Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 2)

ПЕНСІЙНЕ І СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Індексувати пенсії будуть по-новому. За прийнятим у І читанні законопроєктом №4668, з 1 січня 2022 року дата щорічної індексації пенсій буде 1 березня.

Міністерство соціальної політики України підготувало проект ухвали, де пропонується проіндексувати пенсії на 14%. З 1 березня підвищення пенсій зачепить такі категорії бюджетників: тих, кому страхові пенсії призначені до 2019 — сума підвищення складе від 100-500 гривень; військових – середній розмір підвищення складе 700 гривень; ліквідаторів та людей з інвалідністю, отриманою внаслідок аварії на ЧАЕС — середній розмір підвищення становитиме 400 гривень; пенсіонерів 75-80 років та 80+ — вони отримають 456 та 570 гривень доплати відповідно; людей з інвалідністю першої групи та пенсіонерів з повним робочим стажем 30-35 років – мінімальну виплату піднімуть на 100 гривень; непрацюючих пенсіонерів – їм мінімалку збільшать на 166 гривень.

Розмір держдопомоги також збільшиться: 400 гривень доплатять багатодітним сім'ям за кожну неповнолітню дитину. Також людям з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю, тим, хто не має права на отримання пенсії, збільшать виплати на 166 гривень. Надбавку 135 гривень доплатять тим, на кого індексація не поширюється.

За матеріалами видання «Дебет-Кредит»


Після переходу на електронні лікарняні на КНП залишилися паперові бланки листків непрацездатності. Що робити з такими бланками?

Випадки, коли ще можна використовувати бланки З 01.10.2021 формування медвисновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я для всіх ЗОЗ обов’язкове ( абз. 1, 3 п. 5 наказу № 1066). Це може наштовхнути на думку, що бланки листків непрацездатності, які, до речі, є бланками суворої звітності відповідно до зразка листка непрацездатності № 5322, більше не потрібні та їх доречно позбутися. Проте не радимо цього робити поки що, адже потреба в їх використанні все ще може виникнути.

Згідно з п. 8 наказу № 1066 зараз (починаючи з 01.10.2021) допускається використовувати бланки листка непрацездатності в таких випадках.

1. Закінчився строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медвисновків в електронній системі охорони здоров’я (7 днів). Рішення про видачу листка непрацездатності в такому разі ухвалює ЛКК ЗОЗ. Якщо її немає — керівник закладу.

2. Якщо необхідно продовжити паперовий листок непрацездатності, який було видано до 01.10.2021.

3. На підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про усиновлення — застрахованій особі протягом 2 місяців з дня народження дитини.

4. Якщо під час передання даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медвисновків в електронній системі охорони здоров’я виникли технічні проблеми (помилки), які призвели до неможливості сформувати електронний листок непрацездатності в Електронному реєстрі, наявні протягом більше ніж 7 днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність — до усунення таких проблем (помилок).

Вважаємо, що, окрім зазначених випадків, паперовий листок непрацездатності може бути видано й у випадках, коли:

1) втрачено листок непрацездатності. За рішенням ЛКК видають новий паперовий листок непрацездатності з позначкою «дублікат» на підставі довідки з місця роботи, яка підтверджує, що за період тимчасової непрацездатності виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювали (п. 1.13 Інструкції № 455).

Довідку з місця роботи видають у довільній формі. Якщо допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю була виплачена, то у видачі дубліката слід відмовити;

2) допущено понад 2 помилки в тексті на бланку листка непрацездатності. Позаяк дозволено на бланку не більше ніж 2 виправлення за п. 4.5 Інструкції № 455, виникає необхідність замінити листок непрацездатності з 3 або більше помилками.

Отже, найближчий рік бланки листків непрацездатності необхідно зберігати в сейфах, металевих шафах або спеціальних приміщеннях, що забезпечують їх схоронність( п. 6.3 Положення № 88

За матеріалами А Момот, юристки газети «Медична бухгалтерія» № 22, 2021


Нагадаємо, що СУБСИДІЯ на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня). Отриманню субсидії на оплату житлово-комунальних послуг може перешкодити наявність заборгованості за більш ніж 3 місяці. Нарахування припиняються, якщо борг перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів.

У разі наявності заборгованості громадяни повинні звернутися до постачальників послуг і укласти з ними договір про реструктуризацію боргу.

Перевіряється наявність заборгованості в Єдиному реєстрі боржників за посиланням. Реєстр відкритий і безкоштовний, тому там можна самостійно знайти інформацію. Далі необхідно ввести особисті дані і обрати категорію стягнення. Після цього, натиснувши на кнопку «Шукати», внизу з’явиться результат пошуку.

Зазначимо, що з листопада 2021 року подати заяву на субсидію також можна онлайн за допомогою програми «Дія».

Прес-центр Федерації профспілок України


ОХОРОНА ПРАЦІ

Щодо видачі молока працівникам КНП, що працюють зі шкідливими умовами праці. Працівники, які працюють на роботах зі шкідливими умовами праці, мають забезпечуватися молоком чи іншими рівноцінними харчовими продуктами відповідно до ст. 166 КЗпП, ст. 7 Закону про охорону праціта колективного договору або угоди(п. 6 Переліку № 994).

Визначення шкідливості умов праці Віднесення певного робочого місця до категорії зі вують атестацією робочих місць, яку проводить атестаційна комісія у строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж 1 раз на 5 років (пп. 6, 4 Порядку № 442).Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці несе керівник КНП (п. 4 Порядку № 442, ч. 1 ст. 41 КУпАП

Замість молока можна видаватирівноцінні йому харчові продукти. Такими є кефір, кисляк, мацоні тощо ( примітка 1 Переліку № 4430-878).

Зважаючи на зміст ч. 1 ст. 166 КЗпП та ч. 2 ст. 7 Закону про охорону праці, компенсувати грошима вартість придбання молока або рівноцінних йому харчових продуктів можна лише у зв’язку з роз’їзним характером роботи працівника.

Окрім як молоком та рівноцінними йому продуктами, роботодавець безоплатно забезпечує працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичним харчуванням, а також газованою солоною водою( п. 6 Переліку № 994).

Відповідно до ст. 166 КЗпП та ст. 7 Закону про охорону праці молокоабо інші рівноцінні харчові продукти працівникам видають безоплатно за встановленими нормами.Оскільки ці норми не встановлені, КНП необхідно самостійно їх установити в колективному договорі. Адже, як зазначено в п. 2 постанови № 994, обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначають у колективному договорі або угоді.

Повноваження визначити норми видачі моока або рівноцінних харчових продуктів доцільно передати атестаційній комісії за наказом керівника КНП ( п. 4 Порядку № 442). Доцільність цього підтверджує п. 2.3 Методрекомендацій № 41, згідно з якиматестаційна комісія займається уточненням чинних і поданням пропозицій на встановлення пільг і компенсацій залежно від умов праці, визначенням витрат на таку мету, розробляє заходи щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників.

Можна орієнтуватися на норму, яка не застосовується на території України з 18.03.2018, а саме 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника ( п. 1 Порядку № 731).

Законодавство жодної форми документів щодо видачі та списання молока не містить. На підставі атестації робочих місць і положень колективного договору конкретні заходи щодо безоплатної видачі молока працівникам та відповідальних за це осіб визначають наказом керівника КНП.

Документом, який підтверджує видачу молока, може бути відомість про видачу молока, яка має містити дату складання, назву КНП, від імені якого складено документ, ПІБ, назву посади працівника, якому видали молоко, об’єм молока, підпис про отримання, назву посади особи, відповідальної за видачу молока і правильність оформлення цього процесу, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у видачі молока.

Згідно з пп. 165.1.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (працівника) не включається вартість безоплатного молока або рівноцінних йому харчових продуктів, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону про охорону праці. Також у цьому підпункті зазначено, що норми забезпечення молоком або рівноцінними йому харчовими продуктами розробляє МОЗ. Але, як ми вже зазначили, міністерство їх ще не розробило, тому отримання молока працівниками за нормами, установленими в колективному договорі, не оподатковується ПДФО та ВЗ. Вважаємо, що вартість молока, яким КНП відповідно до колективного договору забезпечує працівників, робоче місце яких не належить до категорії зі шкідливими умовами праці, також охоплюється пп. 165.1.9 ПКУ та не включається до загального оподатковуваного доходу працівника, адже така можливість передбачена Законом про охорону праці.

Відповідальність за невидачу молока До посадових осіб КНП може бути застосовано адміністративну та дисциплінарну відповідальність за порушення чи невиконання колективного договору, угоди тапорушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, а до КНП, як юрособи, яка використовує найману працю, — фінансову, за порушення інших вимог законодавства про працю підприємству загрожує штраф у розмірі МЗП (наразі — 6 000 грн, з 01.12.2021 до 31.12.2021 — 6 500 грн) за кожне таке порушення ( абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

ЗВІТНІСТЬ і ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Проект постанови КМУ про внесення змін щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі розглянутозасіданні КМУ 02.02.2022 року.Як відомо, Законом від 5 лютого 2021 року №1217 запроваджено ведення трудових книжок в електронній формі. А проектом пропонується внести зміни до деяких нормативно-правових актів, якими передбачено посилання на документи для визначення стажу роботи, який дає право на нарахування надбавки (доплати) за вислугу років.

Зміст таких змін простий: дані з реєстру застрахованих осіб, який веде ПФУ на підставі «зарплатної» звітності, поданої роботодавцем, дорівнюються за їх значенням до даних з паперових трудових книжок. Інакше кажучи, електронна та паперова трудові книжки матимуть рівну доказову силу не лише за КЗпП, а і за підзаконними нормативними актами.

До 1 травня 2022 року впровадять контроль за змінами даних медвисновків е-лікарняних - будуть внесені зміни до деяких нормативно-правових актів МОЗ. СПО профспілок оприлюднило проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» щодо впровадження інструменту контролю внесення змін до медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я.

Нагадаємо, що Національній службі здоров'я України спільно з Директоратом з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я було доручено забезпечити до 1 лютого 2022 року функціональні можливості електронної системи охорони здоров'я щодо інструментів контролю та простежуваності при внесенні змін до медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Однак, як зазначено у пояснювальній записці до проєкту Наказу, після детальнішого вивчення процесів виникла необхідність під час розробки технічного завдання на закупівлю послуг врахувати також організацію процесу повернення коштів, виплачених у зв'язку з електронним лікарняним, що видався на підставі помилково сформованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Розробка та узгодження цього процесу з усіма зацікавленими сторонами вимагала додаткового часу, а отже не могла бути реалізована до 1 лютого 2022 року.

Наразі оголошено тендерну закупівлю на розробку вищезазначеного сервісу. Передбачається, що цей сервіс буде запущено до 1 травня 2022 року.

Консультації ДПС щодо ризиків втрати неприбуткової ознаки КНП. ДПС щодо ризиків утрати неприбуткового статусу КНП надалаІПК від 25.11.2021 № 4485/ІПК/99-00-21-02-02-06 (далі —ІПК № 4485) та ІПК від 12.11.2021 № 4277/ІПК/99-00-21-02-02-06 (далі —ІПК № 4277).

В ІПК № 4485 зазначено, щовиплата матеріальної допомоги за кошти цільового призначення за бюджетною програмою окремим працівникам, які були інфіковані COVID-19, КНП у статусі неприбуткової організації в законодавчо встановленому порядку не є підставою для втрати КНП неприбуткової ознаки.

А в ІПК № 4277 сказано, що використання КНП гарантійних і реєстраційних внесків орендарів відповідно до встановленого законодавством порядку, зокрема Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX та Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 № 483, якщо це не порушує вимог п. 133.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, не призводить до виключення КНП з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Чи застосовуються для КНП граничні суми витрат на придбання автомобілів, засобів мобільного зв’язку, комп’ютерне обладнання.? Для бюджетних установ постановою КМУ № 332 встановлено Граничні суми витрат. До 2016 року обмеження щодо вартості придбання деяких видів матеріальних цінностей поширювалося на всі бюджетні установи. Проте постановою № 102 до згаданої вище постанови № 332 внесено зміни, відповідно до яких установи, що утримуються з місцевих бюджетів, у питанні граничних витрат більше не обмежені.

Отже, з боку держави вартісні обмеження на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів стосуються тільки державних органівта установ, які утримуються за кошти державного бюджету. Проте не все так просто: Кабмін рекомендував органам місцевої влади розробити власні документи, які визначали би граничну вартість активів, які можуть придбавати як самі органи місцевого самоврядування, так і установи, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів, орієнтуючись на норми постанови № 332. Але ж це тільки рекомендації, обов’язку встановлювати граничні суми витрат немає.

Тому граничні суми витрат, встановлені ОМС, поширюються на кошти, які отримують КНП, не повною мірою, а тільки на ту їх частину, що отримана як цільове фінансування з місцевого бюджету. А ось кошти, отримані від НСЗУ, можна витрачати без обмежень вартості придбання тих чи інших активів.

Тетяна Кондратенко, юрист


ДО ВІДОМА.

Особливості програми медичних гарантій — 2022 — нові вимоги до реалізації ПМГ (постанова КМУ від 29.12.2021 № 1440). У 2022 році пропозиції будуть відкриті впродовж року. Заклад, який приймає рішення подати пропозицію на пакет, зможе зробити це в будь-який місяць та отримати договір з першого числа наступного місяця.

Основні відмінності з минулорічною програмою.

Первинна медична допомога: договори розраховують відповідно до кількості декларацій на 1 січня 2022 року. Уряд розширив індикатори якості медичної допомоги. У 2021 році показник індикаторів виконання умов договору включав тільки кількість проведених КПК у дітей. Лише 5% законтрактованих закладів досягли його.

У 2022 році КМУ розширив індикатори та розділив їх. Перший показник оцінюватимуть станом на 1 квітня: 80% дорослих декларантів (старші за 18 років) мають бути щеплені від коронавірусної інфекції. У такому випадку НСЗУ доплатить 5% за досягнення умов договору. Із 1 червня показник буде розділений на дві складові: 2,5% за щеплення дорослих від коронавірусної інфекції та 2,5% за обов’язкові щеплення дітей згідно з календарем профілактичних щеплень.

З 1 червня заклад не може мати одночасно договір на первинну медичну допомогу та на стаціонарні пакети (стаціонарна допомога, пологи, онкологія, неонатологія тощо)

Екстрена меддопомога: В екстреній медичній допомозі змінилася ставка за кожну особу, яка проживає на території відповідної області. У 2022 році не залишиться окремих коефіцієнтів за епідеміологічну ситуацію: це вже враховано в тарифі.

Спеціалізована та високоспеціалізована меддопомога: У програмі побачите декілька нових пакетів: хірургія одного дня та неонатальний скринінг (із 1 березня). Заклади, які можуть отримати відповідний договір, визначає МОЗ.

Укласти договір за новим пакетом щодо стаціонару одного дня мають право заклади, які мають договір на стаціонарну хірургічну допомогу. Цей пакет застосовують тільки до певного переліку послуг.

Коефіцієнти: КМУ розширив коефіцієнти діагностично-спорідненої групи. Поступово відбувається перехід на більшу частку за пролікований випадок. У першому кварталі хірургічні та терапевтичний пакети оплачують за комбінацією глобальна ставка та ставка за пролікований випадок. 20% заклад отримає, якщо буде надавати заплановану кількість послуг, а 80% — за глобальною ставкою. До кінця року співвідношення зміниться як 65% за глобальною ставкою та 35% за фактично пролікований випадок.

КМУ змінив коефіцієнт за готовність надавати медичну допомогу дітям або дорослим за умови відповідності додатковим умовам, який становить 1,3. Якщо заклад відповідає вимогам на підвищений коефіцієнт, його застосовують тільки раз. Тобто заклад отримає на 30% більше за кожен випадок.

Якщо заклад не відповідає додатковим вимогам, але впродовж року досягне відповідності (добере персонал, докупить обладнання), він отримує додаткову угоду на підвищений коефіцієнт.

Гірський коефіцієнт 1,2 застосовують до надавачів медичних послуг, які мають щонайменше одне місце надання медичних послуг у населених пунктах із гірським статусом згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.1995 № 56/95-ВР.

Усі розрахунки глобальної ставки зроблені за період із 1 квітня по 30 вересня 2021 року, коли не діяли карантинні обмеження, а люди мали змогу отримати планові діагностичні та хірургічні послуги.

Допомога при інсультах та інфарктах: у пріоритетних пакетах (інсульти та інфаркти) з’явилася мінімально визначена кількість послуг: меддопомога не менше ніж 50 пацієнтам з інсультом, 25 пацієнтам з інфарктом протягом шести місяців 2021 року. Якщо заклад не виконав цю вимогу, то отримати договір за цими пакетами на 2022 рік лікарня не зможе. Виняток: заклади у важкодоступних територіях, тобто там, куди транспортувати пацієнта ризиковано через значну втрату часу.

У пакеті щодо інсульту віднині обов’язкова діагностика смерті мозку.

Пологи та неонатальна допомога: Уряд підвищив тарифи за пакетами пологів та неонатальної допомоги. Але в неонатальному пакеті за наявності договору на підвищені вимоги (є неонатальна бригада) заклади мають фіксувати виїзди бригад. Адже якщо не зафіксують виїздів бригади, підвищувальний коефіцієнт зупинять.

За пакетами пологів та неонатальної допомоги ввели мінімальну кількість випадків: якщо в закладі провели менше ніж 75 пологів за 6 місяців, то договору не укладають. Для неонатального пакета: не більше ніж 30% переведень немовлят в інші заклади. Із закладами, які не відповідають цим вимогам, договорів не укладатимуть. Заклад має забезпечувати повний спектр допомоги без ризику загибелі дитини під час транспортування.

У пакеті щодо пологів додали вимогу про обов’язковий забір матеріалу (суха краплина крові) та відправлення до відповідного центру для неонатального скринінгу.

Амбулаторна допомога: пакети амбулаторної допомоги не зазнали істотних змін. Загальна сума в ПМГ зросла, тож надавачі, які правильно вводили випадки в ЕСОЗ, отримають підвищення в договорах.

Ведення вагітності в амбулаторних умовах. За ведення однієї вагітної заклад отримає 762 грн. Але із закладами, які не надають повного спектра допомоги вагітним, розриватимуть договори за цим пакетом.

Що стосується амбулаторних досліджень для онкопревенції (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, ФГДС, гістероскопія), то тут без істотних змін. Ці пакети створенні саме для скринінгового дослідження та раннього виявлення онкологічних захворювань, а не для діагностики. Отже, один і той самий пацієнт не може в межах цих пакетів отримувати дослідження щомісяця.

Допомога у разі хвороб нирок: КМУ підвищив тарифи на лікування пацієнтів із хворобами нирок (гемодіаліз та перитонеальний діаліз). У разі гемодіалізу оплачують фактично надану послугу, а за перитонеального діалізу отримаєте оплату за одного пацієнта, якщо надавали йому послугу кожен день місяця.

Допомога у разі онкологічних захворювань: у разі лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями розділяйте пакети, за якими надаєте послуги. Під час діагностики, до встановлення діагнозу, випадки оплачуватимуть за пакетом амбулаторної допомоги, а хірургічні втручання оплачуватимуть відповідно до пакета з хірургічних операцій дорослим та дітям з урахуванням вагових коефіцієнтів.

У радіологічному лікуванні КМУ прибрав коефіцієнти за обладнання для проведення брахітерапії, а додатковий коефіцієнт установлюють за використання новітнього обладнання для лікування онкологічних захворювань: лінійного прискорювача, гамма-ножа або кібер-ножа.

Із 2022 року НСЗУ переходить на оплату за фактично пролікований випадок. Заклад отримає кошти за пацієнта після закінчення лікування та внесення випадку в електронну систему охорони здоров’я. Оплату за глобальною ставкою за цим пакетом більше не розраховують.

Лікування гематологічних захворювань: у разі лікування та супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями ввели коефіцієнт за лікування дітей, який підвищує капітаційну ставку втричі. Пакети хіміотерапевтичного лікування та гематологічного лікування розраховують за глобальною ставкою.

Лікування розладів поведінки і психіки: для лікування розладів поведінки і психіки доступні два пакети: стаціонарного лікування та допомоги, яку надають мобільні мультидисциплінарні команди. Для розрахунку цих пакетів використають докарантинну статистику 2019 року, але в першому кварталі НСЗУ планує перерахувати кількість послуг відповідно до кількості випадків, уведених в ЕСОЗ.

У пакеті психіатричної допомоги є 12 коефіцієнтів відповідно до складності випадку, а також заклади, які мають змогу надавати допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Нові надавачі обирають пакет зі стаціонарної допомоги без хірургічних втручань та отримують оплату відповідно до цього пакета. Після першого кварталу, тобто коли вже є статистика, заклад має змогу отримати договір за психіатричним пакетом, якщо у цій послузі є потреба на певній території.

Лікування туберкульозу: У лікуванні туберкульозу оплачуватимуть фактично проліковані випадки, внесені в електронну систему охорони здоров’я.

У 2021 році запустили пакет лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги. Заклади, які надають первинну медичну допомогу та супроводжують такого пацієнта, отримають 835 грн на місяць. Однак керівну роль і надалі відіграватимуть фтизіопульмонологічні центри і лікарі-фтизіатри, що створюють та контролюють лікування навіть на амбулаторному етапі.

Антиретровірусна терапія: за антиретровірусну терапію та замісну терапію платять так: капітаційна ставка за пацієнта, внесеного в ЕСОЗ. НСЗУ застосовує такий підхід до оплати з 1 жовтня 2021 року та продовжить і на 2022 рік.

Реабілітація: у пакетах реабілітаційної медичної допомоги з’явилась вимога щодо проходження спеціалістами відповідних курсів. Однак її застосовуватимуть лише з 1 квітня. Із закладами, які підтвердять кваліфікацію своїх фахівців з 1 квітня, договір продовжать, з іншими — розірвуть.

Допомога у разі COVID-19: У пакеті вакцинації від коронавірусної інфекції, крім підвищення тарифу до 119 грн за дві дози, за бустерне щеплення НСЗУ заплатить закладу ще 60 грн. У пакеті уточнили вимоги щодо роботи пунктів масової вакцинації.

Стаціонарне лікування розділили на два пакети медичних послуг, перший з яких — готовність надавати медичну допомогу в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях. Йдеться про один заклад на 200 тис. населення, що визначає департамент охорони здоров’я за даними Держстату та Мінсоцполітики щодо кількості внутрішньо переміщених осіб.

Важливо, щоб заклади, які мають цей пакет, були визначені в маршрутах пацієнтів як такі, що готові приймати пацієнтів в першу чергу у випадку надзвичайного стану. Ці заклади отримуватимуть по 1 млн грн незалежно від кількості пролікованих пацієнтів.

За стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19 лікарні отримуватимуть оплату за кожен окремий випадок. Для них використовуватимуть коефіцієнти щодо легкого перебігу, перебігу середньої тяжкості, тяжкого перебігу та пацієнтів, які перебувають на довготривалій штучній вентиляції легень.

Дмитро Самофалов, директор південного міжрегіонального департаменту НСЗУ

МОЗ в черговий раз вніс зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446. Чергові зміни внесено до наказу № 446тадо Порядку проведення атестації лікарів, Номенклатури лікарських спеціальностей і Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України з питань безперервного професійного розвитку лікарів, затверджених цим наказом. Водночас утратив чинність наказ № 48, яким було регламентовано порядок направлення на стажування лікарів та їх наступний допуск до лікарської діяльності.

Детально – окреме роз’яснення на особисті адреси а також на нашому сайті

З 1 квітня 2022 року рецепти на лікарські засоби будуть виписуватись лише в електронній формі — МОЗ ухвалив наказ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 16.09.2021 № 1971 (далі — наказ № 1971).З 1 квітня 2022 року рецепти на лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом, виписуватимуть у формі електронного документа — електронного рецепта.

Наказ № 1971 набрав чинності 5 листопада 2021 року, крім п. 2 (щодо скасування самостійності суб’єкта господарювання в ухваленні рішення про запровадження виписування електронних рецептів, крім випадків, передбачених законодавством), який набере чинності 1 квітня 2022 року.

Постановою КМУ від 19.01.2022 № 36затверджений Порядок функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData».

Інформаційно-аналітична система “MedData” — інформаційно-аналітична система, яка дає змогу проводити комплексний аналізданих щодо стану закупівельі моніторингу даних щодо забезпеченостіадміністративно-територіальних одиниць (закладів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МОЗ, закладів охорони здоров’я, а також фізичних осіб — підприємців, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, за умови укладенняними як надавачами медичних послуг договорівпро медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ) товарами та послугами, закупленими за рахунок бюджетних коштів та/або з інших не заборонених законодавством джерел фінансування» (п. 1 Порядку).

Тобто це база даних про закупівлі та забезпеченість громад медичними товарами та послугами, інформацію до якої передаватимуть усі надавачі медичних послуг, що мають укладений договір з НСЗУ.

Адмініструватиме систему ДП «Медичні закупівлі України», яке має забезпечити її роботу, взаємодію з ЕСОЗ через МІС, а також доступ для користувачів та МОЗ.

Інформацію до ІАС «MedData» передаватимуть:

  • заклади, підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління МОЗ;
  • спеціалізовані організації, що здійснюють публічні закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, які МОЗ укладає з такими організаціями;
  • структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської держадміністрацій;
  • заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності, у тому числі КНП;
  • фізичні особи — підприємці, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, за умови укладення ними як надавачами медичних послуг договорів про медобслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ.

Тому КНП повинні:

  • наповнювати ІАС інформацією про потребу й рівень забезпечення відповідними товарами й послугами;
  • інформувати власника та адміністратора інформаційно-аналітичної системи про уповноважених осіб, відповідальних за внесення інформації до ІАС;
  • підтримувати в актуальному стані кваліфікований сертифікат відкритого ключа

Порядок функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData» набрав чинності 21 січня 2022 року.

Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 1)

Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 3)

14:05
120
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...