Про обов’язкове навчання відповідальних за військовий облік

5 січня 2023 року набрав чинності «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. N 1487 (далі – Порядок №1487).

Згідно цього Порядку організація військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях покладається на керівників, а власне ведення військового обліку здійснюється працівниками служби персоналу, тобто кадрових підрозділів.

Положення Порядку №1487 вказують, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (тобто і КНП) щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників, а власне підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п'ять років.

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку здійснюється на договірних засадах закладами освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії на відповідну діяльність за програмами підготовки. Причому ці заклади кожні два роки погоджують з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

Саме Генеральний штаб Збройних Сил погоджує програми підготовки персоналу, відповідального за організацію та ведення військового обліку (п. 7 Порядку №1487).

На жаль,  у відкритих офіційних джерелах інформація про такі заклади на сьогодні ще відсутня. Але нещодавно на низці веб-сайтів місцевих органів влади (приміром, тут, тут чи тут) інформували, що Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України погоджено програми підготовки персоналу, відповідального за організацію та ведення військового обліку, в наступних навчальних закладах:

1. Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного;

2. Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого;

3. Університет економіки та права «Крок».

Деталі щодо організації та проведення занять розміщені на офіційних веб-сторінках зазначених навчальних закладів.

У Національній академії Сухопутних військ Збройних Сил України імені Петра Сагайдачного розроблено та погоджено з Генеральним штабом Збройних Сил України навчальні план-програми курсів підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Курси проводиться за двома напрямами підготовки:

— курс підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку в центральних і місцевих органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;

— курс підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємствах, в установах та організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я.

Курс буде організований у форматі асинхронного дистанційного навчання, тривалість навчання – тридцять календарних днів (при п’ятиденному робочому тижні).

Науково-освітньому центру професійного розвитку Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого погоджено Генштабом ЗСУ програму підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях «Військовий облік на підприємствах, в установах, організаціях, державних органах та органах місцевого самоврядування». Тут навчання відбуватиметься дистанційно асинхронно 24/7 та триватиме три місяці (120 годин).

В Університеті «Крок» створили дистанційні курси підвищення кваліфікації «Мобілізаційна підготовка підприємств, організацій та установ в Україні». Період навчання – з 15 серпня по 15 жовтня 2023 року.

Експерти зауважують, що пропозиції проходження в тій чи іншій формі навчання з ведення військового обліку на підприємстві можна зустріти на вебсайтах й інших вишів. Але впевнено інформувати про них не можна, адже невідомо чи такі курси визнають відповідними Порядку №1487, оскільки вони не погоджені Генштабом ЗСУ.

Певне полегшення приносять норми п. 12 Порядку №1487, згідно з якими підвищення кваліфікації слід здійснювати не рідше ніж раз на 5 років, а визначення потреби в підвищенні роботодавець повинен визначати щороку до 1 жовтня. Отже, можна посилатися на те, що підвищення кваліфікації відповідальних за ведення військового обліку повинне відбутися у межах 5-річного строку, а його логічно обраховувати від дати набрання чинності Порядком №1487, тобто з 05.01.2023 року. Також варто очікувати, що ближче до жовтня з’явиться більш чітке роз’ясненнях від Генштабу щодо проходження підвищення кваліфікації.

Нагадують, що за п. 72 Порядку №1487 усі юрособи – незалежно від форми власності — щороку до 1 лютого видають накази (розпорядження) про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку в минулому році відповідно до компетенції. У таких наказах (розпорядженнях), зокрема, визначаються завдання щодо підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Водночас витяги з таких наказів до Генштабу ЗСУ щороку до 10 лютого повинні подавати лише державні органи.

(За матеріалами ЗМІ, зокрема публікації І.Гоменюка, юриста, м. Київ від 26 .06.2023)

11:21
125
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...