Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Лютий 2021 (Частина 2)

ПЕНСІЙНЕ І СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Держпраці розповіла про дії роботодавця в разі смерті працівника. Роботодавець повинен видати наказ про припинення трудових відносин та виплатити належні померлому працівникові грошові суми членам його сім

В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області дали роз'яснення з цього приводу. Там наголосили, що працівник може бути звільнений тільки з підстав, передбачених законодавством. Однак КЗпП не містить такої підстави припинення трудового договору, як смерть працівника. Тому, в такому випадку припинення трудового договору провадиться на підставі норм трудового законодавства з урахуванням норм цивільного законодавства.

У разі смерті працівника роботодавець повинен оформити припинення з ним трудових відносин, а саме видати відповідний наказ та усі належні померлому працівникові грошові суми виплатити членам його сім'ї або спадкоємцям.

У Держпраці нагадують: належним чином оформлене свідоцтво про смерть або ж рішення суду є підставою для припинення трудових відносин з померлим працівником. Поки у вас на руках не буде такого документа, припинити трудовий договір з таким працівником не вийде.

Кому виплатити зарплату померлого працівника?

За правилами ч. 1 ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини. Отже, невиплачену за життя зарплату працівника за правилами ЦКУ треба виплатити членам сім'ї.

Звертають увагу, що ч. 6 ст. 83 КЗпП регулює це питання по-своєму і зазначає, що у разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, виплачується спадкоємцям.

У більшості випадків судова практика вважає, що заробітну плату (у тому числі грошову компенсацію за невикористані померлим дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей) члени сім'ї померлого або оголошеного померлим можуть одержати відразу після відкриття спадщини (в день смерті, або в день, з якого особа оголошується померлою), а спадкоємці (не члени сім'ї) — у строк, установлений для прийняття спадщини, тобто через шість місяців з дати смерті (рішення Деснянського районного суду м. Києва у справі № 754/12893/16-ц від 11.12.2017 р.).

Таким чином, судова практика визнає можливість виплати компенсації за невикористану відпустку членам сім'ї померлого. Основний аргумент: компенсація за невикористані дні відпустки входить до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати).

У свою чергу, суми зарплати виплачуються членам сім'ї померлого, тому роботодавець також має право виплатити членам сім'ї померлого працівника й компенсацію за невикористану відпустку.

Якщо за отриманням виплат до вас звернувся член сім'ї померлого, він повинен надати підтвердні документи. Отже, для отримання виплат померлого родич повинен:

1) написати заяву на виплату;

2) надати копії підтвердних документів, серед яких:

свідоцтво про смерть працівника або рішення суду;

документи, що підтверджують, що він був членом сім'ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження (про усиновлення)), копії документів, які підтверджують факт спільного проживання, загального побуту, взаємних прав і обов'язків, кровного споріднення).

Працівник помер, а спадкоємці не з'являються: що робити із заробітною платою?

Трапляється й таке, що ніхто не звертається за належними померлому виплатами. У такому разі Держпраці рекомендує надіслати на адресу померлого рекомендований лист, щоб повідомити про належні суми працівникові.

Якщо такі дії ні до чого не призвели, у роботодавця є два варіанти:

  • зберігати кошти, які належать працівникові, до появи спадкоємців. Списувати суму зарплати не можна;
  • звернутися до послуг нотаріуса. Установа як боржник може погасити свій борг шляхом внесення заробітної плати, що належить померлому, на депозит нотаріуса (ч. 1 ст. 537 ЦКУ, лист Мін'юсту від 12.03.2012 р. № 113-0-2-12/13.1). Підтверджує факт унесення коштів на депозит квитанція, яку нотаріус видає після того, як переконається у надходженні коштів на рахунок.

Трапляються й випадки, коли зарплату померлого вже зараховані на зарплатний рахунок, а потім тільки з'ясувалося, що такий працівник помер. Що ж робити у такому разі? Виходить, що виконати положення ч. 1 ст. 1227 ЦКУ вже не вийде? У такому разі у Держпраці радять повідомити банк про смерть працівника, а він, у свою чергу, повинен закрити рахунок клієнта, щоб не допустити зняття грошей особами, які не мають на це права, адже проконтролювати цей процес ані ви, ані банк вже не можете.

У такому разі ці суми вже входять до складу спадщини померлого й будуть отримані членами сім'ї або іншими особами тільки після прийняття спадщини.

 

За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

(Головний державний інспектор Управління Держпраці в Кіровоградській  області І.Кривенко)

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

Затверджено Покажчик НПА з охорони праці на 2021 рік. Держпраці наказом від 22.12.2020 № 165 затвердила новий Покажчик НПА з охорони праці. Цей Покажчик допоможе КНП у формуванні бази документів з охорони праці у 2021 році. Покажчик стане в пригоді відповідальним особам та містить правила, норми, типові положення, інструкції та інші документи з охорони праці.

Наказ Держпраці від 30.10.2020 № 141, яким затверджено Покажчик НПА з охорони праці на 2020 рік, уже не дійсний (п. 2 наказу Держпраці від 22.12.2020 № 165).

Нагадаємо, що Держпраці зазвичай оновлює покажчик 1 раз на пів року. Але в липні 2020 року Покажчик НПА за 2020 рік оновлено не було. Тому, коли чекати наступний покажчик від Держпраці, поки що невідомо.

ЗВІТНІСТЬ і ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

16 січня 2021 року набрала чинності ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою передбачено застосування державної мови у сфері обслуговування.

За порушення вимог статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Уповноважений із захисту державної мови відповідно до ст. 57 Закону з 16 січня 2021 року може оголосити суб’єкту господарювання попередження. Штраф може бути накладений на суб’єкта господарювання у випадку, якщо порушення вимог Закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування допущено цим суб’єктом повторно упродовж року. 

Водночас зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП), якими запроваджується адміністративна відповідальність безпосередніх правопорушників -фізичних осіб — законодавства щодо функціонування і застосування української мови як державної, набирають чинності з 16 липня 2022 р (через 3 роки після набрання чинності Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»).

Передбачена ст. 188 52 КУАП адміністративна відповідальність стосуватиметься насамперед керівників та посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, державних або комунальних підприємств, установ та організацій, і лише у визначених цією статтею випадках зможе бути застосована до керівників інших суб’єктів.

До набрання чинності ст. 188 52 КУАП відповідні суб’єкти матимуть понад 1,5 роки для того, аби належним чином проінформувати та забезпечити виконання усіма своїми співробітниками норм законодавства про забезпечення функціонування української мови як державної. Тому навіть після липня 2022 р. штрафні санкції застосовуватимуться Уповноваженим лише до злісних порушників закону або суб’єктів господарювання, які відмовлятимуться привести свою діяльність у відповідність до його вимог та продовжуватимуть порушувати права громадян.

Нагадаємо, що в медичній галузі норма про застосування державної мови почала діяти одразу після набрання чинності самого Закону, тобто 16 липня 2019 року, але з огляду на його юридичні особливості окремі норми набирають чинності поступово (п. 1 розд. ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону).

На сьогодні Законом установлено, що мова у сфері охорони здоров’я — державна, але на прохання особи, яка звертається по медичну допомогу чи послуги з медичного обслуговування, персонально обслуговувати її можна також іншою мовою, прийнятною для сторін (ч. 1, 2 ст. 33 Закону).

Тобто медичні працівники повинні спілкуватися з пацієнтом українською мовою і використовувати іншу мову можна лише на їх прохання.

До 16.07.2021 медпрацівники та керівники закладів державної та комунальної форми власності підтверджувати факт володіння українською мовою та її рівень не повинні. Після 16.07.2021 кандидати на посаду зобов’язані будуть надати документ, що засвідчує рівень володіння державною мовою. Але для працюючих жодних вимог щодо підтвердження рівня володіння державною мовою як до, так і після 16.07.2021 на вказаних посадах, Закон не містить.

До слова, рівень володіння державною мовою засвідчує документ про повну загальну середню освіту за умови, що він підтверджує, що особа вивчала українську мову як навчальний предмет (дисципліну).

Нагадаємо також, що з 16.07.2020 вести медичну документацію потрібно обов’язково українською мовою. Виняток — документи, які надсилають іноземним адресатам. Їх оформлюють українською мовою, або мовою держави-адресата, або однією з мов міжнародного спілкування .

ПІЛЬГИ

27 лютого 2021 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати»» (від 04.02.2021№ 1214-IX)

Законом встановлено вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація втрати доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, доповнивши його сумою індексації грошових доходів населення.

Закон встановлює вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам має нараховуватися компенсація. Зокрема, до пенсій, соціальних виплат, стипендій та зарплат додано такі види доходів, як сума індексації грошових доходів громадян; суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; кошти, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника. Законом актуалізовано перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації.

ДО ВІДОМА

29 січня набув чинності наказ МОЗ від 30.11.2020 № 2755, яким затверджено Порядок ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоровя (далі — Порядок № 2755).

У Порядку № 2755 вказані особливості ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я; перелік відомостей, що вносяться до Реєстру; права доступу до них. Положення Порядку № 2755 обов’язкові для ЗОЗ та ФОП, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (п. 2 Порядку № 2755).

МОЗ продовжує реформувати систему охорони здоров’я та узгоджує нормативні документи з міжнародними протоколами і вітчизняним законодавством. Черговий крок — зміни до Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП (наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я»).

МОЗ наказом від 14.01.2021 №42 виклав у новій редакції кваліфікаційні характеристики професій лікар-трансплантолог (пункт 82) та лікар-хірург серцево-судинний (пункт 95). Змінами конкретизували завдання та обов’язки; розширили коло знань, які повинні мати ці лікарі медики та уточнили спеціалізовані кваліфікаційні вимоги.

А наказом від 26.02.2021 р. № 366, затверджено ще одні зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я».

У розділі «ПРОФЕСІОНАЛИ З ВИЩОЮ НЕМЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У БЮРО СУДОВО-МЕДИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ» затверджено спеціальності «Експерт-імунолог судовий», «Експерт-токсиколог судовий», «Експерт-цитолог судовий».

Після розділу «ІНШІ ПРОФЕСІОНАЛИ В ГАЛУЗІ МЕДИЦИНИ» Довідник доповнено новим розділом «ПРОФЕСІОНАЛИ З ВИЩОЮ НЕМЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ МЕДИКО-ЛАБОРАТОРНОЇ СПРАВИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я» (до цього розділу включені спеціальності «Бактеріолог», «Біохімік», «Вірусолог», «Генетик», «Ентомолог», «Імунолог», «Лаборант клінічної діагностики», «Мікробіолог», «Паразитолог».

З’явився ще один новий розділ — «ПРОФЕСІОНАЛИ З ВИЩОЮ НЕМЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ МЕДИКО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ СПРАВИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я» (до цього розділу включені спеціальності «Фахівець з громадського здоров’я», «Фахівець з довкілля та здоров’я».

Верховною Радою прийнято за основу проєкт Закону «Про систему громадського здоров’я». Законопроєкт прийнято у першому читанні із врахуванням пропозицій профільного комітету, згідно з якими замість створення на базі ЦГЗ служби з боротьби з біологічними загрозами для реагування на біологічні загрози, вирішено наділити повноваженнями ЦГЗ та підсилити його мережею регіональних центрів контролю та профілактики захворювань. Крім того, виключено із законопроєкту розділ щодо вакцинації, щоб питання щеплення, як і раніше, регулювались чинним Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийнятим у 2000 р.

Детальний аналіз цього законопроєкту надамо в наступному огляді.

Оприлюдений проєкт постанови КМУ «Про затвердження Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року». У 2021 році МОЗ України планує оновити діючі та створити нові стандарти лікування онкологічних захворювань; розпочати пілотний проект з скринінгу колоректального раку; створити спеціальність “лікар-гематолог-онколог дитячий”; забезпечити доступ до послуг з паліативної допомоги на всіх рівнях надання медичної допомоги тощо.

НСЗУ надала інформацію про збереження кількості пацієнтів при реорганізації закладу ПМД. У закладів, що реорганізуються шляхом перетворення, приєднання та злиття, кількість пацієнтів зберігається. На такий випадок в ЕСОЗ реалізовано функціонал, який дозволяє не припиняти декларації, а залишати їх активними. Для цього заклади надають до НСЗУ необхідний перелік документів, який свідчить про такі види реорганізації, і спеціалісти НСЗУ здійснюють “перенесення” декларацій.

Перенести декларації можливо тільки за умов підтвердженої інформації про правонаступництво (згідно з даними ЄДР) та реєстрації в ЕСОЗ реорганізованого закладу та лікарів, чиї декларації необхідно перенести.

“Перенесення” відбувається на рівні закладу – всі декларації переходять до нового закладу-правонаступника. Часткове “перенесення” декларацій неможливе. На сьогодні не розроблено функціоналу в ЕСОЗ, який би забезпечив перенесення лише частини декларацій до іншого закладу. А в результаті поділу лише один із новоутворених закладів ПМД матиме правові підстави для медичного обслуговування пацієнтів. Тобто всі декларації пацієнтів можна буде перенести лише до одного із КНП.

Щоб перенести декларації із закладу, що реорганізується, до його правонаступника, до НСЗУ необхідно надати:

— заяву про перенесення декларацій;

— наказ про прийняття на роботу лікаря у зв’язку з переведенням, що підтверджує збереження відповідних трудових правовідносин з лікарем, якого обрав пацієнт за декларацією.

Публічні наукові, освітні, професійні тематичні та масові культурні заходи під час карантину проводитимуть з наповненістю залів до 50% місць. Відвідувачів розмістять із вільним місцем поруч, спереду та позаду у окремому залі, або якщо організатори обмежать кількість відвідувачів однією особою на 5 кв. м приміщення. Такі зміни КМУ вніс до постанови «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236 постановою 05.02.2021 № 83.

МОЗ опублікувало Стандарт охорони здоров᾿я доконтактної та постконтактної медикаментозної профілактики ВІЛ. Наказ МОЗ «Про затвердження Стандартів охорони здоров᾿я доконтактної та постконтактної медикаментозної профілактики ВІЛ-інфекції» від 05.02.2021 № 189

Постконтактну профілактику призначають у разі контакту з кров’ю, слиною з домішками крові, грудним молоком, виділеннями статевих органів та спинномозковою, амніотичною, перитонеальною, синовіальною, перикардіальною або плевральною рідинами.

Ризики, що не є підставою для початку постконтактної профілактики ВІЛ, включають контакт: з рідинами тіла, які не становлять значного ризику, наприклад слізьми, слиною без домішок крові, сечею та потом; потенційно небезпечних речовин із неушкодженою шкірою.

МОЗ наказом від 02.02.2021 №165 затвердило Примірний перелік ліків та медвиробів для допомоги за невідкладних станів.

МОЗ змінило вимоги до закладів, що проводять профілактичні медичні огляди. Медогляди проводять ЗОЗ, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Заклади, що проводять такі огляди, вже не повинні проходити акредитацію — вона є для них добровільною (наказ МОЗ від 11.11.2020 № 2591).

МОЗ роз'яснило особливості атестації лікарів в 2021 році у листі від 20.01.2021 №22-04/17/146/ЗПІ-21/179. У ньому йдеться про те, що зміни в атестації, внесені наказом №1106, залишаються в силі.

Однак зауважте, що МОЗ також розробило проєкт наказу, згідно з яким лікарі отримають можливість атестуватися: в період дії карантину до закінчення дії терміну дії подовженого посвідчення про кваліфікаційну категорію та сертифіката лікаря-спеціаліста Тому вимоги до атестації лікарів під час карантину можуть от-от змінитися.

Надаємо текст офіційного лист щодо атестації:


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЛИСТ

20 січня 2021 року № 22-04/17/146/ЗПІ-21/179

(Витяг)

Міністерство охорони здоров’я України опрацювало <...> запит <...> щодо проходження атестації та повідомляє.

<...>

Разом з тим, зазначаємо, що відповідно до пункту 8 наказу МОЗ від 22.02.2019 р № 446 «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» (із змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ від 12.05.2020 року № 1106) у 2020 році атестації на визначення знань та практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст», а також присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії лікарів переносяться на період дії карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який спливає у період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, подовжується на один рік.

Наразі МОЗ розроблено проєкт наказу «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», яким, зокрема, передбачено можливість проведення атестацій на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з дотриманням протиепідемічних заходів. Також проєктом наказу передбачено можливість атестуватися до закінчення терміну дії подовженого посвідчення про кваліфікаційну категорію та сертифіката лікаря-спеціаліста.

У разі прийняття проєкту наказу його буде розміщено на офіційному веб-сайті МОЗ.

В. о. Генерального директора Директорату медичних кадрів, освіти і науки Т. Орабін

 

Частина 1

17:23
219
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...