Зміни та новації у нормативних документах — травень 2024

Шановні колеги!

Інформуємо Вас про окремі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються нашої галузі, внесені в травні 2024 року, новини профспілок (з оригіналами документів можна ознайомитись за посиланнями, наведеними в тексті). 

 30 травня у Києві відбулось 8-е засідання Ради ФПУ. Участь у засіданні Ради ФПУ взяв Герой України Святослав Паламар (позивний «Калина»), підполковник, заступник командира по роботі з особовим складом 12 бригади спецпризначення Нацгвардії «Азов».Святослав Паламар подякував ФПУ, членським організаціям за підтримку сил оборони, фінансову і гуманітарну допомогу, проведення реабілітації військових, використовуючи майновий комплекс профспілок. Він також розповів про структуру підрозділу, яке він представляє, профіль завдань, що виконуються, а також про роботу рекрутингових центрів, які створено Бригадою у декількох містах України.

Голова ФПУ подякував Калині за високу оцінку діяльності профспілок під час війни, героїзм  і відвагу українських воїнів, які вони демонструють на передовій, захищаючи мирну працю наших співгромадян на підприємствах і в організаціях, які роблять все від них залежне, щоб задовольнити потреби фронту та наповнити бюджет країни. Г.Осовий зазначив, що для профспілок допомога ЗСУ і силам оборони стали важливим напрямом роботи.

Голова ФПУ Григорій Осовий виступив з інформаційним повідомленням про основні підсумки та завдання поточного року. Зокрема, він зазначив, що для профспілок є важливою робота над реформуванням законодавчої бази, що забезпечує трудові відносини в країні, а також безпека праці на робочих місцях під час воєнного стану. Він розповів про роботу ФПУ з реабілітації військових, які після поранень повертаються з війська і будуть масового повертатися в трудові колективи після завершення війни, про залучення додаткових коштів для проведення роботи з допомоги ВПО і членським організаціям ФПУ та інше. (Виступ Голови ФПУ додається).

З питання порядку денного «Про безпеку працівників підприємств установ, організацій в умовах війни та дії ФПУ в процесі реформування нормативно-правої бази з безпеки праці та охорони здоров’я працюючих» доповів заступник Голови ФПУВасиль Андреєв. Він наголосив, що на переконання профспілок, вітчизняне законодавство про безпеку і охорону праці потребує модернізації, що пов’язано як з інтеграцією України до ЄС, так і з об’єктивними даними щодо травматизму та смертності на робочих місцях.

Рада ФПУ ухвалила постанову, в якій керівництву Федерації профспілок України, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань рекомендовано активізувати комунікації зі сторонами соціального діалогу на всіх рівнях, з народними депутатами України — представниками ФПУ у Верховній Раді України, а також щодо необхідності спільних дій, спрямованих на реформування законодавства у сфері охорони праці, розширення гарантій членів профспілок у зв’язку із передбаченим впровадженням ризик-орієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на виробництві.

Далі члени Ради заслухали інформаційні звіти органів управління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ПрАТ «Укрпрофтур» щодо збереження та використання ними профспілкового майна у період воєнного стану. Про виконання Бюджету ФПУ за 2023 рік, встановлення розміру членських внесків і затвердження Бюджету ФПУ на 2024 рік членів Ради поінформував Голова ФПУ Григорій Осовий. 

З усіх цих питань Рада також ухвалила відповідні постанови.

10 травня ВРУ продовжила дію воєнного стану та мобілізації ще на 90 днів — до 12 серпня 2024 року – прийняла Закони України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 08.05.2024 № 3684 та «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» від 08.05.2024 № 3685.

18 травня набрав чинності новий закон про мобілізацію — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text

Детально про новації – в розділі «ВОЄННИЙ СТАН».

До змін в Законі про мобілізацію Кабмін додатково прийняв ще кілька нових постанов. А саме — затверджено:

  • Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа (постанова КМУ №559, якою затверджений Порядок №559 — про нові форми військово-облікового документа- https://tinyurl.com/5exhn8f6). Тим, хто вже має військово-обліковий документ, отриманий до 18 травня, новий документ отримувати не потрібно. За п.2 Порядку №559 військово-обліковий документ створюється та видається (замінюється) в е-формі – засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста з використанням мобільного додатка Порталу Дія та у паперовій формі – на бланку, форму якого затверджено Порядком №559.

В електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у QR-коду військово-облікового документа. За п. 24 Порядку №559 громадянин України може передавати військово-обліковий документ на паперовому бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін до облікових даних. Але лише за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3 до Порядку №559! Військово-обліковий документ повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки. Відповідно, якщо документ електронний, то для внесення змін достатньо роздруківки (копії), і вона вже не повертається громадянину.

Про втрату військово-облікового документа на бланку громадянин України зобов’язаний повідомити керівника районного (міського) ТЦК або його відділу (керівника відповідного органу СБУ, підрозділу розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку.

Порядком №559 також передбачено, що за зіпсування або недбале зберігання військово-облікового документа на бланку громадянин України несе відповідальність відповідно до закону. З огляду на те, що такий документ є документом для військового обліку, то штраф накладатиметься як за порушення його правил.

  • Порядок проведення призову та правила вручення повісток працівникам (постанова КМУ №560) (посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B... Відповідно до новацій законодавства, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої облікові дані протягом двох місяців. І зробити вони можуть це, також і після вручення повістки. Законодавством визначено, що вручити її можуть:
  • представники ТЦК, органу СБУ та підрозділу Служби зовнішньої розвідки (залежно від того, де військовозобов'язаний перебуває на обліку);
  • представники органу місцевого самоврядування (сільських, селищних рад та міських виконкомів);
  • роботодавець (керівник підприємства, де працює військовозобов'язаний);
  • керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК);
  • управителі багатоквартирних будинків (ОСББ)

Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, визнаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до ТЦК повідомити про причини неявки, звернувшись до зазначеного у повістці територіального центру комплектування або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує 7 календарних днів.

Важливо. За ігнорування повісток або відмову від проходження від ВЛК українцям загрожують нові штрафи, які встановлені для громадян в межах від 17 000 до 25 500 гривень.

  • Зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників (постанова КМУ №563). (посилання — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/563-2024-%D0%B... Зокрема, повідомити про виклик до ТЦК потрібно не лише працівників, що знаходяться робочих місцях, а і тих, хто перебуває поза ним

На що потрібно звернути увагу:

  • змінами уточнили, що щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку (це інформація про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів) підписуються керівником, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства. До цього така вимога стосувалася лише списків персонального військового обліку;
  • з Порядку №1487 прибрали перший абзац п. 51, який дозволяв жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у ТЦК (і не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року. Тобто тепер військово-облікові документи повинні оформити всі військовозобов’язані!;
  • повідомити про виклик до ТЦК треба не лише тих працівників, що є на робочому місці (як цього вимагає Порядок №560), а і тих, хто знаходиться поза ним, — керівники мають видати наказ про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів і довести його до відома таких осіб під особистий підпис.

А у разі виконання такими особами дистанційної, надомної роботи, у період їх тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні – рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення. Про те, що ви повідомили працівників таким чином, треба відзвітувати! Тобто, надіслати копію відповідних наказів та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення у триденний строк до відповідного ТЦК та СП, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів.

Загалом Порядок №1487 привели у відповідність до Закону №3633, зокрема і щодо військового обліку тих громадян України, які перебувають за кордоном. 

  • Порядок реалізації експериментального проєкту щодо уточнення облікових даних військовозобов’язаними, які перебувають за кордоном (постанова КМУ №565). (посилання — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/565-2024-%D0%B...) Якщо коротко, то експеримент полягає в уточненні військово-облікових даних тих, хто фізично перебуває за кордоном, за допомогою Електронного кабінету. Триватиме експеримент 2 місяці. 

Крім того, Уряд вирішив долю списків щодо бронювання, наданих до Генштабу до 10 травня. Так, бронювання військовозобов’язаних за такими списками, які надійшли на погодження до Генерального штабу Збройних Сил до 10 травня 2024 р., здійснюється за зазначеними списками, погодженими Генштабом.

Підвищені штрафи за порушення правил військового обліку та мобілізації. Нові штрафи за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період становлять від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), 17000—25500 грн (ст. 210 КпАП);

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період посадовим особам органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань загрожує штраф від 2000 до 3500 нмдг, 34000—59500 грн (ст. 210-1 КпАП). 

Справи про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і, відповідно, справи щодо порушення роботодавцями правил військового обліку як складової такого порушення, розглядають ТЦК. Від їх імені розглядають справи про адміністративні правопорушення і накладають адміністративні стягнення керівники ТЦК (ст. 235 КпАП).

Якщо посадова особа ТЦК виявила порушення, вона протягом 24 годин складає протокол про адміністративне правопорушення у двох екземплярах. Один екземпляр вручають посадовій особі підприємства, яку притягнуть до адміністративної відповідальності (ст. 254 КпАП).

Справу про адміністративне правопорушення розглядає керівник ТЦК у 15-денний строк (ст. 277 КпАП). За результатами розгляду він виносить постанову щодо справи, яку оголошує негайно після закінчення розгляду справи. Копію постанови протягом трьох днів вручають (надсилають) посадовій особі підприємства, щодо якої її винесено (ст. 285 КпАП).

30 травня У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт від 30.05.2024 №11308 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо економічного бронювання ……. під час воєнного стану». (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/44330 )

Головна мета — внесення до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» змін, які дозволять громадянам, які через релігійні та інші переконання, або з інших причин не спроможні брати участь у справі оборони через призов на військову службу, — працювати на економіку.

Автори пропонують доповнити ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» наступним пунктом, зокрема:

«Бронювання громадян військовозобов’язаного віку і стану, які офіційно працевлаштовані або займаються підприємницькою діяльністю і які сплачують за місяць в бюджет податків не менше, ніж розмір встановленої на поточний місяць в країні мінімальної заробітної плати, відбувається автоматично шляхом щомісячного інформування через засоби електронного зв’язку або в інший доступний спосіб, з підтвердженням сплати відповідних податків, органу, на який Кабінет Міністрів України покладає функцію збору і обробки відповідної інформації та передачі необхідних даних районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого ці громадяни проживають та/або працюють»

Джерело: ВРУ

Кабмін встановив пільги з оплати за оренду державного та комунального майна на період воєнного стану (Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. № 634» від 07.05.2024 № 512 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/634-2022-%D0%B... ): 

  • звільнення від орендної плати фізичних осіб і ФОП, призваних на військову службу;
  • припинення нарахування орендної плати орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309;
  • дозвіл комунальним підприємствам, які повністю або частково фінансуються за рахунок місцевого бюджету, передавати в оренду держмайно без проведення аукціону для цілей облаштування гуртожитків для ВПО, житло яких знищене або пошкоджене внаслідок збройної агресії рф, за ціною 1 грн за 1 м2 площі.

Орендну плату визначеним категоріям орендарів нараховуватимуть з урахуванням цих змін, починаючи з 1 січня 2024 року. Надмірно сплачену орендарями орендну плату зарахують в рахунок майбутніх платежів.

З 4 травня 2024 року діє оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міноборони від 14.08.2008 № 402 (далі — Положення про ВЛК). Підстава — наказ Міноборони від 27.04.2024 № 262. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0616-24#Text)...

Дія Положення про ВЛК поширюється на військовослужбовців, призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Як і раніше, ВЛК визначає придатність за станом здоров’я до військової служби, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям. Також відтепер до завдань ВЛК входить формування висновку про необхідність забезпечення особи з обмеженнями повсякденного функціонування допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) за формою, наведеною в додатку до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2012 № 321.

Оновлене Положення про ВЛК визначає, що під час дії правового режиму воєнного стану кожного військовозобов’язаного оглядає хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, а за медичними показаннями — і лікарі інших спеціальностей. Окрім того, військовозобов’язаний має прибути на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки. ЕКГ виконують після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження — за показанням.

Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, не повинні перевищувати 14 днів.

Якщо дані попередньої медичної документації не збігаються з результатами актуального обстеження, проводитимуть спільний огляд (консиліум) за участі провідних (головних) медичних фахівців, під час якого може прийматимуть рішення про неврахування контраверсійних результатів попередніх досліджень (документів, виписок, заключень тощо) і госпіталізацій під час винесення експертного рішення.

Відомості про результати проходження медичного огляду (військово-лікарської експертизи) призовниками, військовозобов’язаними та резервістами вносять до Єдиного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів у встановленому законодавством порядку.

У зв’язку зі скасуванням статусу «обмежено придатний» ВЛК більше не приймає відповідних постанов. Натомість є нові види постанов.

Важливо, що  майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями «непридатний», «обмежено придатний» та «придатний»

Медкомісія даватиме тільки два висновки: придатний або непридатний. Але сама придатність ділитиметься на категорії:

— повністю придатний;

— придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, звʼязку, оперативного забезпечення, охорони; 

— придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди належать кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів);

— придатний для виконання специфічних завдань.

Додаток 1 до Положення про ВЛК із Розкладом хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві, Міноборони виклало в новій редакції.

Верховна Рада підтримала законопроєкт №11092 про удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку проводитимуть в освітніх закладах. (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43841) 

На сьогодні одночасно існують допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Новий законопроєкт усуває цю невідповідність.

Тепер замість допризовної підготовки запровадять початкову загальновійськову підготовку. Її проводитимуть на третьому рівні повної загальної середньої освіти – у школах (10-11 класи), закладах професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти тощо.

Закон передбачає модульну система викладання на теми:

  • домедична допомога з елементами тактичної медицини, цивільний захист, інформаційна безпека;
  • прибирається стройова підготовка;
  • вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні (топографія і тактика, інженерія — опанування навичок управління безпілотними апаратами, радіозв'язку і різноманітними технологіями, пов'язаними з військовим обовʼязком;;
  • залучатимуться ветерани, громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

Нагадаємо, замість строкової служби в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Це тримісячний (у мирний час – п’ятимісячний) вишкіл, який матимуть пройти усі чоловіки віком від 18 до 24 років – тобто ті, хто ще не підлягає мобілізації.

У Держпраці нагадали, що згідно Закону України від 22.11.2023 №3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» внесені зміни уст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про відпустки», згідно яких мобілізованим працівникам компенсують невикористану відпустку. За заявою працівника, яку слід подати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу, компенсують всі дні невикористаних відпусток, накопичені по дату початку служби — щорічної відпустки та соціальної відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

У Держпраці додали, що компенсуються всі дні невикористаних відпусток, накопичені по дату початку служби. Зароблені дні щорічної відпустки визначають пропорційно до відпрацьованого періоду, за який працівник не відгуляв відпустку.

Не компенсуються відпустки — в зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини; додаткові відпустки постраждалим від Чорнобильської катастрофи, учасникам бойових дій; в зв’язку з навчанням; творчі відпустки.

Принагідно нагадаємо, що до КЗпП внесені зміни стосовно відпочинку, які діють з кінця грудня 2023. Так, збільшено строк можливої відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін з 15 до 30 календарних днів. 

Також, за аналогією до ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», було запроваджено можливість брати відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строків у випадку загрози збройної агресії, епідемії тощо.

З важливих нововведень слід згадати уточнення, що на період таких відпусток за працівниками не зберігається стаж, який дає право на щорічну оплачувану відпустку. Проте щодо страхового та трудового стажу жодних роз'яснень чи уточнень законодавець не надав. 

Директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко вважає, що до кінця 2024 року може бути опублікована остаточна, доопрацьована версія нового правопису української мови. Про це він повідомив “Радіо Свобода”, коментуючи впровадження правописних норм як обов'язкових та завершення перехідного етапу адаптації до нових правил.

На думку експерта, з правопису мають зникнути спроби варіативного написання слів. Також правопис треба позбавити нині наявних у ньому “гібридних елементів” – властиво українські та властиво російські елементи регуляції мови та написання слів.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 22 травня 2019 року схвалив нову редакцію українського правопису, замінивши версію 1992 року. 3 червня 2019 року на офіційних сайтах Міністерства освіти та науки опубліковано правопис.

29 травня 2024 року Верховний Суд України своїм рішенням підтвердив чинність і необхідність використання у мовленні нового українського правопису. Цим рішенням було розв'язано багаторічний спір після січневого рішення 2021 року Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) щодо визнання незаконним та скасування рішення уряду щодо впровадження нових норм правопису української мови.

Наприкінці травня 2024 року відбулись певні зміни в Кодексі законів про працю України. Вони стосуються, по-перше, правонаступництва. Мова про Закон України «Про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо трудових відносин при передачі суб'єкта господарювання» від 25.04.2024, який набрав чинності 15.05.2024. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3677-IX#Text) 

У КЗпП з’явилася стаття 36-1, норми якої зобов’язують роботодавців письмово інформувати працівників про передачу суб’єкта господарювання іншому власнику. Ідеться і про зміну власника внаслідок реорганізації ЗОЗ через злиття, приєднання, поділ чи перетворення.

Введене новітнє поняття «Передача суб'єкта господарювання» у розумінні КЗпП, яка визначена як зміна власника підприємства, установи, організації, їх реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення), виділ, а також зміна власника/користувача майна або його частини, за яким стоїть організована група ресурсів, що використовуються роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), із збереженням виду економічної діяльності, що провадився відчужувачем. 

Таким чином, проста зміна фізичної чи юридичної особи, яка контролює підприємство не впливає на трудові відносини. Але це було і раніше. А от реорганізація та «організована група ресурсів» це вже цікаві новели. Простіше кажучи, якщо бізнес буде переведений на нову юридичну особу, яка наприклад буде виділена з існуючою, або якщо будуть відчужені виробничі потужності підприємства на іншу особу, трудові відносини мають зберегтися.

Роботодавець має не пізніше ніж за 10 робочих днів до передачі письмово повідомити виборний орган первинної профспілкової організації і самих працівників про дату змін; причини змін;  правові, економічні та соціальні наслідки змін для працівників та про заходи, передбачені для працівників. За запитом працівників необхідно проводити консультації для обговорення причин та наслідків запланованих змін.

Але новий власник не зобов'язаний повідомляти попереднього про майбутні плани ведення бізнесу (зміни умови роботи, оплати праці, структури тощо). Законодавство передбачає обов'язок повідомляти працівників про зміни істотних умов праці, викликані змінами у власності роботодавця, за 2 місяці. Оскільки це правило визначено окремою статтею, на нього не поширюється дозвіл на скорочення строку під час воєнного стану.  Так само не вказано, протягом якого часу зміни вважатимуться такими, що викликані передачею бізнесу – адже будь-які зміни, запроваджені роботодавцем після зміни власника, можуть розглядатися як пов'язані з такою зміною, навіть якщо вони втілюються через кілька місяців після передачі. Також зазначено, що роботодавець відповідатиме за припинення трудових відносин через зміну умов праці на шкоду працівникові. Проте, окрім об'єктивних показників, таких як зменшення заробітної плати, важко визначити, що саме вважатиметься зміною умов праці на шкоду працівникові, оскільки немає відповідного визначення.

Законодавець не бере до уваги, що на практиці гарантувати наслідки змін для працівників буде неможливо, адже такі процеси просто не врегульовані чинним законодавством України.

Безперечно, тут виникає багато питань і чимало залежатиме від того, як буде розвиватися правозастосовна практика, але новела цікава. Та все ж Закон спрямований на захист інтересів працівників підприємств шляхом діалогу та узгодження всіх деталей з профспілками.

Отже, серед основних положень зазначимо:

  • створення та регламентування процедури правонаступництва у трудових відносинах; 
  • в процесі передачі бізнесу всі аспекти трудових відносин працівників та відчужувача (попереднього власника підприємства) переходять до набувача (нового власника підприємства); 
  • всі умови співпраці та функції органу первинної профспілкової організації зберігаються навіть після передачі бізнесу новому власнику. Відповідно набувач зобов'язаний виконувати ті ж умови, що були до моменту передачі бізнесу;
  • більше того, протягом 10 днів з моменту передачі бізнесу новому власнику відчужувач та набувач повинні повідомити до вибраного органу первинної профспілкової організації про: дату передачі бізнесу; причини такого рішення; правові наслідки даного процесу для працівників підприємства, а також будь-які заходи, що будуть здійснюватися відносно працівників. 

26 травня Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 р. № 3680, про прийняття якого верховною Радою вже повідомляли. Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування – 24.08.2024 (посилання — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3680-20#Text )

У КЗпП з'явиться глава ХІ-А — домашніми працівниками будуть фізичні особи, які виконують домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем. Не вважатимуть домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно та не більше 40 годин на місяць.

Домашні працівники користуються всіма трудовими правами та гарантіями, передбаченими законодавством про працю. Не допускається прийняття на роботу домашнім працівником особи, яка не досягла 16-річного віку.

З домашніми працівниками укладається трудовий договір в письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін. Допуск до роботи — після повідомлення ДПС про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном. Сторони самостійно вирішують питання щодо необхідності ведення первинної облікової документації та трудової книжки домашнього працівника. 

Про факт та підстави припинення трудового договору, укладеного з домашнім працівником, роботодавець письмово повідомляє ДПС протягом трьох днів з дня звільнення домашнього працівника.

Роботодавці домашніх працівників не платитимуть за них ЄСВ, але домашні працівники зможуть самостійно укласти договір про добровільну сплату ЄСВ. Найімовірніше, домашніх працівників змусять декларувати свої доходи та сплачувати ПДФО і ВЗ самостійно.

У трудовому договорі з домашнім працівником може бути передбачено платне чи безоплатне надання роботодавцем житла домашньому працівнику в користування. Якщо платне, то такі відносини регулюють акти цивільного законодавства — простіше кажучи, слід буде укладати договір оренди. Роботодавець не має права самостійно проводити відрахування із зарплати домашнього працівника в рахунок плати за користування таким житлом.

На домашніх працівників поширюються положення щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку, передбачені КЗпП. Якщо у зв'язку із специфікою домашньої праці не може бути додержана передбачена законом щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, то допускається запровадження підсумованого обліку робочого часу, з тим щоб тривалість робочого часу за місячний обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин. Домашній працівник самостійно веде облік свого робочого часу у зручній для нього формі та погоджує його з роботодавцем у строки, визначені трудовим договором.

Трудовий договір, укладений з домашнім працівником, може передбачати періоди очікування, які вважаються годинами роботи, під час яких домашній працівник не може розпоряджатися своїм часом на власний розсуд у зв'язку з необхідністю бути готовим до виконання за дорученням роботодавця передбачених договором трудових обов'язків.

Вимога роботодавця про передачу на зберігання будь-якого документа домашнього працівника, у тому числі паспорта, є незаконною.

Трудовий договір розривається з ініціативи роботодавця шляхом підписання додаткової угоди про розірвання трудового договору або в односторонньому порядку шляхом надсилання домашньому працівнику у спосіб, визначений трудовим договором, або рекомендованим листом з описом вкладення повідомлення про розірвання трудового договору. У разі такого надсилання трудовий договір вважається розірваним з наступного робочого дня після дати вручення домашньому працівнику поштового відправлення.

Розірвання трудового договору з ініціативи домашнього працівника здійснюється у строки та на умовах, передбачених статтями 38, 39 КЗпП, якщо інше не визначено трудовим договором. Домашній працівник має право негайно в односторонньому порядку розірвати трудовий договір з роботодавцем у разі вчинення стосовно нього членом домогосподарства винних дій, які посягають на честь чи гідність домашнього працівника, або втручання в його особисте життя.

На сайті Федерації профспілок розміщено Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо цифровізації процесів у Державній службі зайнятості та удосконалення її діяльності».

За порівняльною таблицею до нього — передбачається внести зміни до Постанови №413 щодо правил подання повідомлення про прийняття на роботу.

Зазначимо, що наразі немає детальних правил подання початкової та скасовуючої форм повідомлення. Але їх подання можливе, оскільки сама форма це передбачає. І ось тепер після ухвалення та набрання чинності відповідною постановою КМУ роботодавці повинні будуть враховувати нові правила.

Форму повідомлення про прийняття на роботу планують оновити. Тож з дати набрання чинності коментованою Постановою КМУ роботодавці та резиденти Дія Сіті отримують нову форму повідомлення. В ній, крім 11 існуючих граф, будуть міститися ще 6 нових.

23 квітня ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері». Але 13 травня Президент України повернув цей закон. Він пропонував вилучити положення стосовно можливості входження до складу наглядової ради закладу охорони здоров’я народних депутатів України.

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав пропозицію Президента. 23 травня Закон направлено на підпис Президенту України (після вето). Картка законопроєкту за посиланням:   https://cutt.ly/1etyW97L  

Уряд постановою КМУ від 10.05.2024 № 536 прийняв чергові зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285. Майже всі ухвалені зміни наберуть чинності через два місяці з дня офіційної публікації, тобто 15 липня 2024 року. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2016-%D0%B... )

У формах заяв про отримання, зупинення та відновлення ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики після 15 липня 2024 року потрібно буде вказати номер телефону керівника юридичної особи.

Як відомо, ліцензіат зобов’язаний інформувати орган ліцензування про всі зміни даних, які зазначив у документах, доданих до заяви про отримання ліцензії у місячний строк з дня їх настання — КМУ нарешті уточнив, що до повідомлення потрібно додати Відомості, у яких зазначити тільки ті дані, які змінилися.

Оновлені Ліцензійні умови вже прямо передбачають обов’язок закладів охорони здоров’я та реабілітаційних закладів мати затверджені в установленому законодавством порядку стандартні операційні процедури (СОП), зокрема щодо антимікробної терапії.

Згідно з новими вимогами, ліцензіат окрім уповноваженої особи за вхідний контроль якості лікарських засобів, повинен буде мати також особу, відповідальну за координацію заходів стосовно осіб, постраждалих від домашнього насильства і насильства за ознакою статі (пп. 8 п. 13 Ліцензійних умов у редакції Постанови № 536).

Серед змін — обов’язок ЗОЗ і реабілітаційних закладів мати стандартні операційні процедури (далі — СОПи), зокрема щодо антимікробної терапії (пп. 1 п. 12 Ліцензійних умов у редакції Постанови № 536).

КМУ затвердив ліцензійні умови діяльності із заготівлі та тестування донорської крові та її компонентів. Нові ліцензійні умови наберуть чинності через рік із дня офіційної публікації. Відтоді заготівлю крові від донорів (у тому числі виїзну) здійснюватимуть виключно центри крові. Натомість ЗОЗ мають перетворити відділення трансфузіології в лікарняні банки крові (Постанова КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, переробки, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії» від 30.05.2024 № 621). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/621-2024-%D0%B... )

3 травня набув чинності наказ МОЗ «Деякі питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників системи екстреної медичної допомоги» від 16.02.2024 № 26, яким затверджений порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників системи ЕМД.

Керівники центрів екстреної медичної допомоги (ЕМД) та медицини катастроф зобов’язані:

  • встановити, що мінімальна рекомендована кількість інструкторів за кваліфікацією «Інструктор з надання догоспітальної допомоги» становить 10% від кількості бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги відповідно до форми звітності № 22 (річна) «Звіт станції швидкої медичної допомоги за 20__ рік»;
  • затвердити трирічний план підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації всіх працівників центру ЕМД та медицини катастроф і забезпечити перегляд плану підготовки та підвищення кваліфікації не рідше ніж один раз на рік.

Підвищення кваліфікації екстрених медичних техніків здійснюється раз на два роки за навчальними програмами, затвердженими надавачами освітніх послуг і розробленими відповідно до примірних програм підвищення кваліфікації екстрених медичних техніків, розроблених відповідно до підпункту 2 пункту 5 Наказу 262. 

Для перевірки компетентностей після навчання з догоспітальної і ранньої госпітальної допомоги працівники складатимуть незалежний іспит із медицини невідкладних станів. Його програму розробляє уповноважений заклад державної оцінки компетентностей.

КМУ (постанова від 14.05.2024 №545) внормував оплату праці окремих працівників сфери охорони здоров’я за ЄТС. Схему тарифних розрядів доповнена посадами:

  • професіонали у галузі охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я;
  • професіонали з вищою немедичною освітою у сфері охорони здоров’я;
  • екстрений медичний технік;
  • інструктор з надання першої допомоги;
  • оператор оперативнодиспетчерської служби (медицина).

Діапазон розрядів за ЄТС для двох перших посад становить 9—13. Для інших трьох 3—4.

Матеріальну допомогу працівникам регіональних фтизіопульмонологічних центрів необхідно обовʼязково передбачати в колдоговорах. КМУ ухвалив зміни до оплати праці працівників протитуберкульозних закладів і визначив, що працівники регіональних фтизіопульмонологічних центрів, які надають медичну допомогу людям, які хворіють на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, доглядають за людьми, які хворіють на туберкульоз, та/або прибирають приміщення, у яких перебувають такі люди, отримуватимуть допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань.

Виплата буде на підставі рішення керівника центру в межах наявних коштів на оплату праці та у разі включення відповідної норми до колективних договорів. (постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 174 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 24.05.2024 № 606). (посилання -https://zakononline.com.ua/documents/show/527332__...

КМУ затвердив перелік документів для проходження МСЕК (Постанова КМУ «Про внесення змін до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності» від 03.05.2024 № 501).(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/501-2024-%D0%B.... Особа, що звертається для встановлення інвалідності, повинна подати для проходження медико-соціальної експертизи: 

  • паспорт громадянина України (у випадку предʼявлення паспорта громадянина України у формі ID-картки також витяг із реєстру територіальної громади);
  • довідку про присвоєння реєстраційного номера платника податків;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідка територіального центру та соціальної підтримки про перебування на військовому обліку — для чоловіків від 18 до 60 років;
  • довідку про перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України — для людей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.

Медичні документи, які подають ЛКК до МСЕК:

  • направлення на МСЕК;
  • медичні документи, що стосуються захворювання чи стану (виписка з медичної картки);
  • результати лабораторних та інших досліджень, які підтверджують діагноз або стан і ступінь його важкості;
  • план медичної, професійної й індивідуальної реабілітації;
  • документи, що підтверджують причинний зв’язок з інвалідністю;
  • документи, що підтверджують безперервну тимчасову непрацездатність протягом чотирьох місяців.

Діє оновлений порядок виявлення та діагностики туберкульозу. Нові норми діють із 10 травня 2024 року — МОЗ внесені зміни до Порядку організації виявлення та діагностики туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції, затвердженого наказом МОЗ від 16.02.2022 № 302 (далі — Порядок № 302). Підстава — наказ МОЗ від 01.04.2024 № 553 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0563-24#Text)...

Відтепер Порядок № 302 врегульовує не лише виявлення, а й діагностику туберкульозу (ТБ) і латентної туберкульозної інфекції (ЛТБІ). Дія Порядку № 302, як і раніше, поширюється на заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та організаційно-правової форми діяльності, а також ФОПів, які отримали ліцензію на медичну практику.

В Порядку уточнено, які особи належать до груп підвищеного ризику та ключових груп захворювання на ТБi. 

Оновлений Порядок № 302 зобов’язує обласні державні адміністрації забезпечувати спеціальну підготовку медпрацівників для проведення діагностики ЛТБІ. А центри контролю та профілактики хвороб —  проводити діагностику ЛТБІ за допомогою тестів вивільнення гамма-інтерферону.

Поза тим, відтепер Порядок № 302 містить окремі переліки обов’язкових дій медичних працівників за напрямом виявлення, діагностики та лікування ЛТБІ (профілактичного лікування ТБ) під час надання первинної та спеціалізованої медичної допомоги.

КМУ затвердив нові норми харчування для хворих на туберкульоз. Нових норм мають дотримувати регіональні фтизіопульмонологічні центри, реабілітаційні, паліативні та хоспісні відділення, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз. Попередні норми втратили чинність. (Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз » від 17.05.2024 № 571). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/571-2024-%D0%B...

МОЗ затвердило примірний табель оснащення підрозділів ЗОЗ, що надають медичну допомогу в амбулаторних умовах із застосуванням методів загального знеболення та/або седації. (наказ МОЗ «Про затвердження Примірного табелю матеріально-технічного оснащення підрозділів закладів охорони здоровʼя, що надають медичну допомогу в амбулаторних умовах із застосуванням методів загального знеболення та/або седації» від 01.05.2024 № 751) (https://moz.gov.ua/uploads/11/55588-dn_751_0105202...

Мінімальний набір оснащення складається з 15-ти позицій. Зокрема, обов’язкова наявність системи подачі медичного кисню.

З 2 квітня 2024 року втратила чинність Постанова КМУ «Про затвердження Порядку та умов обов’язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов’язків, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і переліку категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов’язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов’язків, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції» від 16.10.1998 № 1642

Уряд «сховав» такі дії в постанові щодо використання печаток (постанова КМУ  від 29.03.2024 № 344). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/344-2024-%D0%B... ) Зауважимо,  що в переліку профзахворювань залишене захворювання на СНІД.

Про дії профспілки і відповіді на звернення з цього питання – у додатку.

Наказом МОЗ України від 2 травня 2024 р. № 755 утворено Робочу групу «Координаційний центр медичної евакуації громадян України за кордон» та затверджено її склад. Також цим наказом затверджено Положення про Робочу групу «Координаційний центр медичної евакуації громадян України за кордон». (посиланняhttps://tinyurl.com/m493avem)

Основним завданням Координаційного центру є надання організаційної підтримки для медичної евакуації громадян України за кордон. 

МОЗ України 11.05.2024 ухвалило наказ № 820, який вносить зміни до правил вступу до інтернатури. (посилання — https://tinyurl.com/y3nev9eh). Запроваджуються наступні новації:

    • рейтинговий розподіл в інтернатуру проводитиме комісія закладу вищої освіти; 
    • навчатися в інтернатурі коштом держбюджету зможуть як студенти бюджетної, так і контрактної форм навчання; 
    • випускники за спеціальністю 228 «Педіатрія» зможуть проходити інтернатуру за спеціальністю «Внутрішні хвороби», а випускники за спеціальністю 222 «Медицина» – за спеціальністю «Педіатрія» та «Дитяча хірургія»; 
    • випускники, які навчалися коштом державного бюджету, і хто відмовляється від участі у розподілі, мають право пройти повторний рейтинговий розподіл наступного року;
    • збільшується термін проходження інтернатури за спеціальністю «Фізична та реабілітаційна медицина» – з двох до трьох років – для випускників, які вступають до інтернатури з 2024 року.

Випускники, які навчалися коштом державного бюджету, можуть обрати розподіл самостійно у випадках:

— випускники, їхні дружина/чоловік, один з батьків або людей, які їх замінюють, мають інвалідність I або II групи або є людьми з інвалідністю внаслідок війни;

— вони є матір’ю/батьком дитини у віці до трьох років або дитини до шести років, яка, згідно з медичним висновком, потребує догляду; вагітні; одинокі матір або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

— випускник належить до четвертої категорії здобувачів вищої освіти (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-por... ) і був переведений на місця державного замовлення;

— чоловік (дружина) випускника(-ці) проходять військову службу (крім строкової), в тому числі за контрактом, у державних військових формуваннях або органах внутрішніх справ.

Також передбачено відрядження інтерна до іншого ЗОЗ для проходження інтернатури.  А для зарахування в інтернатуру випускникам попередніх років, які навчалися коштом державного бюджету, необхідно отримати погодження МОЗ на підставі заяви випускника та листа-погодження закладу вищої освіти, в якому випускник буде проходити інтернатуру. 

До слова, під час засідання колегії МОЗ України, яке відбулося 20 травня 2024 р., Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоровʼя України, доповів про реформування системи інтернатури та запровадження нових спеціальностей. За результатами обговорення колегія ухвалила рішення про необхідність розширення кола медзакладів, в яких можуть здійснюватися працевлаштування та практична підготовка інтернів. Місця в інтернатуру визначатимуться відповідно до фактичної кадрової потреби таких закладів. Також було схвалено рішення щодо запровадження магістерської програми за спеціалізаціями «Протезування-ортезування» й «Терапія мови і мовлення», а також циклів спеціалізації за спеціальностями «Клінічна психологія», «Психотерапія», «Клінічне душпастирство», «Фармаконагляд», «Оцінка медичних технологій».

Йшлося і про запровадження лікарської резидентури. Після обговорення колегія ухвалила рішення про підготовку лікарів-резидентів за спеціальністю «Нейрохірургія», а також про запровадження підготовки лікарів-резидентів за спеціальностями «Клінічна онкологія», «Онкогінекологія». Крім того, заслухали та погодили умови вступу до лікарської резидентури. Так, вступати на цю форму спеціалізації можуть:

    • лікарі, які завершили підготовку в інтернатурі, склали «Крок-3» не менше ніж 85%, мають оцінку «відмінно» за результатами складання іспиту з опанування практичних навичок та вмінь в інтернатурі;
    • лікарі, які мають досвід роботи не менше одного року, склали «Крок-3» не менше ніж 78%, мають оцінку «добре» за результатами складання іспиту з опанування практичних навичок та вмінь в інтернатурі;
    • лікарі-спеціалісти, які мають досвід роботи не менше 3 років (без вимог до успішності за результатами підготовки в інтернатурі).

Програми та навчальні плани підготовки в лікарській резидентурі за відповідною спеціальністю розроблятимуться закладами вищої освіти (науковими установами) із залученням представників профільних медичних асоціацій з урахуванням вимог Європейської спілки лікарів-спеціалістів (European Union of Medical Specialists — UEMS) та розміщуватимуться на їх офіційних вебсайтах.


Додаток: 

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА

ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ППОЗУ

Майдан Незалежності, 2, м. Київ, 01001

Тел./факс (044) 205-76-80 E-mail: profmed@fpsu.org.ua, www.medprof.org.ua

 Код ЄДРПОУ 03591800

 

 

 

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА

ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ППОЗУ

Майдан Незалежності, 2, м. Київ, 01001

Тел./факс (044) 205-76-80 E-mail: profmed@fpsu.org.ua, www.medprof.org.ua

 Код ЄДРПОУ 03591800

  

15 травня 2024 р. № 04-09/61  


Кабінет Міністрів України

Міністерство охорони здоров’я України


Щодо соціального захисту

медичних працівників 

Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  (далі — Закон) передбачено, що  медичні та інші працівники, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, виконують роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, проводять дезінфекційні заходи підлягають обов’язковому державному страхуванню на випадок захворювання на інфекційну хворобу в порядку та на умовах, установлених Кабінетом Міністрів України.

До останнього часу одним із поширених видів такого страхування, було страхування медичних працівників на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини, яке здійснювалось відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 1998р. № 1642 «Про затвердження Порядку та умов обов'язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і переліку категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов'язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов’язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції» (далі – Постанова №1642).

Проте  порушуючи регламент щодо узгодження нормативно-правових актів із позицією соціальних партнерів, зокрема зі Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, оскільки ця постанова безпосередньо стосується умов праці медичних правників, прийнято  постанову Кабінету Міністрів України від 29 березня 2024 р. № 344, якою затверджено «Перелік постанов Ради Міністрів Української РСР та Кабінету Міністрів України, що втратили чинність», за якою  втратила чинність і Постанова № 1642.

У зв’язку з цим до Профспілки надходять запити профспілкових організацій щодо виконання вимог Закону.

Просимо надати роз’яснення: за яким Порядком та на яких умовах має здійснюватись обов’язкове державне страхування медичних працівників на випадок інфікування ВІЛ-інфекцією та, за потреби, вжити заходів щодо розробки нового Порядку замість скасованого.

Про прийняте рішення просимо повідомити Профспілку.


Голова Профспілки Вікторія КОВАЛЬ

Фесан В.О. 205 76 94

12:13
194
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...