Цифри - 2024: щодо соцвиплат, зарплат і пенсій

Додаток 

Зміни у соцвиплатах в 2024 році.

В 2024 році двічі зросте мінімальна зарплата, також збільшиться розмір прожиткового мінімуму. З 1 січня 2024 року мінімальна пенсія в Україні збільшиться з 2 093 грн до 2 361 грн, максимальна – з 20 930 грн до 23 610 грн. Індексація всіх пенсій відбудеться з 1 березня.

Зростання мінімальної зарплати.

1 січня набув чинності Закон «Про державний бюджет на 2024 рік», у якому передбачене зростання доходів на 25%. Від податків та зборів Уряд очікує отримати 1 768,5 млрд грн. Разом з тим, у 2024 році двічі підвищуватимуть мінімальну зарплату. З 1 січня її розмір зросте з встановлених у жовтні 2022 року 6 700 грн до 7 100 грн. Погодинна мінімальна зарплата підвищиться до 42,6 грн. Друге підвищення відбудеться 1 квітня до 8 000 грн та 48 грн відповідно.

Змінився розмір прожиткового мінімуму.

Тепер він становить: 3 023 грн – для працездатних осіб, 2 563 грн – для дітей віком до шести років, 3 196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років, 2 361 грн – для осіб, які втратили працездатність. Загальний показник прожиткового мінімуму зросте з нинішніх 2 589 грн до 2 920 грн.

Пенсії та індексація.

З 1 січня 2024 року мінімальна пенсія в Україні збільшиться з 2 093 грн до 2 361 грн, максимальна – з 20 930 грн до 23 610 грн. Індексація всіх пенсій відбудеться з 1 березня

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у 2024 році зміниться розмір стажу, достатнього для виходу на пенсію. Оформити вихід на пенсію за віком у 60 років зможуть українці зі стажем 31 рік, у 63 роки – зі стажем 21-31 рік, у 65 років – 15-21 рік.

Якщо до 65 років людина не має мінімального страхового стажу, вона не має права на пенсію за віком. У такому випадку особа отримуватиме соціальну допомогу від держави. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 2 361 грн.

Стаж можна офіційно докупити. За кожен місяць, якого не вистачає, треба зробити внесок, який щонайменше дорівнює сумі мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помноженого на коефіцієнт 2.

Мінімальний страховий внесок становить 22% від мінімальної зарплати, з 1 січня це 1 562 грн. Отже, місяць стажу коштує 3 134 грн, рік – 37 488 грн, два – 74 976 грн, три – 112 824 грн.

Соціальні виплати на дитину.

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір допомоги у 2024 році становитиме:

  • на дітей віком до шести років – 2 563 грн;
  • на дітей віком від шести до вісімнадцяти років – 3 196 грн.

Тимчасова допомога надається дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або їхнє місце проживання (перебування) невідоме. Розмір цієї допомоги розраховується так само, як при виплатах одиноким матерям

Тарифи на газ та воду.

До кінця опалювального сезону в Україні не змінюватимуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду. Це у вересні підтвердив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Ціна на газ для побутових споживачів, які користуються послугами «Нафтогазу», залишатиметься на рівні 7,96 грн за куб м. 

Тарифи на воду теж не зміняться. Влітку їх хотіли підвищити в середньому на 32%, але після критики влади цього не трапилося. 

Тариф на електроенергію.

Тариф на електроенергію у 2023 році підвищили через суттєві руйнування та пошкодження енергетичної інфраструктури росіянами. Ціна за електроенергію становить 2,64 грн за кВт-год і залишиться без змін.

Виплата компенсацій за пошкоджене житло.

Українці, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт, зможуть претендувати на виплату компенсації. Виплати почнуть здійснювати з 1 січня 2024 року. Механізм буде таким самим, як за іншими категоріями програми «єВідновлення»: подання заяви через «Дію»; розгляд заяви комісією; визначення розміру виплати. Під час визначення розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном. 

Кабінет міністрів ухвалив зміни до процедури надання компенсації за пошкоджене та знищене війною житло. Про це йдеться в урядовій постанові №39 від 16 січня. Зокрема, встановлюється обмеження площі знищеного житла, на яке виділяється компенсація, а саме:

  • не більше 150 кв. м для квартири,
  • не більше 200 кв. м для будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Зазначається, що в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна фіксуватимуть площу об'єкта зруйнованого майна, що перевищує максимальні обмеження площі для підрахунку компенсації. Площу, за якою не було нараховано компенсацію, буде використано в разі подання заяви на компенсацію коштом репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно-правовими актами.

10 травня 2023 року в Україні стартувала програма «еВідновлення», у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь у програмі через портал «Дія».

З грудня 2023 року було розпочато виплати на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості — максимум 350 тис. грн для квартири та 500 тис. грн — для приватного будинку.

З 1 січня 2024 року компенсацію за пошкоджене житло мають виплачувати українцям, які відремонтували його власним коштом. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню і розташовується на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

З 27 грудня 2023 року розпочалася видача житлових сертифікатів у «Дії». Середня ціна компенсації за зруйноване житло загалом по Україні становить 2 млн грн. За даними Мінвідновлення, станом на 17 січня 2024 року вже 95 українських сімей оформили угоди з купівлі житла з використанням житлових сертифікатів, виданих за програмою компенсацій за зруйноване через війну житло. У роботі комісій при органах місцевого самоврядування — понад 8 тис. заявок на компенсацію.

Допомога на проживання ВПО: що змінилось? 

1. Виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО) продовжується автоматично з 01.02.2024 р. на один місяць без додаткового звернення для осіб, у яких у січні 2024 р. закінчився шестимісячний період отримання такої допомоги. 

2. Подання заяви для продовження виплати допомоги на проживання ВПО, які мають право на її продовження після 01.03.2024 р. відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332, може бути здійснено з 01.02.2024 р. 

3. Допомога на проживання ВПО, які мають на неї право та звернулися за продовженням її виплати з особисто поданою заявою у лютому – березні 2024 р., призначається і виплачується починаючи з 01.03.2024 р.

Розрахунок страхових виплат працівникам – 2024.

«Лікарняні» для конкретного працівника можна розрахувати за формулою:

Л = ЗПср х Кл х С %,

де Л — сума лікарняних;

ЗПср — розмір середньоденної (середньогодинної) зарплати в розрахунковому періоді;

Кл — кількість календарних днів (годин) хвороби, які підлягають оплаті;

С % — відсоток від середнього заробітку, на підставі якого оплачуються дні хвороби (залежно від розміру страхового стажу).

Показник середньоденної (середньогодинної) зарплати визначайте так:

ЗПср = ЗП: Ккд(тв)

де ЗП — сума нарахованої за розрахунковий період зарплати, на яку нарахований ЄСВ;

Ккд(тв) — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин 

Але для працівників, котрі мають менше 6 місяців страхового стажу є обмеження у виплатах! Детальніше.

Відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» відбулося зростання мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2024 року її розмір становить 7100,0 грн, а з 1 квітня вона зросте до 8000 грн. Зміна розміру мінімальної заробітної плати впливає і на деякі показники, які враховуються при нарахуванні страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Так, ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку, за даними Реєстру застрахованих осіб, набули менше 6-ти місяців страхового стажу, мають право на страхові виплати відповідно до цього Закону в таких розмірах:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності – виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;
  • допомога по вагітності та пологах – виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Тобто для таких осіб максимальний розмір допомоги за 1 календарний день становитиме:

  • по страхових випадках, які розпочались з 01.01.2024: 
  • допомога по тимчасовій непрацездатності – 233,25 грн;
  • допомога по вагітності та пологах —  466,49 грн;
  • по страхових випадках, які розпочались з 01.04.2024: 
  • допомога по тимчасовій непрацездатності — 262,81 грн;
  • допомога по вагітності та пологах — 525,62 грн.

Також Законом визначено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. Таким чином, мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах за 1 календарний день в 2024 році становитиме:

  • по страхових випадках, які розпочались з 01.01.2024 — 233,25 грн;
  • по страхових випадках, які розпочались з 01.04.2024 — 262,81 грн.

Зазначимо, що зі зміною розміру мінімальної заробітної плати відповідно змінився розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ:

  • з 01.01.2024 — 106 500,0 грн;
  • з 01.04.2024 — 120 000,0 грн.

Оскільки сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) та сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, то максимальний розмір допомоги за 1 день, як по тимчасовій непрацездатності, так і по вагітності та пологах становитиме:

  • з 01.01.2024 — 3498,69 грн;
  • з 01.04.2024 — 3942,18 грн.

У той же час існують і максимальні обмеження для оплати лікарняних:

1) розмір зарплати, що включається до розрахунку лікарняних, не може перевищувати 15 розмірів мінімальної зарплати за кожен місяць розрахункового періоду:

7100*15=106 500 грн. для січня — березня 2024 року;

8000*15=120 000 грн. для квітня-грудня 2024 року.

2) розмір середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологам не може перевищувати розмір допомоги, обчислений із 15-кратного розміру мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку:

7100*15/30,44=3 498,69 грн. для січня — березня 2024 року;

8000*15/30,44=3 942,18 грн. для квітня-грудня 2024 року. 

Щодо виплати лікарняних по вагітності та пологах у 2024 році — роз’яснює ПФУ.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є лікарняний. З 1 січня 2024 року максимальний розмір допомоги по вагітності та пологах для жінок, що працюють, становить 106 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 7100 грн на місяць

В Україні працюючі жінки та жінки, які займаються підприємницькою діяльністю, при оформленні листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами отримують відповідну допомогу. Підставою для її призначення є листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку.

Кому надається допомога: відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» на оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, жінки – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Розмір допомоги: допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати (доходу)

Порядок обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, в тому числі допомоги по вагітності та пологах, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 №1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням».

Розмір допомоги обчислюється із заробітної плати (доходу) за останнім місцем роботи (діяльності) шляхом ділення суми заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів

Зауважимо: розмір виплат жінкам, які займаються підприємницькою діяльністю, залежить від факту сплати єдиного соціального внеску та розміру доходу, з якого сплачено страхові внески.

Важливо!  У розрахунковому періоді (12 місяців) не враховуються календарні дні, які не відпрацьовані з поважних причин (визначені в пункті 3 Порядку №1266).

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць визначається в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. З 1 січня 2024 року максимальний розмір допомоги для жінок, що працюють, становить 106 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 7100 грн на місяць.

Скільки календарних днів оплачується? Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після);
  • 140 календарних днів (70 днів до пологів та 70 після) у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, які належать до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Працюючі жінки в разі відсутності медичних протипоказань мають право, за власним бажанням, розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься

Джерело: ПФУ

Із 1 січня 2024 року зріс страховий стаж для виходу на пенсію.

У 2024 році вийти на пенсію в 60 років можуть ті, хто має у своєму активі щонайменше 31 рік страхового стажу. Право на пенсію за віком матимуть особи:

  — у 63 роки — якщо страхового стажу не менше 21 року;

— 65 років — якщо страховий стаж від 15 до 20 років.

Особа у віці 65 років, у якої менше 15 років стажу, отримуватиме державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат. Тривалість страхового стажу, що дає право вийти на пенсію в 60 років, зростатиме до 2028 року. Так, вийти на пенсію в 60 років у 2028 році зможуть ті, хто має не менше ніж 35 років стажу. Якщо страхового стажу 40 і більше календарних років — пенсію за віком призначать незалежно від віку.

Тривалість страхового стажу, що дає право вийти на пенсію в 60 років, зростатиме до 2028 року. Так, вийти на пенсію в 60 років у 2028 році зможуть ті, хто має не менше ніж 35 років стажу. Якщо страхового стажу 40 і більше календарних років — пенсію за віком призначать незалежно від віку. 

Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року.

Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок / чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів  з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн (частина друга статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян»). (Детальніше

Протягом 2023 року середній розмір пенсії зріс на 16,5%, або на 762,66 грн, прозвітували в Пенсійному фонді. Зараз він складає 5 385 грн. Основне збільшення розміру пенсій торік відбулося під час індексації з 1 березня. 

Щодо виплати добових при відрядженнях.

Розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі: з 1 січня — 7100 гривень, з 1 квітня — 8000 гривень (у 2023 році — 6700 гривень) впливає на неоподаткований розмір добових (пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу). Так, у 2024 році він становить для відряджень по Україні – не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження – 710 грн (7100 грн х 10%).

Для відряджень за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

У разі виплати добових у сумі, яка перевищує вище вказані розміри, різниця оподатковується ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Для бюджетних установ  суми добових для відряджень визначено в додатку 1 до постанови КМУ від 02.02.2011 № 98

Які суми отриманих від профспілки  виплат не оподатковуються ПДФО у 2024 році?

 До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума виплат чи відшкодувань, що здійснюються за рішенням професійної спілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим в установленому порядку, на користь члена такої професійної спілки протягом року.  

Сукупно розмір таких виплат не повинен перевищувати суми граничного розміру доходу (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн).

На 2024 рік розмір місячного прожиткового мінімуму складає 3028 грн. А сума граничного розміру доходу у 2024 році становитиме — 4240,00 грн (3028,00 грн х 1,4). 

Тож не оподатковується ПДФО виплати чи відшкодування, отримані від профспілки, якщо ця сума не перевищує протягом звітного податкового 2024 року 4240,00 грн.

Інформація актуальна станом на 05.02.2024

Інформаційно-аналітичний відділ ХООППОЗУ© 2024

14:11
163
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...