Протест профспілок (Акція 7-го жовтня)

За ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок щорічно відзначається Всесвітній день дій за гідну працю. Щорічно 7 жовтня профспілки всіх країн єдиним фронтом виступають на захист гідної праці для врегулювання найкритичніших проблем у сфері трудових відносин із соціально відповідальними владою та бізнесом.

Незважаючи на задекларовану підтримку позиції профспілок, розпочаті Урядом реформи поки не дають бажаних результатів у покращенні життя і добробуту. Соціально-економічна криза, спричинена пандемією COVID-19, генерувала зростання нерівності і поширення бідності в суспільстві, загострення проблем на ринку праці, підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на енергоресурси та найнеобхідніші товари і послуги.

Як наслідок, в Україні:

– рівень безробіття населення зріс до 10,5%;

– заборгованість з виплати заробітної плати збільшилась до 4,0 млрд грн;

– рівень бідності населення, зокрема серед працюючих, сягнув 15,8% (доходи нижче фактичного прожиткового мінімуму) та 41,3% (витрати нижче фактичного прожиткового мінімуму).

— заборгованість Фонду соціального страхування з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності і вагітності та пологах досягла 2,5 млрд грн.

21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла в першому читання Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388) та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ефективності використання коштів соціального страхування» (реєстр. № 2743), за рахунок голосів провладної більшості — 240 голосів.

Дискримінаційні норми законопроєктів передбачають позбавлення можливостей захисту трудових прав, відсторонення профспілок від колективно-договірного регулювання і соціального діалогу, а також ліквідацію нині діючих законодавчих гарантій правозахисної діяльності профспілок у всіх трудових колективах, навчальних закладах. Також обмежуються права профспілок на участь у розгляді нормативно-правових актів, які стосуються регулювання трудових, соціальних, економічних відносин з органами влади і місцевого самоврядування та встановлює державний контроль над профспілками. (детальніше: fpsu.org.ua/materialy/21183-perelik-zakonoproektiv-yaki-suttevo-zachipayut-prava-ta-interesi-najmanikh-pratsivnikiv-i-profspilok.html)

Початком відповіді профспілок владі стали солідарні дії 7 жовтня 2021 року у Всесвітній день дій за гідну працю — в м. Києві пройшла попереджувальна всеукраїнська акція протесту профспілок проти просування владою таких законодавчих ініціатив!

Наша Профспілка, Федерація профспілок області підтримали рішення Федерації профспілок України про проведення Всеукраїнської акції протесту на захист трудових прав працівників.

Матеріали для інформування членів профспілки – додаються.



Фото з https://pon.org.ua

21:37
96
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...