Зміни та новації у нормативних документах — березень 2024

Шановні колеги!

 

Інформуємо Вас про окремі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються нашої галузі, внесені в лютому 2024 року, новини профспілок (з оригіналами документів можна ознайомитись за посиланнями, наведеними в тексті). 

4 березня 2024 року на засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, яке вів Голова СПО Григорій Осовий, ухвалено низку важливих рішень. Під час розгляду інформації «Про результати засідання мульти дисциплінарної робочої групи з питань застосування єдиних термінів у Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»йшлося про те, що за результатами розширеної наради членів СПО об’єднань профспілок та керівників територіальних об’єднань профспілок ФПУ щодо єдиного застосування термінів в законодавстві України, що стосуються представництва та інтересів працівників у соціальному діалозі (зокрема у законах України «Про колективні угоди та договори», «Про соціальний діалог в Україні», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»), що відбулася 14.02.2024, та на виконання доручення Голови ФПУ від 19.02.2024 № 441/01-44 була утворена мультидисциплінарна робоча група з питань застосування єдиних термінів у Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

За результатами розгляду робоча група визначилась щодо формулювання цих  термінів. Було погоджено визначення терміну «професійна спілка (профспілка)», що наведений у чинному Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», а саме: «Професійна спілка (профспілка)– добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами  за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання)».

Члени робочої групи запропонували в Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» викласти нове (уточнене) визначення терміну «первинної профспілкової організації» такого змісту:  «Первинна організація профспілки  (первинна профспілкова організація)– добровільне об’єднання членів профспілки, які, як правило,   перебувають у трудових відносинах з роботодавцем або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються у закладі освіти».

27 березня 2024 року в Будинку профспілок відбулось засідання Президії Федерації профспілок України.Президія ФПУ схвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», порівняльні таблиці та пояснювальні записки до нього, розроблені робочою групою ФПУ. 

Запропонували ст.7 Закону доповнити переліком осіб, на яких поширюється його дія, працівниками підприємств, установ, які під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій зазнали поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності. 

Також запропоновано ухвалити Порядок та критерії надання статусу учасника війни особам, які працювали на підприємствах, поширити дію Закону на сім’ї працівників підприємств, організацій, установ, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання ними трудових обов’язків у період воєнного стану.

Президія ФПУ постановила звернутися до представників профспілок у Верховній Раді України, інших народних депутатів, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, з проханням виступити ініціаторами й офіційно внести зазначений законопроєкт для прийняття його Верховною Радою України як закону України.

На засіданні уряду 01.03.2024 схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». Законопроектом, серед іншого, пропонується надати повноваження територіальним органам Національної поліції України та органам Державної прикордонної служби України звертатися до суду щодо примусового припинення (ліквідації) діяльності громадського формування в разі бездіяльності або порушення вимог законодавства України; встановити, що діяльність громадських формувань здійснюється виключно за місцем знаходження юридичної особи; визначити уповноважених службових осіб, яким надано право давати доручення членам громадського формування тощо.

Середня тривалість життя українців за час повномасштабного вторгнення скоротилась на 10 років, — Мінсоцполітики. Так, у 2020 році середній вік серед чоловіків становив 66,4 роки. У 2023 — 57,3 роки. У жінок цей показник складав 76,2 роки в 2020 році, а у 2023 — 70,9 років.

За оцінкою інституту демографії до 2051 року населення нашої держави може зменшитись до 25,2 млн людей. Станом на серпень 2023 року чисельність населення складала 36,3 млн осіб, із яких на підконтрольній Україні території — 31,5 млн.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект (itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42398) №9538, спрямований на вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю. Основні положення законопроекту:

  • особа, що знайшла або отримала зброю для участі у відсічі збройної агресії росії, має її задекларувати. Ця процедура буде спрощена та безкоштовна. 
  • цивільна особа повідомляє в поліцію, що знайшла зброю чи боєприпаси. Впродовж 24 годин — декларує або здає їх. 
  • якщо знайдена або задекларована зброя фігурує у кримінальних провадженнях, має видалені чи незаконно змінені маркування або має визначені Законом невідповідності — її вилучатимуть органи Нацполіції. 

Таким чином, цивільні особи отримають правові гарантії легально зберігати знайдену зброю на період воєнного стану.

Президент України підписав Закон України, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло — Закон №7198 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2923-20#Text). Закон визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла. До слова, робота над законом розпочалась ще 2022 року  (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39283). 

Компенсацію за знищене та пошкоджене майно зможуть отримати:

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фіз. особи);
  • фіз.особи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Подати заяву на компенсацію можна буде через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса. Рішення щодо надання компенсації буде прийматись органами місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Ці комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яка наразі розробляється Урядом. Зокрема, особи, чиє житло було зруйноване, отримають житловий сертифікат, який відображатиме суму компенсації, та протягом 5 років зможуть його використати для придбання нового житла. Наразі уряд розробляє алгоритм компенсації для осіб, чиє житло було пошкоджено.

Джерела для фінансування компенсації: Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури; кошти державного та місцевих бюджетів; кошти МФО, інших кредиторів та інвесторів; міжнародна технічна, поворотна або безповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з рф.

Відновлення пошкодженого і зруйнованого житла є одним з основних напрямів діяльності створеного Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України (Агентство відновлення). 

1 березня 2024 р. Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України». Відтепер до функцій Міністерства оборони, викладених у статті 10 закону України «Про оборону України», належать наступні норми:

  — затверджує для сил безпеки і сил оборони клінічні протоколи, табелі матеріально-технічного оснащення, стандарти надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій та підготовки сил безпеки і сил оборони за призначенням (у тактичних умовах) на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами — членами НАТО. Визначає порядок додержання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснює нагляд за їх дотриманням;

  — затверджує за погодженням з МОЗУ мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій). У разі наявності відповідних вимог, стандартів якості, рекомендацій або інших відповідних документів, або рішень НАТО чи окремих держав — членів НАТО, сили безпеки і сили оборони застосовують такі вимоги, стандарти, рекомендації або інші документи після їх затвердження Міністерством оборони України.

Необхідні норми додані також і до Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Таким чином, передбачається надання Міністерству оборони України повноважень щодо затвердження для сил безпеки і сил оборони клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення, стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій та підготовки сил безпеки і сил оборони за призначенням (у тактичних умовах) на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами — членами НАТО. (текст законопроєкту та супровідна документація — за посиланням. https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43371 ).

Зниження призовного віку з 27 до 25 років: дії роботодавця та працівників.  З 4 квітня застосовується Закон України від 30.05.2023 № 3127-IX про зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Отже, з 4 квітня 2024 року усі особи чоловічої статі, які досягли 25 років, стали військовозобов’язаними. Тож особам віком від 25 до 27 років потрібно звернутися до ТЦК для оформлення належного військово-облікового документа.

На підприємстві їм мають вручити повідомлення про необхідність звернутися до ТЦК та отримати відповідний військово-обліковий документ. Якщо працівник відмовляється це робити, складають акт відмови від отримання повідомлення/проставлення підпису та повідомляють ТЦК про порушення Правил військового обліку. Якщо працівник виконає свій обов’язок – йому оновлюють військово-обліковий документ, тобто він отримає військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, яке має надати за місцем роботи. Це слугуватиме підставою для заповнення або коригування відповідного списку персонального військового обліку.

3 квітня 2024 р. газета «Голос України» опублікувала Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 16.01.2024 № 3621-ІХ, (zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-IX#Text) який, зокрема, скасовує статус «‎обмежено придатний». Закон № 3621 почне діяти 4 травня 2024 року. Тобто Верховна Рада вирішила не чекати прийняття законопроекту №10449 про мобілізацію.

Цим Законом встановлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичномуоглядуз метою визначення придатності до військової служби.

Автоматично перехід до іншого статусу «придатний» або «непридатний» не відбувається. Придатність за станом здоров’я до військової служби визначає військово-лікарська експертиза. Нагадаємо, що вимоги до стану здоров’я, розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, вміщені у Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Отже, якщо громадянин був визнаний обмежено придатним до 4 травня 2024 року, то він має пройти повторний медичний огляд. На це відведений строк – 9 місяців, який також відлічується від 4 травня 2024 року.

Інших подробиць, як саме відбуватиметься процедура переогляду обмежено придатних, чи зобов’язаний громадянин самостійно звернутися до ТЦК? – Закон не містить. Тож очікуються зміни у підзаконні нормативно-правові акти.

Статусу «обмежено придатний» в Україні більше не існуватиме, але на сьогодні ще існує процедура визначення і встановлення статусу обмеженої придатності у мирний час та під час дії воєнного стану. Цим займається військово-лікарська комісія (ВЛК). Новий закон встановлює, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців мають пройти повторний медичний огляд для визначення придатності до військової служби, але процедура проходження ВЛК не прописана. Хоч Закон скасовує статус обмежено придатних, але це не означає, що кожна особа з таким статусом повинна самостійно звернутися для з’ясування: придатна вона до військової служби або ні. 

Статус обмеженої придатності ухвалювали на підставі наказу Міноборони №402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ). Цей наказ чинний і його ще не скасували. Він містить положення про військово-лікарську комісію та додаток «Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві», який містить все, на підставі чого визначають особу як придатну, обмежено придатну або ж непридатну. 

Без внесення змін до наказу №402 закон застосувати неможливо, також має бути повторне проходження військово-лікарської комісії та готовність системи ВЛК до цього. Причому на сьогодні немає обов’язку чи вимоги звертатися такій особі до ТЦК самостійно. Вона має з’являтися там за викликом — тобто коли саме, але в межах 9 місяців, з’являтися для проходження ВЛК, не зрозуміло. 

Уряд спростив порядок направлення за кордон військових, які постраждали внаслідок збройної агресії рф і потребують лікування. Відповідно до змін для направлення на лікування за кордон  заклад охорони здоров’я, у якому захисник України перебуває, готує висновок про необхідність такого направлення. Такий висновок підписується керівником закладу охорони здоров’я та лікуючим лікарем. Як і раніше, висновок разом з іншими документами надсилається держоргану в сектору безпеки і оборони, у якому проходить службу військовий, для подальшого погодження направлення. Це визначено постановою уряду від 21 квітня 2023 року № 361. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-2023-%D0%BF#Text )

До внесення цих змін для направлення за кордон на лікування заклад охорони здоров’я, де перебував військовий, повинен був підготувати клопотання, яке протягом 3-х днів розглядав консиліум при військово-медичному закладі щонайменше з 5-ти лікарів. За результатами розгляду клопотання консиліум приймав рішення про направлення, яке надсилалося до відповідних органів для продовження процедури направлення. 

 Нагадаємо, що порядок направлення військових, постраждалих у зв'язку з військовою агресією рф, на лікування за кордон визначений постановою Кабміну від 5 квітня 2022 року № 411.

29.03.2024 року набув чинності Закон 3515-IX про одноразову грошову допомогу (ОГД) в разі загибелі військовослужбовця. Цей закон надає право військовослужбовцям, поліцейським, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту визначати, кому та в якому розмірі буде належати одноразова грошова допомога в разі їх загибелі (смерті). Крім цього, розширюється перелік членів сімей, які мають право на отримання ОГД в разі загибелі військовослужбовця.

З детальним аналізом цього закону можна ознайомитися на сайті Юридичної сотні (https://legal100.org.ua/prezydent-ukrayiny-pidpysav-zakonoproyekt-%E2%84%96-9226 /). 

2 квітня Президент В. Зеленський підписав Закон від 16.01.2024 р. № 3549-ІХ (законопроєкт № 10062) щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Ним внесені зміни до законів  «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», удосконалюються вже діючі реєстри призовників, військовозобов'язаних та резервістів «Оберіг», а саме передбачено:

  • інформаційну взаємодію між державними реєстрами у зв’язку з набуттям статусу учасника бойових дій;
  • встановлення можливості громадян України подати заяву в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» і, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України оформленою в електронному вигляді.

Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів буде електронною інформаційно-комунікаційною системою для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створеною для забезпечення військового обліку громадян України.

У статті 13 Закону прописано норму, що органи влади подають дані до Реєстру про всіх громадян України віком від 18 до 60 років. Тобто до списку військовозобов'язаних впишуть у тому числі й усіх жінок зазначеного віку.

Закон передбачає передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств.

Цей Закон діє з 4 квітня (повна назва — Закон України від 16.01.2024 № 3549-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».)

Однак, повноцінно реєстр запрацює пізніше після затвердження урядом відповідного порядку який забезпечить механізм збору та обміну інформацією між реєстром та різними відомствами.

Крім того, запроваджуються ще такі сервіси:

  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • електронний кабінет центру надання адміністративних послуг.

Вони забезпечать громадянам доступ до інформації про їхні персональні та службові дані в електронному вигляді без відвідування ТЦК та нададуть можливість отримувати певні послуги онлайн, наприклад оформлювати документи для виплати компенсаційних сум військовослужбовцям, яким встановлена інвалідність, отримувати певні довідки тощо.

Важливо: у Законі відсутня норма про вручення повісток через електронний кабінет військовозобов'язаного.

ДП «Український науково-дослідний i навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» наказом від 25.05.2023 № 121 прийняв ДСТУ 2732:2023 Діловодство й архівна справа. Цей стандарт набув чинності 1 березня 2024 року. ДСТУ 2732:2023 прийнято на заміну ДСТУ 2732:2004.Новий ДСТУ 2732:2023 установлює терміни і визначення основних понять, що застосовуються у сфері діловодства й архівної справи. 

Терміни, що встановлює стандарт, застосовують у роботі держоргани, органи місцевого самоврядування, установи, підприємства, організації.

Верховна Рада України прийняла в цілому як Закон урядовий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо договорів керованого доступу» (реєстр. № 9428 від 27.06.2023 р.).  Законопроект запроваджує на постійній основі механізм закупівлі оригінальних (інноваційних) лікарських засобів, які виробляються лише одним виробником, шляхом застосуванням договорів керованого доступу. Застосування зазначеного механізму закупівлі матиме наслідком подальше розширення можливостей для безкоштовного лікування важкохворих пацієнтів за рахунок централізованої закупівлі державою оригінальних (інноваційних) лікарських засобів.  

Розроблено Стратегію розвитку системи охорони здоров’я до 2030 р.  Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та затвердження операційного плану її реалізації у 2024–2026 роках». ( https://tinyurl.com/3a3dfdjchttps://tinyurl.com/yc83frs8 ). 

25 березня 2024 р. у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт № 11120 про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» щодо обов’язку надавачів медичних послуг інформувати пацієнтів про Програму медичних гарантій (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43901 ). 

Проєктом закону пропонується уточнити обов’язок надавача медичних послуг поінформувати пацієнта про медичні послуги, медичні вироби та лікарські засоби, які пацієнт може отримати в надавача за програмою медичних гарантій. Для цього мають обов’язково розміщуватись в місцях надання медичних послуг та на своєму вебсайті (у разі наявності) інформація про медичні послуги, медичні вироби та лікарські засоби, які пацієнт може отримати в цього надавача за Програмою медичних гарантій.

11.03.2024 р. набув чинності наказ МОЗ України №139 від 26.01.2024 (zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0235-24#Text), яким затверджено перелік категорій, які для виконання окремих видів діяльності підлягають тимчасовому психіатричному огляду.

До Переліку (https://moz.gov.ua/uploads/10/53810-dn_139_26012024_dod_1.pdf) увійшли медичні працівники, працівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, працівники закладів освіти та інклюзивно-ресурсних центрів. Періодичність проходження ними психіатричного огляду -  раз на п’ять років. Працівники аптечних закладів, зокрема й особи, якi за своїми посадовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорів, підлягають психіатричним оглядам щорічно. 

Також внесено зміни до Порядку попереднього проведення періодичних та позачергових психіатричних оглядів. (https://moz.gov.ua/uploads/10/53809-dn_139_26012024_dod_2.pdf). Попереднiй, перiодичний та позачерговий психiатричнi огляди, у тому числi на предмет вживання психоактивних речовин проводяться лiкарем-психiатром у ЗОЗ  з надання психiатричної допомоги, або ФОП, якi отримали лiцензiю на відповідні спеціальності. Огляд проводиться лiкарем-психiатром, який пройшов тематичне удосконалення за вiдповiдною програмою з розміщенням цієї інформації на сайті закладу, результати огляду вносяться в ЕСОЗ 

 Строк дії форми первинної облікової документації No 100-2/о — один рік. 

13 березня 2024 опублікований коментар від МОЗ України про нові правила для інтернатури. Міністерство охорони здоров’я України опублікувало для громадського обговорення проєкт наказу «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України», яким запропоновано внести зміни до Положення про інтернатуру та ще декількох нормативних документів.

У МОЗ зазначають, що нове положення збільшує кількість медзакладів, в яких можуть здійснюватися працевлаштування та практична підготовка інтернів.

Заклади охорони здоров’я комунальної та державної форм власності, які є надавачами медпослуг за програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів, матимуть підтримку від Національної служби здоров’я України. Для цього їм потрібно буде підписати з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) договір за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів».

Лікар-спеціаліст, який закінчив програму підготовки в інтернатурі коштом державного бюджету, буде забезпечуватися робочим місцем за спеціальністю в закладі охорони здоров’я, до якого його було розподілено за результатами рейтингового розподілу. Якщо такої можливості немає, департамент охорони здоров’я місцевої держадміністрації буде зобов’язаний забезпечити вакантну посаду для цього лікаря-спеціаліста в іншому закладі охорони здоров’я.

Аалгоритм рейтингового розподілу у 2024 р.:

  • у лютому МОЗ інформував департаменти охорони здоров’я про планову кількість вакантних посад лікарів-інтернів;
  • упродовж березня департаменти охорони здоров’я надалиь МОЗ інформацію щодо кадрових потреб медзакладів області й вакантних посад лікарів-інтернів;
  • у травні МОЗ доводить до закладів вищої медичної освіти інформацію щодо вакантних посад лікарів-інтернів за спеціальностями в медзакладах в областях, на які можна буде розподіляти випускників; 
  • -рейтинговий розподіл в інтернатуру проводить комісія закладу вищої освіти для випускників, які навчалися за державним замовленням та коштом фізичних (юридичних) осіб.

 Випускники, які навчалися за держзамовленням та відмовилися від отриманих пропозицій, мають право вступити в інтернатуру наступного року на умовах, передбачених Положенням про інтернатуру. Випускники, які навчалися коштом фізичних (юридичних) осіб та відмовилися від отриманих пропозицій, самостійно обирають місце проходження інтернатури.

 Заяви іноземців та осіб без громадянства приймають до участі в рейтинговому розподілі на місця для підготовки в інтернатурі коштом фізичних (юридичних) осіб. Обов’язкова умова — державний сертифікат про рівень володіння українською мовою не нижче середнього рівня першого ступеня, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови.

Згідно з проєктом змін, демобілізовані військовослужбовці — випускники закладів вищої освіти мають право проходити підготовку в інтернатурі коштом державного бюджету за умови наявності вільних місць державного замовлення.

Зарахування до інтернатури здійснюють:

  • Департамент охорони здоров’я — у разі проходження практичної частини підготовки в інтернатурі в закладі охорони здоров’я комунальної форми власності. Зарахування здійснюють на посади лікарів-інтернів.
  • керівник закладу вищої освіти (ЗВО) — у разі проходження інтерном підготовки в інтернатурі коштом фізичних (юридичних осіб).
  • керівник закладів охорони здоров’я державної форми власності, що належать до сфери управління відомств — у разі влаштування випускника на посаду лікаря-інтерна.

Проєкт змін передбачає, що якщо лікар-інтерн не може здобути повного переліку компетентностей, передбачених програмою підготовки в інтернатурі, в закладі охорони здоров’я, до якого його розподілено, керівник такого медзакладу зобов’язаний спільно з куратором інтернатури в закладі вищої освіти забезпечити визначення та відрядження інтерна до іншого закладу охорони здоров’я.

Тривалість відрядження протягом одного навчального року не може перевищувати 30% часу, передбаченого на практичну частину підготовки в інтернатурі в навчальному році.

На час такого відрядження за лікарем-інтерном гарантовано зберігається посада за основним місцем роботи. Фінансування підготовки в інтернатурі коштом державного бюджету в цей час здійснюється за основним місцем роботи.

Чи будуть затверджені ці зміни? Посилання до громадського обговорення даного проєкту:  https://cutt.ly/jw0Tj04U — джерело: МОЗ України. 

В ЗМІ вже зʼявились публікації з викладом основних зауважень та пропозицій до проєкту змін до Положення про інтернатуру. Відзначається, зокрема, що заборона на перехід на контрактну інтернатуру після навчання на бюджеті створює нерівність та обмежує право студентів на вибір свого професійного шляху, що є порушенням статті 23 Загальної декларації прав людини: «кожна людина має право на працю, на вільний вибір роботи», статті 43 Конституції України: «Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності». 

Нерівні умови розподілу для бюджетної та контрактної форм навчання: згідно правок, студенти контрактної форми навчання мають право претендувати як і на місця держзабезпечення, так і відмовитися від них, натомість студенти державної форми можуть бути розподілені виключно на бюджетні місця, без можливості обрати контрактну форму. 

Суттєві зміни до положень про інтернатуру, впроваджені за надто короткий період часу перед початком інтернатури, ускладнюють адаптацію студентів та порушують їх плани щодо професійного розвитку без можливості вплинути на це шляхом переведення на інший факультет/форму навчання, де буде доступна бажана спеціальність та/або можливість вступити на інтернатуру на контрактній основі. 

КМУ доручив МОЗ створити і запустити єдиний портал вакантних посад у державних і комунальних закладах охорони здоров’я (далі — портал). Підстава — постанова КМУ «Про затвердження Положення про Єдиний веб-портал вакантних посад у державних та комунальних закладах охорони здоров’я та внесення змін до Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» від 29.03.2024 № 358. Норми наберуть чинності 1 серпня 2024 року.

Усі державні та комунальні ЗОЗ повинні визначити відповідальних осіб, які зареєструються і будуть вносити інформацію на портал згідно з повноваженнями, визначеними керівником. Кожен ЗОЗ матиме особистий кабінет, через який публікуватиме інформацію про вакансії та конкурси на посади. Також через портал ЗОЗ шукатимуть кандидатів на вільні посади.

Установлено, що проведення добору на вакантні посади у державних та комунальних закладах охорони здоров'я, зокрема проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоровʼя, здійснюється з використанням Єдиного веб-порталу. 

Внесені зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я. Передбачено, серед іншого, що оголошення про початок формування конкурсної комісії оприлюднюється на Єдиному веб-порталі. Для участі у конкурсі особа, з використанням засобів електронної ідентифікації, в тому числі кваліфікованого електронного підпису, розміщує на зазначеному Єдиному веб-порталі копії відповідних документів тощо.

У результаті державні та комунальні ЗОЗ добиратимуть працівників на вакантні посади, зокрема й на посаду керівника, саме з використанням порталу. Стежити за тим, щоб ЗОЗ зареєструвався на порталі та оприлюднив інформацію про вакансію протягом 10 робочих днів з дня її утворення або вивільнення відповідної посади, будуть центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська міська державна адміністрація (військові адміністрації), у сфері управління яких перебувають ЗОЗ.

27 березня Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

Проєктом акта пропонується внести зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770, а саме:

  1. Зі списку № 1 табл. І «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено» виключити наркотичний засіб «канабіс, смолу канабісу, екстракти і настойки канабісу» та включити його до списку № 1 табл. IІ «Наркотичні засоби, обіг яких обмежено». Водночас назву цього списку також пропонується доповнити словом «рослини».
  2. Зі списку № 2 табл. І «Особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено» виключити психотропну речовину «тетрагідроканабінол (ТГК) (наступні ізомери та їх стереохімічні варіанти)» та включити його до списку № 2 табл. IІ «Психотропні речовини, обіг яких обмежено».
  3. Зі списку № 2 табл. IІ виключити такі психотропні речовини, як «дронабінол», «набілон» (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та «набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу).

Проєктом пропонується збільшення дозволеного вмісту ТГК в рослинах роду коноплі (Cannabis), які використовуються для промислових цілей, з 0,08 до 0,3%.

Окрім того, проєктом передбачено доповнення списком № 4 табл. № 1 «Рослини, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, обіг яких допускається для використання в навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, у виробництві наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів для подальшого застосування в медичній практиці».

Цей проєкт постанови розроблено на виконання Закону України від 21.12.2023 р. № 3528-IX. У разі його ухвалення він набуде чинності 16 серпня 2024 р., одночасно із введенням у дію Закону № 3528.(За інформацією пресслужби «Щотижневика АПТЕКА»)

З 01 квітня 2024 року вступають в силу зміни до ліцензійних умов щодо підтвердження інклюзивності медичного закладу. «Ліцензіат за кожним місцем (адресою) провадження медичної практики повинен забезпечити створення необхідних умов для вільного доступу маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм та правил, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має кваліфікаційний сертифікат, або відповідною установою, уповноваженою на проведення такого обстеження».

Щоб підтвердити інклюзивність проводять відповідну експертизу. Перелік експертів, які проводять обстеження і видають висновки (https://e-construction.gov.ua/certified_persons/prof=2?search=%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B7%D0%B8%D0%BA ). Згідно Постанови КМУ №668 від 30.06.2021 р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/668-2021-%D0%BF#Text) спрощена процедура документального оформлення введення в експлуатацію засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Тактильні інформаційні вказівники і написи на кабінетах шрифтом Брайля, пандуси і підйомники, двері без порогів, санвузол, ширина коридорів та інші вимоги вказано в  ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» (https://dreamdim.ua/wp-content/uploads/2019/03/DBN-V2240-2018.pdf).

Згідно з ДБН В.2.2-40:2018 до маломобільних груп населення належать: особи з інвалідністю; люди з тимчасовим порушенням здоров’я; вагітні жінки; літні люди; люди з дитячими візками. (https://dreamdim.ua/wp-content/uploads/2019/03/DBN-V2240-2018.pdf

Щоб укласти договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, ЗОЗ повинні надати скановану копію документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп без цього документу НСЗУ договори не укладає. 

У 2023 р. Уряд прийняв постанову від 21 листопада 2023 р. № 1221 «Про наглядову раду закладу охорони здоров’я», згідно з якою лікарні, які надають спеціалізовану медичну допомогу та уклали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) про медичне обслуговування населення, мають створити наглядові ради. Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами МОЗУ пропонує до уваги інформацію, яка допоможе більше дізнатися про те, як мають функціонувати наглядові ради та як їх створити:

 -запис тренінгу — «Наглядові ради закладів охорони здоров’я: мета, функції, порядок створення» — експерти про наглядові ради (https://www.youtube.com/watch?v=1CuEdeNbfiA) ;

-  презентація (https://drive.google.com/file/d/11vgfmFr9GtURzPw4eXK6tu3lrl5IV9Uk/view) ;

  — найпоширеніші запитання, які виникають у власників та керівників лікарень щодо наглядових рад, та відповіді експертів (https://drive.google.com/file/d/1WeSMqegtXdsygWRlVOuGCdXAkNKvwONp/view )

З постановою Уряду щодо створення наглядових рад можна ознайомитися за посиланням. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1221-2023-%D0%BF#Text

В Україні створять Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА). Цей реєстр буде створено як один із базових реєстрів Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Додатково буде створений Реєстр адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО) та Реєстр будівель та споруд (РБС).

Реєстр наповнюється громадами на місцях, які володіють достовірною адресною інформацією.

Наразі понад 1300 громад підключено до тестового середовища, більшість представників вже успішно завершило навчання та отримало необхідні навички. Найближчім часом навчання пройдуть представники всіх громад для швидкого підключення фахівців до ведення реєстрів.

Створення та використання таких реєстрів передбачено Законом України і необхідно для подальшого вдосконалення електронних послуг та сервісів, що пов’язані з нерухомістю, об’єктами будівництва та їх адресацією. Зокрема, для взаємодії між державними регіональними та місцевими інформаційними системами, особливо в умовах війни.

У парламенті на розгляді перебуває проєкт Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (законопроєкт № 10147 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42995 ). Він передбачає впровадження нормативів ЄС в українське законодавство.

Законодавчі нововведення передбачають формування системи запобігання професійним ризикам на нових засадах, перевагу принципів проактивності над нинішніми реактивними стратегіями. Замість інженерів з охорони праці впровадять інститут уповноважених з безпеки та здоров’я працівників (БЗР).

Серед запропонованих нововведень  — можливість покладати на роботодавця матеріальну відповідальність, (відшкодування витрат Пенсійного фонду), якщо життю і здоров’ю працівника було завдано шкоди через неефективні заходи безпеки.

Джерело: pro-op.com.ua (https://pro-op.com.ua/news/75794-inzheneri-z-okhoroni-pratsi-zalishatsya-u-minulomu-noviy-zakonoproekt?utm_source=telegram&utm_medium=social&utm_campaign=tg_post_sop_news_18.03.2024

Затверджено новий порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві – він діє з 21 березня 2024 року. Постановою правління ПФУ від 26.01.2024 р. № 4-1 затверджено новий Порядок нарахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0353-24#Text ). 

Зроблено це з метою приведення Порядку у відповідність до вимог Закону України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ, згідно з яким Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду припинили свою діяльність та реорганізовані шляхом приєднання до ПФУ з 01.01.2023 р.

Порядком визначається механізм призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності:

  — допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання,

  — щомісячна страхова виплата втраченої заробітної плати,

  — страхова виплата потерпілому під час його професійної реабілітації,

  — страхова виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу,

  — одноразова допомога потерпілому,

  — страхові виплати в разі смерті потерпілого,

-  страхова виплата дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності,

  — страхові витрати на професійну реабілітацію та соціальну допомогу,

  — інші витрати на відшкодування шкоди, які включають: компенсацію витрат на проїзд до місця лікування та/або реабілітації потерпілого та особи, яка його супроводжує і у зворотному напрямку, відшкодування витрат на надання соціальної послуги догляду вдома, щомісячну грошову компенсацію вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги, відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг.

Також окреслюються питання звернення за призначенням (перерахуванням), здійсненням страхових виплат, підготовки і подання документів для призначення (перерахування, продовження) страхових виплат та формування електронної справи про страхові виплати, затверджуються форми заяв для здійснення страхових виплат.

МОЗ затвердило дві нові форми первинної облікової документації. МОЗ наказом від 22.01.2024 № 106 (далі — Наказ № 106), який набув чинності 21.03.2024 року, затвердило Порядок видачі довідок донорам крові та компонентів крові, а також дві нові форми первинної облікової документації: № 435/о і № 436/о. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0359-24#Text) . 

Депутатський театр – і знову добре…Працівник зможе звернутись до суду в будь-який строк, щоб стягнути належну йому зарплату. У ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 233 Кодексу законів про працю України щодо забезпечення права застосування необмеженого строку звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати» від 22.03.2024 № 11107 (далі — Законопроєкт № 11107 — https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43844 ). 

Законопроєкт № 1107 передбачає зміни до статті 233 КЗпП, яка регламентує строки звернення до суду за вирішенням трудових спорів.

Нас сьогодні діє норма, яка встановлює для працівника тримісячний строк, з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися, що порушили його права, щоб звернутись з заявою до суду та вирішити трудовий спір, а у справах про звільнення — в місячний строк з дня, коли йому вручили копію наказу про звільнення або з дня коли видали трудову книжку (ч. 1, 2 ст. 233 КЗпП). (нагадаємо, що таку норму встановили нещодавно – в липні 2022 року загальновідомим Законом №2352).

Конституційний та Верховний суди офіційно тлумачили статтю 233 КЗпП та наголошували, що працівник має право звернутись до суду, щоб стягнути зарплату, яка йому належить, в будь-який строк, якщо роботодавець порушив законодавство про оплату праці. Такі висновки містять рішення Конституційного суду від 15.10.2013 № 8-рп/2013 та постанова Верховного суду від 04.04.2023 у справі № 640/8348/21.

Тому автор Законопроєкту № 11107 пропонує встановити, що працівник має право звернутись до суду, щоб стягнути зарплату та усі виплати, які йому належать згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій, установлених законодавством, без обмеження будь-яким строком та незалежно від того, чи нарахував такі суми роботодавець, який порушив законодавство про оплату праці

Нові правила перетину кордону студентами денної форми навчання. Студенти-чоловіки зможуть перетинати кордон під час воєнного стану за умови, що їм від 18 до 22 років, вони не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, та вони їдуть на навчання в іноземні заклади освіти терміном на 1 семестр.

2 квітня Кабмін ухвалив постанову «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 2 квітня 2024 р. № 366. (https://tinyurl.com/289zu6v6 )

Документ передбачає, що студенти-чоловіки зможуть перетинати кордон під час воєнного стану за умов, якщо вони:

— віком від 18 до 22 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;

  — навчаються на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форм власності й здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування);

  — є учасниками освітньої академічної мобільності;

   — їдуть на навчання в іноземні заклади освіти строком на 1 семестр.

Для перетину кордону з метою навчання на програмах академічної мобільності студентам необхідно мати довідку від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням:

  — підстави співробітництва; строку навчального семестру за кордоном;

  — відсутність за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів;

-  підтвердження рівня знання мови викладання в іноземному закладі освіти;

-  копію договору академічної мобільності, засвідчену закладом освіти України;

-  е-квиток студента, перевіреного засобами порталу «Дія»;

 -  військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК.

З 1 квітня буде перераховано пенсії працюючим пенсіонерам. Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено частиною четвертою ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 р. № 185 та постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 р. № 10-1.

Так, з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло два роки. При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено в разі, якщо вони досягли пенсійного віку. 

Опублікований закон, що звільняє голів і членів ЛКК від обов’язку подавати декларації  — 03.04.2024 року опубліковано Закон України від 21 березня 2024 року № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набере чинності 4 травня.

Згідно зі змінами розділ XIII доповнено пунктами 2-15 і 2-16 такого змісту:

«2-15. Установити, що голови та члени лікарсько-консультативних комісій звільняються від обов’язку подання деклараційосіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом, за умови що такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зумовлює виникнення обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом. У разі якщо голова або член лікарсько-консультативної комісії перебуває на іншій посаді, яка зумовлює належність до суб’єктів декларування, така особа подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до цього Закону.

2-16. Установити, що голови та члени лікарсько-консультативних комісій звільняютьсявід відповідальності за неподання, несвоєчасне подання деклараційосіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом, за умови що такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зумовлює виникнення обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом.» 

Серед іншого, Закон № 3621 вносить зміни до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон про корупцію), що звільняють голів і членів лікарсько-консультативних комісій (ЛКК) від обов’язку подавати антикорупційні декларації. Умова — якщо особа не перебуває на іншій посаді, що передбачає обов’язок декларування.

Нагадаємо, що станом на 31 березня документ ще не був опублікований. Тому МОЗ рекомендувало головам і членам ЛКК подавати декларації цього року. Відповідне роз’яснення МОЗ опублікувало на своєму сайті 26 березня.

У роз’ясненні МОЗ зауважувало, що голови та члени ЛКК за чинним Законом про корупцію все ще є суб’єктами декларування. Станом на той час законодавці лише готувати законопроєкт на підпис голови ВРУ, після цього документ мав бути переданий на підпис до президента. Закон № 3621 ще не набрав чинності. Відтак, щоб запобігти потраплянню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, МОЗ рекомендувало головам і членам ЛКК подавати декларації.

Коли Закон № 3621 набере чинності, голови та члени ЛКК справді не подаватимуть декларації. Водночас голови та члени медико-соціальних експертних комісій, голови, заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій і надалі залишаться суб’єктами декларування.

Порядок використання коштів передбачених для здійснення БПР працівників сфери охорони здоров’я тепер безстроковий. Кабмін ухвалив Постанову від 23.02.2024 № 193 якою (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy-vid-10-bereznia-2023-r-216-i230224-193 ) вніс зміни до постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я на 2023 рік» від 10.03.2023 № 216.

За змінами рік «2023» забрано, тому постанова безстрокова — п.3 Порядку викладено в новій редакції, згідно з якою бюджетні кошти спрямовують на відшкодування витрат на здійснення безперервного професійного розвитку лікарів КНП, які працюють за основним місцем роботи в цих ЗОЗ, яке не може перевищувати 2 000 гривень (включно) на одного лікаря в поточному році.

Постановою передбачено забезпечення БПР для лікарів комунальних закладів охорони здоров’я (про молодших спеціалістів з медичною освітою поки що не йдеться). 

Для отримання відшкодування лікарю потрібно надати ЗОЗ: оригінал документу про оплату участі в заході БПР; документ, що підтверджує участь в заході БПР. Форми договорів про відшкодування витрат лікаря на заходи БПР  (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1893282-23#Text ), Критерії та форми звітів ЗОЗ щодо кількості лікарів, які потребуть відшкодування (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1464-22#Text

Інформація для всіх, хто надає реабілітаційні послуги! З 1 квітня 2024 р НСЗУ  не фінансуватиме послуги, надані надлишково.  «Надлишкові послуги» — це ті послуги, які заклад, враховуючи кількість фахівців, не міг надати якісно, проте вніс у ЕСОЗ.

НСЗУ окремо розраховуватиме реабілітаційну спроможність кожного законтрактованого закладу ОЗ. Це дозволить прив’язуватись не до «ліжок», а до кількості фахівців та реальної можливості  закладу чи відділення надавати  допомогу. Реабілітаційна спроможність зі стаціонарної реабілітації вираховуватиметься за спеціальною формулою. Надлишково надані послуги визначатимуться шляхом порівняння реабілітаційної спроможності закладу з кількістю пацієнтів, які перебувають в стаціонарі. (https://bit.ly/4aDm3Ep; https://docs.google.com/document/d/10OI3THHkwPXYAW-he-6kqu-vnPEnBNyC/edit?usp=sharing&ouid=108839668273509050683&rtpof=true&sd=true)

Інформація актуальна станом на 05.04.2024

Інформаційно-аналітичний відділ ХООППОЗУ© 2024

10:57
102
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...