Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 3)

У грудні 2021 року набрав чинності наказ Міністерства оборони України, який суттєво розширив перелік професій, після одержання яких жінкам доведеться стати на військовий облік. Загалом, визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Зазначені спеціальності та професії споріднені з приблизно 100 військово-обліковими спеціальностями. Військовий облік в Україні регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-XII. Відповідно до ч. 11 ст. 1 Закону «жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Наказом Міноборони від 11.10.2021 р. № 313 затверджено Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, який набрав чинності 17.12.2021 після публікації в «Офіційному віснику України» № 96 від 17.12.2021, до нього вже внесені зміни.

Жінки перебували на військовому обліку і раніше, але це стосувалося обмеженого кола професій, це лікарі, жінки-військовослужбовці запасу. Варто зазначити, що військовий облік та призов на військову службу – це різні речі.

Постановка на військовий облік не передбачає призов жінок на військову службу, в тому числі і під час мобілізації. Жодна жінка, без її згоди, не буде примусово призвана на військову службу. Однак жінки, як і чоловіки, можуть бути призвані на військові збори для підвищення кваліфікації.

Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Алгоритм постановки на облік жінок нічим не відрізняється від діючого на січень 2022 року алгоритму постановки на військовий облік чоловіків. Зокрема, у територіальному центрі комплектування (так тепер називають військкомати) пишеться заява, надаються копії документів про особу, освіту, роботу, сімейний стан. Якщо особа підлягає взяттю на військовий облік, її спрямують на медкомісію, яка визначає придатність до військової служби.Тільки військкомати остаточно визначають приналежність до військово-облікової спеціальності за дипломом або записом у трудовій книжці, або досвідом роботи та КВЕДами жінки-ФОПа .

Тобто для постановки на військовий облік жінкам, професія яких передбачена переліком, необхідно до кінця 2022 року особисто з’явитись до військового комісаріату за місцем реєстрації та надати відповідні документи, а також пройти медичну комісію, яка встановлюватиме придатність до військової служби.

Слід зазначити, що Головнокомандувач ЗС України на своїй сторінці у Фейсбуці заспокоював: готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому.

Але це знову ж таки наразі лише проєкт. А поки що практика інша.

Так, Миколаївський територіальний центр комплектування у листі від 14.01.2022 р. №948/8/2/45 зауважив, щодо оприлюднення Наказу №313 на військовому обліку вже перебували жінки, які мають фах, споріднений з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому постановою КМУ від 14.10.1994 р. №711. Окремо у листі йдеться про те, що для взяття на військовий облік потрібно обов'язково прибути до ТЦК та СП. Чому?

Тільки працівники територіального центру комплектування остаточно визначають приналежність до військово-облікової спеціальності за дипломом або записом у трудовій книжці, або досвідом роботи та КВЕДів жінки-ФОПа.

Тим жінкам, хто підпадає під військовий облік, потрібно ще пройти медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби. Тобто без відвідування територіального центру комплектування та соціальної підтримки стати на військовий облік неможливо.

Наостанок підкреслимо, що поки що для жінок, які потрапили під новий облік військовозобов’язаних, покарання заухилення від військового обліку законом не передбачено.

Штраф у 5100–8500 гривень загрожує роботодавцю військовозобов’язаного, який ухиляється від обліку.

Мінекономіки розмістило на своєму сайті у відповідній рубриці щодо Класифікатору професій окремий сервіс — пошук по Класифікатору. Зокрема, шукати професію можна за кодом та її назвою. 31 січня на сайті Мінекономіки у рубриці Класифікатор професій з'явилася підрубрика «Класифікатор професій: Пошук». В ній розміщено сервіс «Класифікатор професій: Пошук». Перейти на сторінку сервісу можна за посиланням. Цей пошук працює за такими фільтрами: Код КП, код КЗППТР, Випуск ДХКП та по назві професій.

Нагадаємо, що національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма суб'єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників.

Новий інструмент для розрахунку вартості платної послуги для надавачів ПМД — електронний інструмент «Pay&Care» розробили експерти проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» у рамках програми з підтримки Уряду у впровадженні реформи охорони здоров’я. Він дозволить надавачам ПМД:

  • розробити тарифи для надання платних послуг;
  • проводити переговори щодо актуалізації колективного договору, зокрема, у питанні преміювання персоналу;
  • розробляти та вносити зміни до фінансового плану;
  • проводити переговори з власником закладу щодо статті доходів та видатків.

Скористатись новим електронним інструментом можуть усі надавачі первинної медичної допомоги, які підписали договір з НСЗУ. Інструмент можна використовувати для обрахунку вартості послуг в рамках 9 груп, які відповідають переліку в постанові КМУ № 1138.

Інструмент «Pay&Care» простий у використанні, не потребує спеціального програмного забезпечення і має автоматичний розрахунок. Детальніше з інструментом та принципом його роботи можна ознайомитись за посиланням: http://healthreform.in.ua/pay-care/

З 1 січня 2022 р. набуває чинності Порядок здійснення епіднагляду та ведення обліку ІПНМД — епіднагляд проводиться для виявлення найбільш поширених інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, та реєстрації їх спалахів, включно зі спричиненими мікроорганізмами з антимікробною резистентністю

1 січня 2022 р. набуває чинності Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, затверджений наказом МОЗ від 3 серпня 2021 р. № 1614.

Як визначає документ, епіднагляд проводиться для виявлення найбільш поширених інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги (далі — ІПНМД), та реєстрації їх спалахів, включно зі спричиненими мікроорганізмами з антимікробною резистентністю через впровадження рутинного та дозорного епіднагляду.

Дозорний епідеміологічний нагляд за ІПНМД — ґрунтується на зборі якісних даних про ІПНМД та антимікробну резистентність і надається у вигляді звітів/форм. Його здійснюють через визначення одномоментної, тобто за короткий проміжок часу, поширеності ІПНМД та використання антимікробних препаратів у визначених закладах охорони здоров’я. Один заклад не може бути включений у дослідження частіше, ніж раз на 5 років. ІПНМД підлягають звітуванню під час дозорного епіднагляду відповідно до додатка до Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації, затвердженого наказом МОЗ від 30 липня 2020 р. № 1726.

Рутинний епідеміологічний нагляд за ІПНМД -— регулярний, систематичний збір визначених даних про ІПНМД, який здійснюється епідеміологом відділу інфекційного контролю закладу охорони здоров’я, що надає стаціонарну медичну допомогу, незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування. Повний перелік даних, що будуть збиратися в ході рутинного епіднагляду, визначається планом дій із профілактики інфекцій та інфекційного контролю, затвердженим керівником відповідного закладу охорони здоров’я.

Обов’язковому рутинному епіднагляду підлягають такі ІПНМД:

  • катетерасоційовані інфекції кровотоку (форми збору даних наведено в додатках 1, 2 до Порядку);
  • катетерасоційовані інфекції сечовивідних шляхів (форму збору даних наведено в додатку 3 до Порядку);
  • вентиляторасоційовані пневмонії (форму збору даних наведено в додатку 4 до Порядку);
  • інфекції ділянки хірургічного втручання (форми збору даних наведено в додатках 5, 6 до Порядку).

На кожен випадок застосування інвазивного пристрою (внутрішньосудинного катетера, сечового катетера, інтубаційної трубки) та проведення хірургічного втручання заповнюється відповідна форма збору даних. У разі потреби на одного пацієнта може бути заповнено кілька форм. Заповнювати форми збору даних рекомендується на електронних носіях, але можна і на паперових. Дані про ІПНМД зберігаються у відділі інфекційного контролю протягом 5 років.

ІПНМД, виявлені в процесі рутинного епіднагляду, не підлягають звітуванню за формою первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженою наказом МОЗ від 10 січня 2006 р. № 1.

У разі виявлення підозри або випадку іншої інфекційної хвороби з Переліку (крім ІПНМД та антимікробної резистентності), незалежно від епідеміологічного зв’язку із наданням медичної допомоги, до закладів громадського здоров’я (центрів контролю і профілактики хвороб) відповідно до адміністративно-територіальної належності подається повідомлення за формою 058/о. Так, наприклад, внутрішньолікарняне інфікування кором підлягає реєстрації й передаванню форми 058/о, а за інфекцією ділянки хірургічного втручання проводиться рутинний епіднагляд, і форма 058/о не передається.

За матеріалами phc.org.ua


Президент подав до парламенту законопроект про економічний паспорт українця. Президент України Володимир Зеленський ініціює законопроект про економічний паспорт українця, відповідно до якого плата за використання надр накопичуватиметься на персональних рахунках дітей українських громадян.

Володимир Зеленський також зазначив, що незабаром буде запущено програму «Українська мрія», згідно з якою кожен громадянин, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання нерухомості, електромобіля, здобуття освіти або зміни професії.

Заплановано, що кошти з Фонду будуть виплачуватися українцям, народженим в Україні після 1 січня 2019 року, після досягнення ними 18 років. Таким чином, у даному проекті передбачено створення цілісної системи економічного паспорту, суб'єктами якої будуть Фонд майбутніх поколінь, адміністратор Фонду, компанія з управління активами Фонду, зберігач Фонду, адміністратор Єдиного соціального реєстру.

Для зазначених цілей передбачені механізми регулювання та нагляду в системі економічного паспорта, що здійснюватиметься наглядовим органом відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», положень проекту Закону та інших актів законодавства

Відповідальний Комітет ВРУ (голова Комітету Д.О. Гетманцев) розглянув проект і рекомендував Верховній Раді України у першому читанні прийняти за основу проект Закону про економічний паспорт (реєстр. No 6394 від 06.12.2021), поданий Президентом України Зеленським В.О., та доручити Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати законопроект з врахуванням пропозицій від народних депутатів України та інших суб'єктів законодавчої ініціативи.

Цікаво, що у своєму висновку Головне науково-експертне управління висловило застереження щодо порушення законопроектом приписів статті 24 Конституції України, оскільки проектом обмежуються права громадян, зокрема, дітей, народжених до 01.01.2019, статті 13, оскільки рентна плата за користування надрами має використовуватися для забезпечення добробуту всіх громадян України, а не лише окремих їх категорій, статті 89 у зв'язку з відсутністю у повноваженнях комітетів Верховної Ради України повноважень з призначення членів конкурсних комісій, а також приписів Основного Закону, якими встановлюються повноваження Президента України. Зауваження Головного науково-експертного управління стосуються також невідповідності назви законопроекту його змісту, необхідності доопрацювання термінологічного апарату, визначення організаційно-правової форми Фонду як юридичної особи

За матеріалами Офіс Президента Українита офіційного сайту ВРУ


З’явилася нова вимога НСЗУ для укладання договорів (ну просто дуже актуальна проблема на думку НСЗУ) — із 1 січня 2022 року потрібно також подавати документ, що підтверджує забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови).

СУДОВА ПРАКТИКА

Зверніть увагу — відсутність у заяві конкретної дати звільнення свідчить про відсутність волевиявлення працівника на припинення трудового договору за взаємною угодою сторін.Про це сказано у Постанові Верховного Суду 01 грудня 2021 року у справі № 591/1375/19 провадження № 61-13478св20 (посилання — https://reyestr.court.gov.ua/Review/101829790?fbclid=IwAR2_jwtgGsewHDxSquge0qcitZ4ZondHj79bzxmKuJZD_A9-4uPQtour-JU

ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ НА ПРАКТИЦІ:

У листі від 09.12.2021 р. № 4712-06/57931-07 Мінекономіки вкотре зазначає, що законодавством не визначено конкретного переліку документів, які підтверджують, що один з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку за ст. 19 Закону про відпустки та не отримав компенсації за неї в поточному році. Тому, на думку Мінекономіки, роботодавцю може бути надано будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей така соціальна відпустка не надавалася, компенсація за неї не виплачувалася.


МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.12.2021 р. N 4712-06/57931-07

Міністерство економіки України розглянуло звернення [...] і в межах компетенції повідомляє.

Згідно зі статтями 19 Закону України від 15.11.96 N 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон N 504) та 182 1 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП).

Якщо працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена грошова компенсація за всі невикористані дні таких відпусток (стаття 24 Закону N 504).

При цьому, з огляду на норми статті 19 Закону N 504, що набрали чинності з 09.05.2021, така грошова компенсація, з цієї дати, виплачується у разі підтвердження, що інший з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку та не отримав компенсацію за відповідний період.

Законодавством не визначено конкретного переліку документів, що підтверджують, що один з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку та не отримав компенсацію за неї в поточному році.

Тому, на нашу думку, роботодавцю може бути надано будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей така соціальна відпустка не надавалася, компенсація за неї не виплачувалася.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник Міністра економіки України
з питань цифрового розвитку, цифрових
трансформацій і цифровізації
Ігор ДЯДЮРА

Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 1)

Огляд окремих питань діяльності профспілок, роботи галузі та змін в законодавстві. Січень-Лютий 2022 (Частина 2)

15:53
154
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...