок оплати часу простою на період карантину — він оплачується з розрахунку не нижче від двох третин окладу. За час простою за працівником зберігається середній заробіток. Зміни в ст. 113 КЗпП діють від 30.03.2020 р.

Зменшено строк та гарантії держслужбовців при скороченні — скорочення перетворилось на односторонню дію роботодавця, — строк для повідомлення про вивільнення скоротили до 30 календарних днів. Роботодавець не повинен пропонувати працівнику іншу роботу, у держслужбовців не має переважного права на залишення на роботі. Зміни в ст. 49-2 КЗпП діють з 02.02.2020 року. Зміни в ч. 3 ст. 87 ЗУ «Про державну службу» діють із 13.02.2020 р.

КМУ вніс зміни до Порядку№ 100, який визначає механізм розрахунку середньої зарплати для відпускних, компенсації за невикористану відпустку, оплати днів відрядження, військової служби, вихідної допомоги тощо.

До розрахункового періоду не вносили змін. У загальному випадку — 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (незалежно від його виду) або виплаті компенсації. Якщо в трудових відносинах менше року, розрахунковий період — фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців.

Як і раніше, виключаємо з розрахункового періоду для нарахування «відпускних» час, коли працівник згідно із законом не працював та за ним заробіток:

— не зберігався (наприклад, час відпустки за свій рахунок, відпустки для догляду за дитиною до 3 (6, 16, 18) років);

— зберігався частково (наприклад, час простою, оплаченого з 2/3 окладу).

А ось час, не відпрацьований з інших поважних причин (наприклад, унаслідок стихійний лих, бойових дій тощо), тепер залишатиметься в розрахунку та зменшуватиме середню зарплату працівника.

Нейдошкульніше, що вилучено п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, який передбачав можливість коригування середньої заробітної плати. Скасування зазначеної норми призведе до втрати частини заробітку при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток, якщо в розрахунковому періоді заробітна плата підвищувалася. Тобто виходячи у відпустку працівник отримає «відпускні» у розмірі нижчому, ніж він отримував заробітну плату.

МОЗ наказом від 26.11.2020 р. № 2728 внесло зміни до п. 4 Порядку укладення контракту з особами, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, що залучаються додатково з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), затвердженого наказом МОЗ від 28.08.2020 р. № 1976 (далі — Порядок № 1976), замінивши слова «і середня заробітна плата» словами «, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюється за фактично виконану роботу».

Нагадаємо: згідно з п.п. 3 п. 2 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 13.04.2020 р. № 555 можуть залучати на умовах контракту в «ковідні» відділення працівників, які мають відповідну спеціальну освіту. При цьому це не є сумісництвом і за працівником зберігається місце роботи і посада, а також і за місцем роботи за контрактом, і за основним місцем роботи на працівника поширюються всі трудові права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Але щодо оплатних гарантій за основним місцем виникли суперечності. Так, згідно з Законом № 555 працю медпрацівника, який уклав контракт, за основним місцем роботи оплачують за фактично виконану роботу. Якщо він фактично не працював, то зарплату йому не нараховують. Водночас у п. 4 Порядку № 1976 було зазначено, що за основним місцем роботи зберігається середній заробіток. Тож зазначеними змінами виправлено цю суперечність. Наказ набрав чинності 04.01.2021 р.

Про те, що графік відпусток має бути на кожному підприємстві, в установі, організації, сказано вч. 4 ст. 79 КЗпП та ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки. Наголошує на цьому й Держпраці (лист Держпраці в Харківській обл. від 13.09.2019 р. № К-975/02.04/12-08/10796). Отже, складати графік потрібно обов’язково всім роботодавцям медичної сфери. Інспектори праці перевіряють наявність графіка відпусток, адже це питання наразі внесено до розділу I Переліку питань, що вивчались під час інспекційного відвідування/невиїзного інспектування.

Законодавством не передбачено типової чи примірної форми графіка відпусток. Тому роботодавці можуть самостійно розробляти форму такого документа з урахуванням своїх побажань та потреб. Як і щодо форми графіка, нема в законодавстві строку його затвердження. Можна зазначити тільки орієнтовний граничний строк складання графіка — не пізніше 5 січня поточного року. Чому саме до цієї дати? Так вказано в п. 20 Типових правил, які діють і сьогодні. Оскільки дата орієнтовна — незначне запізнення допустиме. Головне — скласти графік до того, як у відпустку у 2021 році збереться перший працівник

На відміну від інших випускників ВУЗів — педагоги і медики відпрацьовуватимуть три роки у сільській місцевості за оновленим порядком. Випускник закладу вищої (фахової передвищої) медичної, мистецької або педагогічної освіти, повинен у місячний строк після закінчення навчання прибути до роботодавця та укласти трудовий договір про відпрацювання протягом трьох років.

КМУ постановою від 03.06.2020 № 454 виклав у новій редакції Порядок реалізації права на першочергове зарахування до закладів вищої (фахової передвищої) медичної, мистецької та педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням осіб, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу, затверджений постановою КМУ від 30.05.2018 № 417.

Випускник, який уклав угоду, повинен у місячний строк після закінчення навчання у закладі вищої (фахової передвищої) освіти прибути до роботодавця та укласти трудовий договір про відпрацювання.

Роботодавці протягом 10 робочих днів повідомляють структурним підрозділам облдержадміністрацій, до компетенції яких належать питання охорони здоров’я, культури та освіти у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, про укладення трудового договору. Зазначені структурні підрозділи контролюють відпрацювання випускниками, а також вживають необхідних заходів, якщо випускник відмовився відшкодувати кошти.

Набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2021 р. № 67, згідно якої з 1 січня 2021 р. та до відміни карантину медичним працівникам закладів освіти державної і комунальної форми власності підвищується оплата праці на 20 відсотків посадового окладу, визначеного за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298. Доплати, визначені цією постановою, здійснюються за рахунок коштів, передбачених на оплату праці працівників відповідного закладу освіти.

В першому читання прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Проект Закону зареєстровано за № 3695. Пропонується доповнити Кодекс законів про працю та Закон України «Про відпустки» новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця, чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Проектом передбачається визначити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька) та внести відповідні зміни в статті 179, 181 Кодекс законів про працю України та статті 18, 20 Закону України «Про відпустки».


ПЕНСІЙНЕ І СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області інформує, що допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, надається на підставі листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11».

Для відкриття листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19» застрахована особа (має підтвердження контакту — довідку з територіального лабораторного центу МОЗ або екстрене повідомлення закладу охорони здоров’я або наказ підприємства/організації про затвердження списку контактних осіб по роботі), має звернутись до свого сімейного лікаря як особисто так і в телефонному режимі. Відкриття листків непрацездатності можливе дистанційно, також за допомогою засобів електронного зв’язку роботодавець може подати заяву-розрахунок, за якою Фонд здійснює фінансування. Період тимчасової непрацездатності при ізоляції від COVID-19 -11 не може перевищувати 14 календарних днів від дати останнього контакту з хворою чи ковід-позитивною особою. Для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу незалежно від стажу. Причому листки непрацездатності не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 15 днів.

Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 №2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Документ набув чинності 22.12.2020.

Кабінет Міністрів України до Верховної Ради внесений проект Закону України від 28.01.2021 р. N 4668 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» Проєктом пропонується визначити дату щорічної індексації пенсій — 1 березня; здійснювати щорічну індексацію пенсій; призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв'язку із змінами в організації виробництва та за інших умов; призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Набрання чинності пропонується з 1 січня 2022 року.

Верховна Рада зареєструвала законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи”. Пропонується зміна механізмів фінансування виплати пенсії за віком громадян, які працюють на шкідливих і важких роботах. Для таких категорій не змінюються умови з призначення пільгової дострокової пенсії.

Замінюється механізм відшкодування пільгових пенсій на фінансування таких пенсій через сплату підвищеної ставки єдиного внеску (на 15% за працівників на роботах за Списком № 1 та на 7% — за Списком № 2 і деяких інших категорій осіб). За рахунок цих коштів покриватимуться, як видатки для поточних пільгових пенсій, так і формуватиметься дострокова накопичувальна пенсія для майбутніх пенсіонерів, які зараз працюють в шкідливих умовах праці. Крім того, передбачаєтьсянадати право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі іншим працівникам, на умовах, визначених за результатами соціального діалогу в колективних договорах, угодах. Також надається право підприємствам-боржникам розстрочити до 60 календарних місяців суми несплачених ПФУ фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Але за висновком Головного науково-експертного управління ВРУ зазначені новації можуть розпочинатися лише після об’єктивного встановлення факту зростання економіки в Україні. Необґрунтованою в сучасних умовах економічної кризи, пов’язаної з пандемією COVID-19, є пропозиція щодо запровадження внесків, аналогічних третьому рівню недержавного пенсійного забезпечення, як обов’язкових для громадян. Адже більшість громадян не заощаджує або не має змоги заощадити на пенсію і не довіряє фінансовим установам.


18:02
281
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...