Вимоги, передані до ВРУ та КМУ (Про видатки на 2022р. для забезпечення фінансування)

Завантажити:

Профспілка працівників охорони здоров'я України наполягає при прийнятті Закону України ”Про Державний бюджет України на 2022 pік” врахувати видатки на:

1. Peaлізацію Закону України ”Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” (далі — Закон № 2168):

— за бюджетною програмою 2308060 ”Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення” не менше 5 % ВВП (268,4 млрд. грн.);

Зауважимо: на peaлізацію цієї програми проєктом Держбюджету передбачено 157,7 млрд. грн. (тобто лише 2,94 % обсягу ВВП), тож додаткова потреба загалом сягає 110,7 млрд. грн.

— для здйснення, згідно зi ст. 10 Закону № 2168, оплати праці медичних працівників iз розрахунку не менше ніж 250 % середньої заробтної плати в Україні за липень попереднього року —щонайменше 265,1 млрд. грн.

2. Запровадження Указу Президента України від 18.06.2021 №261/2021 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров'я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працјвників”, а саме — підвищення заробітних плат для лікарів до розміру не менше ніж 20 тис. грн., для середнього медичного персоналу — 13,5 тис грн., потреба в коштах становить 10,7 млрд. грн.

Слід також передбачити в Закокні України ”Про Державний бюджет України на 2022 piк” видатки за бюджетними програмами:

— 2301220 ”Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізації i оновлення матеріально-технічої бази закладів охорони здоров'я” в обсяці 3,9 млрд. грн.;

— 2311500 ”Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я” в обсязі 5,0 млрд. грн.

Нагальним є надання субвенції на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості в розмірі 2,0 млрд. грн.

Звертаємо увагу на необхідність негайного вилучення із проєкту Закону України № 6062 ”Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” норми, згідно з якою норми й положення абзацу другого частини п'ятої cтaттi 4 та абзацу другого частини третьої статті 10 Закону України ”Про (державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” (Відомості Верховної Ради України, 2018 р., № 5, ст. 31) мають застосовуватись у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Miнicтpiв України, виходячи з наявних фінансових pecypciв державного i місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Адже після внесення запропонованих змін заклади охорони здоров'я змушені будуть працювати в умовах фнансових обмежень, що в період загроз подальшого поширення коронавірусної ічфекції серед населення є неприпустимим.

З огляду на зазначене, Профспілка працівників охорони здоров'я України вимагає при формуванні обсягів видатків у Державному бюджеті України на 2022 рік передбачити кошти на функціонування медичних закладјв, здійснення підвищення оплати праці медпрацівникам та забезпечення надання якісної доступної медичної допомоги населенню.

16:01
128
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...