Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Липень 2021 (Частина 2)

ТРУДОВЕ ПРАВО І ЗАРОБІТНА ПЛАТА.


Бюджетна декларація на 2022-2024, яка 15 липня була підтримана Верховною Радою України, передбачає поетапне підняття мінімальної заробітної плати. Так, з урахуванням макроекономічного прогнозу, який закладено в основу Бюджетної декларації, мінімальна заробітна плата збільшуватиметься:

01.01.2021 – 6000 грн

01.12.2021 – 6500 грн

01.10.2022 – 6700 грн

01.01.2023 – 7176 грн

01.01.2024 – 7665 грн

Таким чином, у 2024 році «мінімалка» порівняно з теперішнім роком зросте на 1665 грн і становитиме 7665 гривень.

Проте, під час інтерв'ю в ефірі «24 каналу» міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що пропонується підвищити мінімальну зарплату до 7700 гривень вже у наступному році.

За матеріалами сайту Мінфін


Держпраці видалалист «Щодо одночасного надання відпустки за основним місцем роботи та за сумісництвом» від 22.06.2020 № 4100/1/3.1-20, у якому надала відповідь на запитання: «Чи обов’язково надавати відпустку суміснику на роботі одночасно з відпусткою за основним місцем роботи?».

Відповідно до п. 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту, МФУ від 28.06.1993 № 43 (далі — Положення № 43), відпустку на роботі за сумісництвом надають одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Процедура надання відпустки за сумісництвом та основним місцем роботи в різний період законодавством не визначена.

Від себе додамо: одночасне використання відпустки за обома місцями роботи є лише правом працівника, а не його обов’язком чи обов’язком роботодавця примусити працівника йти у відпустку. Тож якщо працівник бажає отримати відпустку за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи, то роботодавець за сумісництвом повинен виконати вимогу п. 6 Положення № 43.

Вказане правило стосується як зовнішнього сумісника, так і внутрішнього.

23 лютого 2021 року НСЗУ на своєму сайті опублікувала оголошення про укладення договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медгарантій щодо надання медичних послуг за напрямом «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2» (далі — пакет з вакцинації від COVID-19).

Важливо, що оплату, отриману за умовами договору з НСЗУ за пакетом з вакцинації від COVID-19, використовують на організацію процесу вакцинації. Це передбачає пункт 3 розділу «Вимоги до організації надання допомоги» Умов закупівлі медичних послуг за цим пакетом.

Порядок встановлення виплат членам мобільних бригад, які вакцинують населення від COVID-19, законодавство не визначає. Тому на сьогодні медзаклад не зобов’язаний їм доплачувати. Проте, керівник ЗОЗ може наказомвстановити виплати мобільним бригадам за проведення щеплень. Для цього треба прописати розмір і порядок таких виплат в колективному договорі медзакладу.

З 10.06.2021 змінюються три кадрові процедури. 10.06.2021 набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217IX (далі — Закон).

Закон дає повноцінний старт переходу на електронні трудові книжки. Попри всі сподівання на те, що паперові трудові зникнуть назавжди, остаточно відмовитися від них депутатам не вистачило духу. Паперова трудова так і залишається в кадровій практиці, хоча клопоту зі зберіганням та обліком поменшає.

Протягом попередніх трьох місяців законодавці повинні були «навести лад» в питаннях практичної реалізації цього Закону, але ми так цього і не дочекалися. Тому, з 10 червня 2021 року, кадровикам доводиться працювати в умовах законодавчої невизначеності.

Окремі важливі моменти і поради експертів.

Не потрібно поспішати передавати сканкопії трудових книжок до ПФУ – адже ще немає Порядоку подання сканованих трудових книжок та строки проведення цієї процедури (п. 2 розд. ІІ Закону № 1217 ).

Працівникам, які були прийняті раніше на роботу, а звільняються після 10 червня 2021 року (за умови, що на момент звільнення їх трудові книжки не передані в ПФУ)- робиться запис (як зазвичай) в трудову книжку про звільнення, робиться відповідна відмітка в журналі обліку трудових книжок та повний розрахунок в день звільнення. Крім цього, обов'язково в день звільнення видається на руки копія наказу про звільнення (ст.47 КЗпП).

При прийнятті на роботу після 10 червня 2021 року працівникподає або трудову книжку (у разі наявності) або довідку з Держреєстру (ст.24 КЗпП). На даний момент процедура отримання довідки з Держреєстру не врегульована законодавчо, що ускладнює її надання при прийомі на роботу. Тому бажано запитувати у співробітника трудову книжку для ознайомлення, після чого вона повертається і зберігається у співробітника на руках. При цьому уважно дивитися записи, чи всі там записи є (особливо останні). Бажано зробити копію трудової книжки. Тобто потрібно керуватися Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58. Але повернути трудову книжку працівнику скоріше за все зможемо вже після її сканування й подання до ПФУ чи у разі звільнення.

Якщо майбутній працівник прийшовдля працевлаштування на основне місце роботи й повідомив, що трудової книжки у нього немає – його потрібно зобов’язати у заяві про прийняття на роботу, вказати, що трудової книжки у нього немає й він вимагає її оформити. Окремою заявою він повідомляє роботодавця, що це буде його основне місце роботи.

Після чого можна заповнити трудову книжку для новоприйнятого працівника та внести запис про перше основне місце роботи.

Співробітники, які прийняті після 10.06.2021 року і ТК яких не передані в ПФУ скани трудових книжок передаватимуть самостійно, тому що роботодавець не має право офіційно зберігатикнижку у себе.

Також, обов'язково при прийнятті на роботу у заяві працівником зазначається на яке місце роботи (основне чи сумісництво) вінпросить його прийняти (ч.2 ст.16 ЗУ № 1058). Оскільки майбутній роботодавець не може (і не повинен) перевіряти, чи є у працівника основне місце роботи — у заяві про прийняття на роботу потенційний працівник має вказати: «прийняти на роботу за сумісництвом».

Аналогічно, з прийняттям і звільненням, буде проводитися процедура переводу з посади на посаду. Якщо переводиться працівник, прийнятий до 10.06.2021 року та скани його трудової книжки в ПФУ не передані на момент переведення, то все робиться по «старому» порядку: заноситься в трудову як зазвичай. Якщо переводиться працівник прийнятий після 10.06.2021 року, то вносимо в його трудову (якщо він має таке бажання) і повертаємо йому.

Обов’язок щодо зберігання трудових книжок покладається на працівників, аРоботодавець повинен забезпечити внесення записів до трудової книжки на вимогу працівника.

Видавати працівникам трудові книжки, які зберігаються у роботодавця, підстав немає.В той же час, відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Видача всіх наявних трудових книжок працівникам в обов’язковому порядку передбачається після завершення робіт щодо включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників, які мають бути здійснені протягом п’яти років

За матеріалами Державної служба України з питань праці


В Україні з 09.05.2021 набули чинності зміни до законодавства щодо відпусток, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» (від 15 квітня 2021 року № 1401-IX) .

Змінами до законодавства передбачаються наступні новації:

Перша: новою статтею Закону про відпустки (Закон доповнений статтею19-1) започатковується новий вид відпустки – відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів), що оплачуються за рахунок роботодавця. Вона надається — чоловіку, дружина котрого народила дитину; батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки; бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).Тривалість надання такої відпустки визначається працівником у заяві про її надання.

Особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана надати роботодавцю копії документу, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу у таку відпустку.

Скористатися відпусткою при народженні дитини можна буде не пізніше трьох місяців з дня народження дитини (ч. 1 ст. 19-1Закону про відпустки).

Друга: відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може взяти кожен з батьків дитини (або матір або батько). Це передбачаєтьсязмінам в статтях 179, 181 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та статтях 18, 20 Закону України «Про відпустки».

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати надаються за заявою матері (або батька) дитини, або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 КЗпП (бабі, діду чи іншим родичам дитини, які фактично здійснюють догляд за нею, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів), повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Зверніть увагу: про достроковий вихід із таких відпусток потрібно буде попереджати не пізніше як за 10 к. дн.

Третя: доповнено положення статті 1821 КЗпП та статті 19 Закону України «Про відпустки» щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку.

Четверта: доповнено положення ст. 51 КЗпП, відтепер скорочена тривалість робочого часу може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок і чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, а також для одиноких матерів, які виховують і утримують одну дитину або більше дітей та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі). Раніше це передбачалося виключно для жінок. Враховуйте, що це можливість, а не обов’язок!

11:05
173
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...