Важливі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються охорони здоров'я – грудень 2023

Шановні колеги! 

Інформуємо Вас про окремі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються нашої галузі, внесені у грудні 2023 року, та з новинами про дії профспілок (з оригіналами документів можна ознайомитись за посиланнями, наведеними в тексті). 

22 грудня 2023 видання оpenDEMOCRACY викрило таємну спробу обійти профспілкові органи високого рівня. Вищі посадові особи України просувають закулісну ініціативу зі створення власного консультативного органу профспілок високого рівня, намагаючись зменшити вплив найбільших профспілкових об’єднань країни, повідомляє оpenDemocracy.

(довідково — OpenDemocracy — незалежна медіа-платформа і новинний британський веб-сайт про міжнародну політику та культуру, де публікуються новини та думки авторитетних учених, журналістів і політиків про актуальні світові події та проблеми).

Документи, отримані завдяки закону про свободу інформації, показують, як два провідні депутати від правлячої політичної партії України запропонували Уряду створити нову «Раду профспілкових лідерів» у липні 2023 року й у відвертій спробі обійти існуючий урядовий інститут діалогу з роботодавцями та профспілками. У серпні Кабінет Міністрів України схвалив цю ініціативу. 

Деталі


Федерація профспілок України звернулась до Міністерства соціальної політики України з вимогою внесення змін до нормативних актів для забезпечення належного соціального захисту застрахованих осіб, призваних на військову службу під час мобілізації. Так, з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» №2352 з 19.07.2022 р. із КЗпП виключено норму про збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації.

Отже, для мобілізованого працівника період, поки він служив у лавах ЗСУ і за ним не зберігався середній заробіток за місцем роботи, не виключався з періоду, за який розраховуються виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, що зменшувало їх розмір.

З метою збереження рівня соціального захисту зазначеної категорії застрахованих осіб ФПУ неодноразово зверталась до державних органів влади з проханням врегулювати зазначену проблему. У відповідь Кабмін прийняв постанову від 02.06.2023 р. № 561,  згідно з якою починаючи з червня 2023 року ситуацію було вирішено. Проте незахищеними лишилися особи, які проходили військову службу, і страхові виплати яким було призначено у зв’язку з нещасним випадком на виробництві до червня – для цієї категорії громадян виплати автоматично зменшувались, а отже, це питання також потребувало вирішення.

На звернення ФПУ Мінсоцполітики відповіло, що розробляє відповідний проєкт постанови КМУ з метою вирішення зазначеної проблеми, який обов’язково буде запроваджений.

Федерація професійних спілок України звернулась до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з приводу недотримання органами Пенсійного фонду України прав громадян — членів профспілкових організацій на захист персональних даних.  Уповноважений у своєму листі до ФПУ повідомив: «З метою контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних, керуючись статтею 101 Конституції України, статтями 22, 23 Закону України «Про захист персональних даних», статтями 13, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» до Пенсійного фонду України надіслано запит щодо повідомлення правових підстав витребування у страхувальників подачі відомостей про участь застрахованих осіб в професійних спілках».

Щодо результатів розгляду зазначеного звернення Уповноважений повідомить ФПУ додатково. (Пресцентр ФПУ)

Колаборантів планують позбавити пенсії. В Мінсоцполітики запропонували проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей виплати пенсій особам, які вчинили кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку» № 10355.

Законопроєкт передбачає, що особи, які мають причетність до дій агресора, підтримують агресора або вчиняють злочин проти державної, громадської безпеки, безпеки людства, миру тощо можуть залишитися без пенсії. Виплата пенсій буде припинятися за рішенням органу ПФУ або суду через 6 місяців після того, як особа набуває статусу підозрюваного/обвинуваченого, оголошення її в розшук чи міжнародний розшук. 

15 грудня 2023 набув чинності Закон України «Про адміністративну процедуру», який наближає законодавство України до стандартів Європейського Союзу та Організації економічного співробітництва та розвитку.

Зокрема, цей Закон гарантує громадянам та бізнесу:

— право звертатися до різних органів влади за загальною процедурою, незалежно від запитуваної послуги;

— у разі загрози прийняття негативного (відмовного) рішення законом передбачено можливість подати додаткові пояснення, документи чи інші докази;

-право на участь у розгляді справи у разі можливого негативного рішення;

— залучення заінтересованих осіб, законні інтереси яких зачіпаються в межах адмінпровадження (принцип «жодних рішень без вас про вас»;

— доступ учасників провадження до матеріалів справи (крім відомостей, які захищені законом).

Підходи до надання послуг державними органами влади також змінюються. Зокрема, для держорганів Закон передбачає нові обов’язки та можливості:

  • можливість досудового врегулювання справи завдяки колегіальному розгляду скарг (у тому числі із можливістю залучення громадськості);
  • врегулювання механізмів відкликання або визнання недійсним рішення, в тому числі щодо видачі дозволів, тощо; 
  • можливість уникнути конфлікту інтересів у діяльності посадових осіб. Передбачені механізми відводу та самовідводу;
  • обов’язок виправити свої помилки. Адміністративний орган, який допустив помилку і виявив це, повинен виправити її, не чекаючи надходження скарги чи позову;
  • обов'язкове обґрунтування негативного рішення. У разі відмови у задоволенні заяви адмінорган зобов'язаний аргументувати мотиви такої відмови, обтяження та пояснити порядок його оскарження;
  • зменшення бюрократії – відомості з державних реєстрів будуть отримуватись у процесі міжвідомчої взаємодії без довідок.

Дія Закону не поширюватиметься на сфери громадянства та надання притулку в Україні, нагородження державними нагородами, національної безпеки і оборони, здійснення помилування.

(більше інформації про особливості застосування правил загальної адміністративної процедури в Науково-практичному Коментарі до ЗУ «Про адміністративну процедуру».

9 грудня 2023 року ухвалено Закон № 3515-IXякий розширює перелік осіб, що мають право на отримання одноразової грошової допомоги членам сім'ї загиблого військовослужбовця. Тобто військовим дозволили визначати, хто отримає компенсацію у разі їхньої смерті. 30 грудня набули чинності окремі положення, а повністю всі норми Закону набудуть чинності 29 березня 2024 року.

Законом встановлюється право скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги  особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту; військовослужбовцям, військовозобов’язаним або резервістам (призваним на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві); працівникам об’єктів критичної інфраструктури; державним службовцям; посадовим особам місцевого самоврядування; поліцейським.

Після приведення нормативно-правових актів Кабміну у відповідність до цього закону вказані категорії громадян зможуть визначати, кому та в яких відсотках виплачуватиметься одноразова грошова допомога у випадку їх смерті або загибелі.

Водночас, незалежно від змісту особистого розпорядження, право на одноразову грошову допомогу мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи. 

Сім'я кожного військового, який загинув на фронті, має право на отримання компенсації – одноразової грошової допомоги (ОГД) у розмірі 15 млн грн від держави. Строк на звернення за отриманням грошової допомоги – три роки з дня смерті військовослужбовця.

На сьогодні порядок призначення і такої виплати визначають постанова КМУ від 28.02.2022  №168 та наказ Міністерства оборони  України від 25.01.2023  №45 «Про затвердження Порядку та умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану».

Щоб отримати ОГДсім’ї загиблих військовослужбовців мають звернутися до районного ТЦКСП незалежно від місця реєстрації. Сім’ї загиблих військовослужбовців, які проходили військову службу в Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінні розвідки Міноборони, Держспецзв’язку, Державній прикордонній службі, Державній спеціальній службі транспорту та інших відомствах, для отримання одноразової грошової допомоги мають звернутися безпосередньо до цих формувань.

15 млн грн діляться порівну між усіма членами сім’ї, які мають право на цю виплату.Суму виплачують частинами. Перша виплата складає 1/5 від призначеної суми ОГД (тобто 3 млн грн), а її залишок – 4/5 суми — держава виплачує частинами щомісячно впродовж 40 наступних місяців: 300 000 грн на місяць. Якщо один з отримувачів допомоги відмовився від своєї частки, ця сума розподіляється порівну між рештою членів сім’ї. Відмова засвідчується нотаріально (за кордоном — у консульстві України). Раніше Кабмін постановив, що якщо члени сімей загиблих військових ЗСУ живуть у росії чи білорусі, вони не отримуватимуть одноразову грошову допомогу. 

24.12.2023 набрав чинності Закон №3494 про внесення змін у кілька нормативних актів щодо відпусток та інших питань. Детально про новації ми повідомляли листом на адресу голів профорганізацій 30 грудня 2023. Нагадаємо лише про окремі зміни:

1. Перенесення вихідних та робочих днів визначається трудовим та/або колективним договором і реалізується наказом роботодавця, погодженим з профспілкою. Норму про необхідність рекомендацій від КМУ щодо перенесення робочих днів у зв’язку зі святами виключено з КЗпП.

2. Тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання тепер встановлюються не тільки нормативно-правовими актами України (наприклад, постановою КМУ №1290), а також трудовим та/або колективним договором.

3. Відпустка при народженні дитини батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають і пов’язані спільним побутом, надається за заявою матері дитини і підтверджується свідоцтвом про народження дитини, (раніше такої умови не було). Цю відпустку зможуть отримати одна із таких осіб: баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), на підставі заяви одинокої матері (одинокого батька) дитини.

4. Мобілізованим працівникам на підставі їх заяви, яка подається не пізніше останнього дня місяця мобілізації, виплачується компенсація невикористаних відпусток (щорічної основної та додаткової, а також на дітей) без звільнення.

5. Тривалість відпустки без збереження зарплати за угодою сторін збільшено до 30 календарних днів на рік (було 15). 

6. На час загрози поширення епідемії та/або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку — тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

7. Усі відпустки без збереження крім обов'язкових (ст. 25 Закону про відпустки) не дають права на оплачувану відпустку. Перебування у відпустках без збереження до 24.12.2023 зараховується до стажу оплачуваної відпустки (крім відпустки 90 днів ВПО та переселенцям за кордон).

8. Час перебування в «обов’язкових» відпустках без збереження зарплати (ст. 25 Закону про відпустки) – і далі включаються в стаж для оплачуваної відпустки.

9. Є нова підстава «обов’язкової» відпустки без збереження зарплати — працівникам, які приступили до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації, – тривалістю до 60 календарних днів. Особливістю цієї відпустки є зарахування її періоду у пенсійний стаж без сплати ЄСВ.

10. На час профспілкового навчання працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, надається додаткова відпустка тривалістю до 6 календарних днів з компенсацією середньої заробітної плати за рахунок профспілкової організації, за рішенням якої працівник направлений на профспілкове навчання.

11. Із Закону про освіту виключено норму про збереження середньої зарплати на час мобілізації науково-педагогічного працівника. Відтепер на мобілізованих освітян діє загальна норма ч. 3 ст. 119 КЗпП про збереження місця роботи і посади.

12. У період дії воєнного стану надання працівнику будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв’язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку за рішенням роботодавця може здійснюватися без збереження заробітної плати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати (навіть після скасування воєнного стану).

Ця норма не застосовується до керівних працівників закладів освіти та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Кабмін 25.12.2023 вніс до Ради законопроєкт №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», який має створити умови для «належного укомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України». Верховна Рада розгляне нові правила щодо мобілізації та військової служби 10 січня, а зараз триває обговорення на рівні робочих груп і можна очікувати, що будуть зміни. Тому зараз мова про можливі зміни, а не остаточні новації. Детально про всі новації ми повідомляли листом на адресу голів профорганізацій 30 грудня 2023. Нагадаємо лише про окремі пропозиції стисло. Законопроект №10378 передбачає:

  • зміну призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпустку для військовослужбовців, яких звільнили з полону, тривалістю 90 днів зі збереженням грошового забезпечення;
  • встановлення вимог до повісток та порядку їх вручення громадянам;
  • уточнення підстав для відстрочки та звільнення від призову;
  • встановлення категорій громадян, які не підлягають призову;
  • уточнення підстав для звільнення з військової служби;
  • виключається з переліку висновків ВЛК висновок про обмежену придатність до військової служби; усі визнані обмежено придатними до військової служби за новим законопроектом будуть зобов'язані ще раз пройти медкомісію
  • виключається строкова військова служба — як вид військової служби та звільнення зі служби у запас всіх військовослужбовців строкової військової служби;
  • всі військовозобов'язані повинні протягом 60 днів з дня оголошення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження прибути до ТЦК, незалежно від отримання повістки; 
  • під час мобілізації усі громадяни України з 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документи та пред'являти їх ТЦК;
  • нові обов'язки громадян: реєструватися в електронному кабінеті, проходити медогляд, прибути за викликом до ТЦК; 
  • громадянам України встановлюється обов'язок проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішенням військово-лікарської комісії, ставати на військовий облік за місцем перебування у разі переїзду під час проведення мобілізації;
  • нові правила броні – бронюються чиновники категорії «А». А категорія «Б» та «В» — лише до 50% від загальної кількості військовозобов'язаних;
  • базова військова служба вводиться для всіх громадян віком до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку. Вона триватиме до 5 місяців;
  • запроваджується для громадян України базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • сільради, селищні та міськради отримають повноваження забезпечувати організацію призову громадян;
  • місцеві держадміністрації набувають нового повноваження — сповіщати та забезпечувати прибуття громадян на збірні пункти та у військові частини; 
  • залучаються до заходів рекрутингу на військову службу центри надання адміністративних послуг, центри зайнятості та центри рекрутингу;
  • уточнюються норми, що стосуються проведення випробування під час прийняття на військову службу за контрактом;
  • встановлються обмеження прав громадян України, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби;
  • надаються повноваження Національній поліції України щодо участі у заходах мобілізації;
  • встановлюються додаткові вимоги щодо можливості проходження державної служби або служби в поліції тільки після проходження базової загальновійськової підготовки або військової служби; 
  • уточнюються норми щодо виконання військово-транспортного обов'язку;
  • уточнення обов'язків громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, зокрема, щодо встановлення обов'язку проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішенням військово-лікарської комісії, постановки на військовий облік за місцем перебування у разі переїзду під час проведення мобілізації, 

Але фінального тексту поки що  немає.

У Верховній Раді України від 25.12.2023 зареєстровано за № 10372 проєкт Закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні», який нещодавно ухвалено Урядом. У пояснювальній записці до документа йдеться, що його розробив МОЗ України на виконання Указу Президента України від 18 червня 2021 р. № 261/2021 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників» з метою розвитку медичного самоврядування як ефективної системи здійснення професійної діяльності, захисту прав та інтересів медичних працівників. В цій же записці наголошується, що модель самоврядування у сфері охорони здоров’я, яка запропонована МОЗ в проєкті, побудована з урахуванням країн Європейського Союзу. (це вже обов’язкова теза для законопроектів, як завжди без зауважень, що ми в живемо і працюємо в зовсім інших умовах і маємо власну Конституцію). 

Автори проєкту інформують, що на сьогодні самоврядні медичні організації в Україні діють виключно у вигляді громадських об’єднань, а діюче законодавство фактично не передбачає участі медичних (фармацевтичних) працівників у формуванні політики у сфері охорони здоров’я, перекладаючи таке право на державу (але ж і в кожній галузі є громадськість і є державні інституції, і всі мають різні функції для вирішення спільного завдання; що заважає враховувати думку громадських об’єднань !?). 

У разі створення правових підстав для функціонування самоврядних організацій у сфері охорони здоров’я держава отримає фахові кваліфіковані організації, які вирішуватимуть нагальні проблеми сфери охорони здоров’я, впливатимуть на розвиток медичної освіти та захист інтересів лікарів і пацієнтів, здійснюватимуть контроль за безпекою та якістю медичних послуг. Представники медичних та фармацевтичних професій матимуть економічну свободу та мобільність, можливість обирати заклад охорони здоров’я, форму співпраці, юридичний захист, широту ухвалення професійних рішень, право на те, аби питання їх діяльності та інтересів вирішувалися безпосередньо представником медичної (фармацевтичної) спільноти, та через представництво в організації професійного самоврядування матимуть можливість реального впливу на сферу охорони здоров’я.

На нашу думку – після ознайомлення із законопроєктом «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні», запропонованим  МОЗ України, можна помітити, що він окрім певних позитивних норм, залишив багато проблемних і суперечливих позицій попередніх семи законопроектів, які оприлюднювались за останні роки і інколи навіть не виносилися на засідання Верховної Ради України.

Наприклад, профспілки вже не раз публічно висловлювались, що обов’язковість членства медичних працівників в органах професійного самоврядування, суперечить ч. 4 ст. 36 Конституції України, відповідно до якої ніхто не може бути примушений до вступу до будь-якого об’єднання громадян чи обмежений у правах за неналежність до громадських організацій. 

Так, зміни будуть стосуватись кожного медика — індивідуальне ліцензування поки не впроваджують, а от додатковий документ, без якого лікар не зможе працювати, буде. Згідно ст.7 законопроекту передбачається, що особи набувають право на провадження медичної та фармацевтичної діяльності за наявності діючого свідоцтва про право на провадження діяльності в сфері охорони здоров’я. А рішення про надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність приймається організацією професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій на підставі поданих документів про освіту. (!!!)

Також новації про тимчасове зупинення діяльності медика (Стаття 8. «Підстави тимчасового зупинення або припинення медичної та фармацевтичної діяльності» і стаття 25 законопроєкту) не відповідають положенням ч. 3 ст. 22 Конституції України, згідно якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Про це неодноразово наголошував у свої рішеннях Конституційний Суд. Причому автори пропонують внести посилання на «тимчасове припинення» як підставу припинення трудового договору за статтею 36 Кодексу Законів про працю !

Одним із завдань самоврядування у статті 4 «Завдання самоврядування медичних та фармацевтичних професій» законопроєкту визначено забезпечення ним умов для ефективного виконання професійних обов’язків. Таке завдання навряд чи ми знайдемо у самоврядних медичних організацій в Євросоюзі, куди прагне наша держава, це безперечно є функцією роботодавця.

Ця ж стаття передбачає обов’язок медичного самоврядування, дослівно – «забезпечення дотримання прав людини у сфері охорони здоров’я». Це дивує, оскільки забезпечення конституційних прав людини є функцією держави, МОЗу, але не лікарів, які для цього не мають управлінських та фінансових (бюджетних) важелів.

Звертає увагу те, що законопроектом не визначена організаційно-правова форма організації, яку планується створити: чи це громадське об’єднання, чи громадська організація, в якій членство завжди є добровільним? Але ж законопроектом передбачено примусовий підхід? Чи щось інше? У статті 5 законопроекту (Стаття 5. Організації професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій) вказується, що це неприбуткова юридична особа. А яка форма? Очевидною є лише законодавча ініціатива про передачу частини функцій органів центральної влади юридичній особі ! 

Можна продовжувати аналіз далі, але сьогодні спостерігаємо лише зміну нумерації статей, оприлюднених в попередніх варіантах законопроєкту про самоврядування; велику кількість норм, які суперечать інтересам медичної спільноти, суперечать інтересам держави в умовах воєнного часу, і не сприяють вирішенню завдань, які стоять перед державними закладами охорони здоров’я; норми цього законопроєкту орієнтовані на структуру системи, в якій панує приватний сектор, тобто не відповідають реаліям діяльності охорони здоров’я в Україні. 

У разі прийняття цього закону він набуде чинності через рік після закінчення строку дії воєнного стану в Україні, так що професійна спільнота обов’язково повинна вплинути на перегляд і вирішення проблемних питань, долучивши до обговорення і активних дій трудові колективи закладів охорони здоров’я.

(ознайомитися із законопроєктом і супровідною документацією до нього можна за посиланням). 

22 грудня 2023 року КМУ затвердив «Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році», 29.12.2023 опублікований на сайті Кабміну

У Програмі медичних гарантій на наступний рік передбачено 44 пакети послуг. Серед яких три нові: «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)»; «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів» та «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин». За окремими напрямами змінені підходи в оплаті медичної послуги — запроваджені групи складності та встановлено відповідні коефіцієнти, які застосовуються до базової ставки.

Запланований бюджет Програми медичних гарантій — близько 159 млрд грн. З них  5,2 млрд грн — на реімбурсацію лікарських засобів.

Обласні державні адміністрації (ОВА) повинні:

1) забезпечити розподіл централізовано закуплених лікарських засобів та медичних виробів між усіма надавачами медичних послуг, які уклали договір з НСЗУ, відповідно до вимог Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 р. № 298;

2) подавати НСЗУ щокварталу до 15 числа місяця, що настає за звітним періодом, інформацію про розподіл (перерозподіл) централізовано закуплених лікарських засобів та медичних виробів;

3) подати МОЗУ протягом 5 робочих днів з дати набрання чинності цією постановою  перелік закладів охорони здоров’я, які визначені як готові до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях, зокрема у зонах можливого радіоактивного забруднення в адміністративно-територіальних одиницях, на територіях яких розташовані атомні електростанції; інформацію про:

    заклад охорони здоров’я визначений для надання медичних послуг з діагностики та лікування дорослих і дітей з туберкульозом в амбулаторних та стаціонарних умовах;

    заклади охорони здоров’я комунальної форми власності, визначені для надання медичних послуг за пакетом медичних послуг «Секційне дослідження», визначеним главою 38 розділу II Порядку, затвердженого цією постановою;

    заклади охорони здоров’я визначені для надання хірургічної допомоги новонародженим, зокрема при ретинопатії, згідно із затвердженими маршрутами пацієнта за групами захворювань у межах області або поза її межами;

    заклади охорони здоров’я, визначені як такі, які мають виїзну неонатологічну бригаду невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії і;

    заклад охорони здоров’я, визначений як перинатальний центр III рівня;

    заклади охорони здоров’я комунальної форми власності, визначені для надання медичних послуг за пакетом медичних послуг «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки»;

4) подати НСЗУ до 15 березня затверджені клінічні маршрути пацієнтів для надання медичних послуг за пакетами «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» (зокрема під час надання послуг із неонатальної хірургії) та «Медична допомога при пологах»;

5) подавати НСЗУ щомісяця до 10 числа інформацію про кількість лікарів-інтернів (підготовка за кошти державного бюджету) в розрізі кожного надавача медичних послуг комунальної форми власності. 

Тарифи, за якими Національна служба здоров’я України (НСЗУ) сплачуватиме медичним закладам, у 2024 р. не зменшені.  Зокрема, переглянуто базову ставку в хірургічних пакетах, яка становить 8735 грн, та переглянуто деякі коефіцієнти діагностично-споріднених груп (ДСГ). Впроваджуються нові групи залежно від складності послуги при операціях високої складності, зокрема, операції з кератопластики, трансплантації рогівки, встановлення штучного орбітального імпланту, встановлення штучного кришталика.

Також за умови виконання двох або більше операцій (множинні або чисельні операції в рамках одного пролікованого випадку), що входять у відповідні ДСГ, застосовується новий підхід, що включає оплату кількох операцій (не більше 3) із застосуванням відповідних вагових коефіцієнтів.

За реабілітацію в стаціонарних умовах базова ставка за пролікований випадок становить 19 769 грн. Однак за послуги з реабілітації найвищої складності (наприклад стану після травматичного пошкодження спинного та головного мозку) НСЗУ сплачуватиме понад 41 тис. грн. За послуги з реабілітації високої складності (наприклад інсульт у післягострий період) — понад 31 тис. грн.

За послуги з трансплантації НСЗУ сплачуватиме залежно від трансплантованого органа, а також окремо сплачуватиметься до- та посттрансплантаційний період. Наприклад, за послуги з трансплантації серця НСЗУ сплачуватиме понад 2 млн грн, а за трансплантацію легень — понад 2,6 млн грн.

Пріоритетом у ПМГ на 2024 р. залишається охорона материнства та дитинства. Ставка за новим напрямом ПМГ–2024 лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro) становитиме 60 324 грн за один повний цикл, до якого будуть застосовуватися коефіцієнти відповідно до використаного методу запліднення яйцеклітини, а також повноти циклу.

Продовжується надання медичних послуг за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя», оплата за яким здійснюється за надану послугу, за кожну з яких медзаклади отримуватимуть 10 820 грн.

За одним з найвищих тарифів у ПМГ оплачуватиметься медична допомога новонародженим, у тому числі за проведення хірургічних операцій. У 2024 р. змінені підходи в частині оплати медичної послуги шляхом впровадження груп складності та віднесення тих чи інших станів до відповідних груп складності медичної послуги. Таким чином, розроблено 16 груп складності та встановлено відповідні коефіцієнти складності випадку, які застосовуються до базової ставки, яка становить 8735 грн.

Так, за лікування малюка з масою тіла 2500 г або більше, з гестаційним віком 37 повних тижнів і більше заклад отримає 13 189 грн. Тоді як за хірургічне лікування передчасно народженого малюка з масою при народженні менше ніж 750 г — понад 551 тис. грн

Тариф за медичну допомогу при пологах — 15 137 грн. А для закладів, які надаватимуть комплексні медичні послуги матері й дитині, тариф становить майже 20 тис. грн.

Збережено також і тарифи на лікування онкологічних захворювань. За хіміотерапевтичне лікування одного пацієнта упродовж року заклади отримуватимуть 36 тис. грн, а за лікування однієї дитини — до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань — 74 тис. грн. Пріоритетними залишаються 6 інструментальних досліджень для раннього виявлення онкологічних захворювань.

Важливим є сталість функціонування мережі закладів охорони здоров’я та надання медичної допомоги нашим громадянам у зоні бойових дій. За пакетом «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії» тариф визначається як глобальна ставка на місяць, яка дорівнює фактичній вартості медичних послуг за грудень за договором, який діяв до 31 грудня 2022 р. за пакетами медичних послуг з надання стаціонарної допомоги з проведенням хірургічних операцій та без та/або «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», та/або «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах», та/або 1/12 «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» відповідного надавача медичних послуг.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» розвиватиметься в межах наявних напрямків. У 2024 р. планується розширення переліку ліків за напрямом розлади психіки та поведінки, які пацієнти зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою. 

19.12.2023 прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2023 рік» № 1145-р.Відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання державного бюджету шляхом:

1) ЗМЕНШЕННЯ їх обсягу за програмами:

2301360 «Лікування громадян України за кордоном» на 238 397,43 тис. гривень;

2301180 «Медична допомога, що надається санаторно-курортними закладами» на 86 644,5 тис. гривень (із них оплата праці — 68 501,8 тис. гривень);

2301040 «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями» на 56 664,6 тис. гривень (із них оплата праці — 41 867,4 тис. гривень);

2301350 «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я» на 81 753,1 тис. гривень;

2) збільшення їх обсягу за програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на 463 459,63 тис. гривень.

Детальніше.


21.12.2023 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни».Проєкт цього Закону України, на думку нардепів, потрібен для створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни».

З урахуванням необхідності дотримання міжнародно-правових зобов’язань (як же без цього) України щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, пропонується: 

— створити нормативні умови для законного обмеженого обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також ТГК (його ізомерів та їх стереохімічнів варіантів) у визначених законом цілях, зокрема, для їх використання в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності;

— врегулювати питання, що стосуються організації діяльності з обігу на кожному етапі такого обігу, включаючи, серед іншого, операції з ввезення, вивезення, транспортування територією України, зберігання та реалізації конопель;

— визначити вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом сортів рослин роду конопель (Cannabis);

— запровадження можливості використання канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу, а також ТГК (його ізомерів та їх стереохімічних варіантів) в медичних, наукових та науково-дослідних цілях.

Для реалізації цих цілей законопроєктом пропонується внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо закріплення права особи на доступ до необхідних їй лікарських засобів, включаючи, серед іншого, й ті, що містять наркотичні засоби та/або психотропні речовини і прекурсори; до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» щодо включення до переліку документів дозволу на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 

Детальніше.

Хоча, на думку багатьох експертів – для використання каннабісу в закладах охорони здоров’я здоров’я достатньо рішень на рівні Кабміну, а Закон цікавий і потрібен для виробників. 

13 грудня на сайті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України для громадського обговорення оприлюднено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я». Проєкт закону розроблено відповідно до Кодексу законів про працю України, законів України «Про освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про вищу освіту».

Наприклад, Законом України № 2145 від 5 вересня 2017 р. «Про освіту» внесено зміни до Закону України «Про вищу освіту» та виключено поняття «клінічна ординатура» та «клінічний ординатор». Відповідно до статті 18 Закону України «Про освіту» післядипломна освіта включає спеціалізацію, перепідготовку, підвищення кваліфікації, стажування, а у сфері охорони здоров’я — також інтернатуру та лікарську резидентуру.

Тому проєктом пропонується викласти в новій редакції ст. 74–75 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», які стосуються визначення єдиних кваліфікаційних вимог до осіб, що провадять певні види медичної й фармацевтичної діяльності, надають реабілітаційну допомогу та здійснюють іншу професійну діяльність за професіями у сфері охорони здоров’я. Так, Єдині кваліфікаційні вимоги до таких осіб визначатимуться професійними стандартами, затвердженими та введеними в дію в установленому порядку, а за їх відсутності — кваліфікаційними характеристиками, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у галузі охорони здоров’я.

Встановлено, що Порядок атестації медичних, фармацевтичних працівників та інших працівників сфери охорони здоров’я з метою визначення їх відповідності єдиним кваліфікаційним вимогам затверджуватиметься МОЗ.

МОЗ затверджуватиме переліки спеціалізацій; положення про інтернатуру, лікарську резидентуру; номенклатуру спеціальностей за професіями у сфері охорони здоров’я та переліки циклів спеціалізації й тематичного удосконалення за цими спеціальностями.

Окрім цього, проєктом запропоновано внести зміни до ст. 27 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», згідно з якими наукові установи можуть здійснювати підготовку лікарів-спеціалістів у сфері післядипломної освіти згідно з отриманою ліцензією на відповідну освітню діяльність за спеціальностями, що відповідають профілю діяльності наукової установи.

МОЗ України  на громадське обговорення пропонує проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Єдиний портал вакантних посад у державних та комунальних закладах охорони здоров’я».

Проєктом акту пропонується затвердити Положення про Єдиний портал вакантних посад у державних та комунальних закладах охорони здоров’я. (далі — Єдиний портал вакансій)

Передбачається, що добір на вакантні посади в державних і комунальних ЗОЗ, у тому числі конкурси на зайняття посади керівника таких ЗОЗ, здійснюватимуться з використанням Єдиного порталу вакансій. Забезпечити організацію реєстрації ЗОЗ на Єдиному порталі вакансій мають керівники обласних державних (військових) адміністрацій, центральні органи виконавчої влади, в управлінні яких перебувають ЗОЗ. Подавати вакантну посаду до Єдиного порталу вакансій потрібно буде протягом десяти робочих днів з дня її виникнення.

Окрім текстової інформації про вакантні посади в державних і комунальних ЗОЗ, на порталі оприлюднюватимуть також відеозаписи, відеотрансляції проведення конкурсів.

Зауважимо, що положення про Єдиний портал вакансій не поширюватиметься на приватні ЗОЗ, ЗОЗ МВС, Міноборони, військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, утворені відповідно до законів.

Також проєктом акту передбачено внести зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1094.

Долучитися до його обговорення можна до 20 січня 2024 року — надсилати зауваження та пропозиції на сайт МОЗ.

Нагадуємо, що влітку 2022 року МОЗ запустило Портал вакансій медичних працівників. Він покликаний допомогти кожному медику, який потребує роботи, знайти вакансію, що йому підходить. На ньому можна ознайомитися з можливими варіантами працевлаштування. Зокрема, медики можуть фільтрувати вакансії за регіонами, які їм найбільше підходять, або ж вибирати форму власності закладів із вакансіями. У вакансії описані посадові обов’язки, кваліфікаційні вимоги, умови оплати праці та інші додаткові переваги (безкоштовне житло, проїзд, соціальний пакет тощо). 

09.12.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку акредитації закладу охорони здоров’я» № 1327. Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку акредитації закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. № 765. 

Зокрема новою редакцією п. 12 Порядку № 765, унормовано, що в акредитаційному сертифікаті зазначається найменування акредитаційної комісії, що його видала, акредитаційна категорія, найменування і код згідно з ЄДРПОУ закладу, місце (місця) провадження господарської діяльності з медичної практики, строк дії сертифіката, дата та номер рішення про акредитацію закладу.

Акредитаційний сертифікат створюється в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису голови відповідної головної акредитаційної комісії або акредитаційної комісії.

27 грудня Уряд прийняв низку постанов, які посилюють можливості для соціальної підтримки пенсіонерів; військових, які перебувають у зоні бойових дій, працівників критичної інфраструктури та інших категорій громадян під час війни. Відповідно до прийнятих змін:

— ухвалено Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України. На виплату такої одноразової грошової допомоги в Держбюджеті-2024 передбачено видатки обсягом 480,3 млн гривень.

— прийнято Порядок взяття на облік та призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їх сімей.; 

Якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, з травня 2024 року це зможуть зробити за нього члени його родини. При цьому вони зможуть замість існуючих двох окремих заяв подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік як пільговика і про надання пільг;

для пенсіонерів, які отримали статус ВПО ще до повномасштабного вторгнення, продовжено строки фізичної ідентифікації до 31 березня 2024 р. Тобто такі особи матимуть ще 3 місяці, аби пройти фізичну ідентифікацію – і можуть зробити це як у відділенні Пенсійного фонду чи Ощадбанку, так і віддалено, через електронний кабінет ПФУ або  відеоідентифікацію. 

Нагадуємо, що норма проходження фізичної ідентифікації ще з 2004 року застосовується для всіх пенсіонерів; але для тих пенсіонерів, які стали ВПО ДО повномасштабної війни, тобто до 24.02.2022, вона не діяла з березня 2020 року по липень 2023 року.

Інформація актуальна станом на 30.12.2023

Інформаційно-аналітичний відділ ХООППОЗУ© 2024

13:58
90
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...