Звернення обласної організації профспілки до Уряду

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
29013, м.Хмельницький, вул. Соборна,57, к. 47 e-mail: medprof.km@ukr.net


№ 20/01-14від 24.03. 2020 р.

Прем'єр-міністру України 

Шмигалю Д.А.

Міністру охорони здоров’я України 

Ємцю І.М.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Шановний Іллє Миколайовичу!

Сьогодні Україна зіткнулася з безпрецедентною загрозою. На першій лінії стримування пандемії коронавірусу COVID-19 стали медичні працівники. Саме вони входять до групи найбільшого ризику, саме вони одні з перших контактують з інфікованими та хворими людьми. Ризики підтверджує світова статистика щодо медичних працівників, які загинули від коронавірусу, на сьогодні і в Україні вже є захворювання медиків на COVID-19. А саме на медиків з надією дивляться усі громадяни в умовах епідемії.

Сьогодення доводить суспільству, що пріоритетною галуззю в державі має стати охорона здоров'я – тому що життя і здоров'я співвітчизників є найбільшою цінністю будь-якого цивілізованої держави. 

Епідемія показує нам, наскільки ми всі вразливі і залежні від поведінки один одного, як спільними діями ми можемо захистити і підтримати себе і державу.

Останніми роками галузь охорони здоров'я в нашій країні була хронічно недофінансованою, позначку у 5% від ВВП на охорону здоров'я досягнуто так і не було. Місцеві бюджети зараз відчувають гостру нестачу коштів як на нагальні потреби, так і для боротьби з коронавірусом і не завжди будуть здатні забезпечувати дофінансування медичної допомоги. Але з 1 квітня припиняється фінансування закладів, які навіть за об’єктивних причин не змогли укласти договори з НСЗУ. Тому багато лікарень можуть залишитися без фінансової підтримки держави, можуть припинити свою діяльність, а тисячі медиків залишаться без роботи і засобів для існування і будуть шукати роботу в інших галузях. Це зрозуміла і сама НСЗУ – за її повідомленням 905,8 мільйонів гривень перерозподілені з Програми медичних гарантій на підтримку лікарень на час пандемії коронавірусу.

Здоров'ям людей не можна нехтувати, а медичним працівникам, які ризикують своїм здоров'ям і життям, надаючи медичну допомогу громадянам у надзвичайних умовах, держава зобов'язана гарантувати збереження робочих місць і гідну заробітну плату.

Ми звертаємось до Кабінету Міністрів України, до Міністерства охорони здоров’я України і наполягаємо на наступному:

1. Відтермінувати другий етап реформи фінансування системи охорони здоров’я до завершення надзвичайного стану в країні і завершення епідемії коронавірусу COVID-19.

2. Для дієвого захисту працівників закладів охорони здоров'я в умовах епідемії, враховуючи, що захворювання медичного персоналу не тільки в рази підвищить поширення епідемії, але й вплине на стан надання медичної допомоги взагалі:

забезпечити обов'язкове тестування на виявлення вірусу COVID-19 медичних га інших працівників закладів охорони здоров'я, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації цього захворювання;

доручити уповноваженим органам розслідувати випадки захворювання на COVID-19 працівників закладів охорони здоров'я, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах епідемії, як професійних захворювань;

запровадити обов'язкове державне страхування на випадок захворювання на COVID-19 медичних га інших працівників державних га комунальних закладів охорони здоров'я за рахунок коштів Державного бюджету;

 на виконання Закону України від 17.03.2020р. №530-ІХ прийняти постанову Уряду про встановлення га виплати за рахунок коштів Державного бюджету доплат до зарплати працівникам закладів охорони здоров'я, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу;

забезпечити прийняття МОЗ України переліку посад працівників закладів охорони здоров'я, яким здійснюються доплати згідно наказу Міністерства прані га соціальної політики України від 02.06.2003 №145, та забезпечити додатково такі видатки за рахунок коштів Державного бюджету.

Сподіваємось на взаєморозуміння і підтримку.

За дорученням президії
голова обласної організації

В. Садома

14:41
270
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...