МОЗ планує змінити порядок атестації лікарів

7 червня МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт наказу «Про внесення Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446». Нововведення стосуються, зокрема, Порядку атестації лікарів (далі — Порядок) і Критеріїв нарахування балів безперервного професійного розвитку (БПР).

Так, документ пролонгував можливість набирати понад 15 балів БПР за дистанційною формою навчання протягом карантину, установленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України COVID-19.

Щодо новацій атестації лікарів.

Планується, що залишаться два різновиди атестації лікарів:

1) атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;

2) атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Третій вид – атестація на присвоєння (чи підтвердження) звання «лікар-спеціаліст» виключається. Але замість цієї процедури з’явиться окремий розділ про відновлення медичної практики для лікарів:

  • які своєчасно не пройшли атестацію на кваліфікаційну категорію;
  • яким відмовлено в атестації на присвоєння або підтвердження кваліфікаційної категорії;
  • які не працювали понад три роки за лікарською спеціальністю.

Неатестовані лікарі проходитимуть стажування або курси спеціалізації в закладах післядипломної освіти або інститутах (факультетах) післядипломної освіти закладів вищої освіти. Після цього вони отримають відповідний сертифікат або посвідчення. Цей документ і слугуватиме підставою для відновлення медичної практики за конкретною лікарською спеціальністю.

Ще один новий розділ з назвою «Атестаційні комісії» регламентуватиме роботу атестаційних комісій – їх організацію, права та повноваження атестаційних комісій. Наприклад, атестаційна комісія зможе відкласти розгляд справи лікаря. Атестаційна комісія зможе запросити лікаря на інтерв’ю (бесіду), яку проводитимуть за необхідності уточнити інформацію, зазначеної в особистому освітньому портфоліо. За висновками після бесіди атестаційна комісія зможе перенести розгляд справи на наступне засідання. А лікар матиме право до наступного засідання подати уточнену інформацію. Умова — з моменту закінчення терміну дії його посвідчення про кваліфікаційну категорію або сертифіката лікаря-спеціаліста минуло не більше року.

Згідно з проєктом Порядку, до стажу роботи за спеціальністю для атестації на присвоєння кваліфікаційної категорії зараховуватимуть періоди навчання в докторантурі й аспірантурі за цією спеціальністю, і не зараховуватимуть період навчання в інтернатурі та клінічній ординатурі.

Список освітніх заходів, за які можна отримати максимум 8 балів на рік стане ширшим — уточнили, що до таких належать освітні заходи з питань медичної етики, деонтології, цифрових та комунікаційних навичок та інші освітні заходи, які не стосуються відповідної лікарської спеціальності (або спеціальностей) лікаря, але є частиною кваліфікаційних вимог.

Мінімум у 50 балів буде обов’язковим не для всіх. МОЗ додало список із 36 спеціальностей, для яких мінімальна кількість балів БПР на рік не є обов’язковою.

Окрім того, лікар матиме право не обліковувати бали або облікувати менше 50 балів на рік, якщо у відповідний річний період в нього були на це об’єктивні поважні причини, підтверджені документально у встановленому законодавством порядку. Приміром, стан здоров’я лікаря, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, військові дії тощо.

За направлення лікаря на атестацію або стажування відповідатиме керівник ЗОЗ, для цього МОЗ уточнило, як саме відділ кадрів перевірятиме освітні портфоліо лікарів і передбачило, що керівник медзакладу щорічно затверджує:

  • план навчання лікарів у рамках БПР;
  • звіт щодо виконання плану за минулий рік.

На підставі інформації, наданої відділом кадрів, керівник ЗОЗ прийматиме рішення щодо направлення лікаря на атестацію або направлення лікаря на стажування і нестиме за це персональну відповідальність.

Важливо, що наказ МОЗ «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.1993 № 48 після внесення змін до Наказу № 446 утратить чинність.

У нову форму освітнього портфоліо лікарю потрібно буде вписати кількість наданих медичних послуг за звітний період. Ця вимога не поширюватиметься на спеціальності, які не зобов’язані обліковувати по 50 балів БПР на рік, і спеціальність «Організація і управління
охороною здоров’я».

У рік присвоєння кваліфікації «лікар-спеціаліст» відповідної лікарської спеціальності атестаційна комісія нарахує 50 балів БПР. Для цього треба буде надати відповідний сертифікат.

Цікаві зміни до Номенклатури лікарських спеціальностей. 

Нова номенклатура не передбачає поділу на внутрішні хвороби, хірургію, педіатрію, стоматологію та інші лікарські спеціальності. Їх упорядкували в один список за алфавітом.

До того ж, якщо чинна номенклатура містить 124 позиції, то нова — 131. МОЗ додало до списку 8 лікарських спеціальностей:

  • Дитяча гематологія-онкологія;
  • Дитяча кардіологія;
  • Дитяча нейрохірургія;
  • Інвазивна електрофізіологія;
  • Інтервенційна кардіологія;
  • Пародонтологія;
  • Пластична хірургія;
  • Щелепно-лицева хірургія.

Зверніть увагу, що нова номенклатура не міститиме «Підліткової терапії».


За матеріалами Ольга Дубини,

головного редактора системи Expertus: Медзаклад

 

22:52
156
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...