Зміни та новації у нормативних документах — квітень 2024

 Шановні колеги!

Інформуємо Вас про окремі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються нашої галузі, внесені в квітні 2024 року, новини профспілок (з оригіналами документів можна ознайомитись за посиланнями, наведеними в тексті). 

23 квітня 2024 року в Любліні (Польща) відбувся Профспілковий саміт на підтримку України.Участь взяли понад 110 профспілкових діячів з Європейського Союзу та України та представник Генерального директорату Єврокомісії з питань політики європейської інтеграції.

Європейські профспілки представляли 93 національні конфедерації профспілок з 41 країн та 10 європейських галузевих профспілок, а українські профспілки представлені ФПУ та КВПУ. 

Зустріч на підтримку України пройшов у форматі чотирьох панелей, на яких обговорювалися різні аспекти ролі профспілок у відновленні країни та їхнього впливу на соціальний розвиток, інтеграцію до Європейського Союзу та загальну стратегію з відновлення спроможності профспілок.

За результатами оголошена «Декларація Профспілкового саміту на підтримку України у м.Люблін (Польща), квітень 2024 р.». В Декларації європейські профспілки засуджують російську військову агресію проти України, яка спричиняє масові жертви, а також руйнування соціальної та енергетичної інфраструктури, що призводить до значного падіння зайнятості та економічних труднощів у країні. У той же час відмічено, що незважаючи на дуже складні обставини, Україна була визнана країною-кандидатом на вступ до ЄС, що є важливою віхою, яку вітають профспілки і зобов’язуються підтримувати шлях країни до ЄС і брати участь у процесі. 

Але оголошене ізасудження дій української влади та роботодавців, які систематично порушують права працівників та профспілок. Європейські профспілки відмічають, що такі дії можуть зробити шлях до вступу в ЄС більш складним і тривалим і, якщо їх не виправити, можуть призвести до того, що країна не буде відповідати ключовим критеріям (так званим Основним принципам).

В Декларації підкреслюється, щодля країн та інституцій Європи надзвичайно важливо забезпечити повагу та зміцнення соціального діалогу та повне дотримання прав профспілок. 

Саміт ще раз продемонстрував готовність європейських профспілок допомагати і працювати з українськими профспілками, а також довів єдність європейського профспілкового  руху у відстоюванні профспілкових цінностей.Текст Декларації – за посиланням https://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/26084-deklaratsiia-profspilkovoho-samitu-na-pidtrymku-ukrainy-u-m-liublin-polshcha-kviten-2024-r.html

4 квітня 2024 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 30.05.2023 № 3127-ІХ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3127-20#Text ) яким Верховна Рада України  знизила призовний вік — максимальний вік, до якого особа може перебувати на військовому обліку призовників, зменшився із 27-ми до 25-ти років. 

Відповідні зміни внесли до статей 15, 18, 18-1, 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) викликатимуть громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку, на медогляд, щоб уточнити їх облікові дані та оформити військово-облікові документи.

Оповіщати призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, — один із обов’язків роботодавця у сфері військового обліку.

17 квітня 2024 року газета «Голос України» опублікувала Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX (далі — Закон № 3633) (посилання - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text). Закон № 3633 набирає чинності 18 травня 2024 року. Виняток — зміни до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII щодо військово-транспортного обов’язку, які набирають чинності з 18 грудня 2024 року.

Обсяг Закону № 3633 — 90 сторінок, змін зазнають чимало нормативних актів. Тому детально про основні новації ми надішлемо окреме повідомлення найближчим часом.

Нагадаємо, що Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби. Повідомимо лише про кілька важливих моментів 

Придатних до служби ділитимуть на категорії за станом здоров’я –  статус “обмежено придатний” зникає. Буде чотири категорії, які визначатимуть, на які завдання придатні чоловіки: 

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі, в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до вищого військового навчального закладу);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Визначатимуть, до якої категорії належатиме військовозобов’язаний після внесення змін до наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». Над редакцією змін працювали Міноборони, Командування Медичних Сил, Міністерство охорони здоров’я, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість. Умови за наказом №402 прописані детальніше — захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань. Оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Йдеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції. 

Повторний медогляд для обмежено придатних розпочнеться із середини травня.

Новації також передбачають оновлення категорій громадян, які мають право на відстрочку від призову на військовому службу під час мобілізації. У центрі уваги – здобувачі освіти. Після останніх змін право на відстрочку виникає у студентів, які здобувають освіту за вищим рівнем, ніж попередній. Тобто після диплома бакалавра здобув диплом магістра, після диплома магістра – навчається в аспірантурі (ступінь доктора філософії або доктора мистецтв), після аспірантури – навчається в докторантурі (доктор наук). У такому разі, якщо у громадянина уже є диплом магістра і він знову навчається у магістратурі, то права на відстрочку у нього немає.

Також зверніть увагу: навчання має відбуватися за денною або дуальною формою.

Аспіранти-контрактники також мають право на відстрочку, якщо навчаються за денною або дуальною формою.

Якщо студент мав право на відстрочку, але з 18 травня втрачає на неї право, то дія відстрочки продовжується до завершення поточного навчального року.

Тобто не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період:

  • здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти;
  • аспіранти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Також на особливий період не підлягають мобілізації: 

  • наукові і науково-педагогічні працівники з науковим ступенем, які працюють у закладах вищої та фахової передвищої освіти, у наукових установах та організаціях;
  • педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти та загальної середньої освіти. 

Важливе уточнення: відстрочення від мобілізації діє за умови, якщо вищезгадані працівники працевлаштовані за основним місцем роботи у відповідних закладах чи установах не менш як на 0,75 ставки.

Тепер військові матимуть можливість перебувати на лікуванні до 12 місяців поспіль зі збереженням грошового та матеріального забезпечення.  Ці зміни внесено до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, вони набирають чинності 04.05.2024 р 

У КЗпП з’являться нові підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця. ВРУ ухвалила 25 квітня 2024 р. Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (законопроєкт від 05.09.2022 № 7731). 

Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (законопроєкт від 05.09.2022 № 7731) доповнює статтю 40 КЗпП додатковими підставами, щоб припинити трудовий договір з працівником з ініціативи роботодавця:( https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40386 ).  КЗпП оновлюється відповідно до вимог воєнного часу, зокрема повинен унеможливити роботу колаборантів на підприємствах стратегічного значення та об'єктах критичної інфраструктури. 

Відповідно до тексту законопроєкту до другого читання, у зв'язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо:

— законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

— працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Раніше в профільному Комітеті зауважили, що звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

Також законопроєктом пропонується вводиться поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури.

Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

  — надання працівниками інформації щодо наявних у них зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;

  — зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Тягар   доведення   наявності   законної   підстави    для розірвання договору у випадках, передбачених нормами цієї статті 41,  лежить на роботодавцеві.

Законом унормовано можливість відсторонення працівника від роботи у випадку проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктів чи операторів критичної інфраструктури. 

Підкреслимо, що для звільнення за колабораціонізм знадобиться згода профспілок. Наразі у Кабміну є три місяці на те, щоб розробити детальні правила.

Рада прийняла в цілому законопроєкт про правонаступництво у трудових відносинах — Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах»

Законотворці розширили поняття правонаступництва у трудових відносинах — правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин із працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, їх реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), зміни власника майна або його частин, що використовуються роботодавцем – фізичною особою у підприємницькій діяльності.

У разі правонаступництва трудові відносини працівників продовжуються із правонаступником. Права і обов’язки за трудовими договорами між працівниками і роботодавцем, що існували, переходять до правонаступника.

При цьому передбачено також окремі процедури з приводу узгодження правонаступництва у трудових відносинах з профспілкою. 

Джерело: ВРУ

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий проект Закону України «Про звернення» (реєстр. №11082  від 13.03.2024).  Законопроект спрямований на удосконалення законодавства про звернення та приведення законодавчих актів України у відповідність до ЗУ «Про адміністративну процедуру».

У проекті Закону:

-  визначено порядок реалізації права кожного звернутися до органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб’єктів, визначених законом, із зверненнями та отримати відповідь у встановлений законом строк;

  — надано визначення термінам «суб’єкт звернення», «суб’єкт розгляду звернення», «уповноважена особа суб’єкта розгляду», «звернення», «послуги, зокрема з питань, які становлять загальний економічний інтерес»;

-  передбачено, що суб’єкт звернення має право на отримання інформації про порядок подання та розгляду звернень, про реєстрацію звернення та стан його розгляду, а також на інформування про рішення щодо залишення звернення без розгляду; одержання письмової або у випадках, визначених законом, усної відповіді про результати розгляду звернення; оскарження ненадання відповіді на звернення або рішення про залишення звернення без розгляду;

-  встановлено, що суб’єкт звернення зобов’язаний здійснювати надані йому права добросовісно та не зловживати ними;

  — передбачено, що суб’єкти розгляду звернень зобов’язані: оприлюднювати на власному офіційному веб-сайті інформацію про визначену сферу повноважень, порядок подання та розгляду звернень; всебічно і вчасно розглядати звернення; письмово або у передбачених законом випадках усно повідомляти суб’єкта звернення про результати розгляду його звернення; інформувати суб’єкта звернення у випадку прийняття рішення про залишення звернення без розгляду у визначені законом строки; інформувати суб’єкта звернення про порядок оскарження ненадання відповіді на звернення або рішення про залишення звернення без розгляду;

-  уточнено вимоги до звернення, зокрема, передбачено, що cуб’єкт звернення або представник суб’єкта звернення підписує письмове звернення у паперовій формі власноруч, в електронній формі – за його бажанням з використанням електронного підпису, крім випадків, передбачених законодавством;

  — оновлено підхід до проведення особистого прийому, зокрема,  передбачено можливість проводити прийом за допомогою відеоконференцзв’язку;

  — удосконалено регулювання щодо розгляду петицій, зокрема, шляхом визначення особливостей їх розгляду органом місцевого самоврядування;

-  передбачено, що суб’єкти розгляду забезпечують здійснення щорічного внутрішнього моніторингу за дотриманням вимог Закону «Про звернення», який полягає у систематичному, комплексному спостереженні, проведенні аналізу та оцінки роботи із зверненнями з метою її вдосконалення та прогнозування розвитку.

Верховна Рада ухвалила закон про регулювання праці домашніх працівників. 25 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 5695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників».

Нагадаємо, що законопроєктом було передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», що складається з шести нових статей, якими визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Враховуючи особливості виконання трудових обов’язків, що зазвичай здійснюються безпосередньо на території житла роботодавця, проєктом акту передбачено надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві, передбачається можливість закріплення в трудовому договорі з домашнім працівником надання йому житла, вводиться гарантія щодо заборони роботодавцю самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом.

Окремо передбачено законодавчу гарантію домашньому працівникові щодо необхідності забезпечення поваги до його честі, гідності та недоторканності особистого життя. При цьому роботодавцю надано гарантію щодо заборони для домашнього працівника розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома домашньому працівнику і зв’язку з виконанням ним своїх трудових обов’язків та проживанням у домашньому господарстві.

З урахуванням специфіки праці домашніх працівників, проєктом акта окремо врегульовано робочий час та час відпочинку домашніх працівників:

  • передбачено альтернативні варіанти вибору системи обліку робочого часу,
  • закріплено гарантії щодо використання праці домашніх працівників при надурочних роботах,
  • передбачено гарантії домашніх працівників при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку.

З огляду на особливості використання праці домашніх працівників, пов’язані з безпосереднім обслуговуванням домашнього господарства, майна членів домашнього господарства, довірчий характер відносин між домашнім працівником та роботодавцем, ізольованість місця роботи домашнього працівника, проєктом акту передбачено введення додаткових підстав для припинення трудового договору з домашнім працівником, зокрема:

  • введено  диференціацію для роботодавця і працівника про терміни попередження припинення трудового договору,
  • передбачено випадки припинення трудового договору в разі смерті однієї із сторін трудових правовідносин,
  • закріплено випадки надання можливості кожній стороні негайно розірвати трудовий договір у випадках, що завдали чи могли завдати їй певної шкоди.

З метою забезпечення трудових прав домашніх працівників при здійсненні своїх повноважень інспекцією праці, законопроєктом передбачено введення обов’язку фізичної особи, яка використовує найману працю, на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю надавати інформацію щодо виконання іншими фізичними особами робіт, пов’язаних з обслуговуванням домашнього господарства.

Проєктом акта вносяться відповідні зміни до інших статей КЗпП з метою приведення їх у відповідність до глави ХІ-А.

Крім цього, з урахуванням специфіки відносин між домашнім працівником та роботодавцем, проєктом акту передбачено внесення змін до законів України «, Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» -  зокрема, пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Тобто  домашній працівник може  добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок, який гарантуватиме  отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності («лікарняні»)

Очікується, що цей Закон набере чинності протягом шести місяців з дня його опублікування.

Замість класифікатора професій – Єдиний реєстр кваліфікацій: прийнято у І читанні законопроєкт. 25 квітня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №9630 щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань -  передбачено створення Єдиного реєстру кваліфікацій на підставі Класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій

Пропонується створити Єдиний реєстр кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, їх діджиталізації та синхронізації з іншими базами даних. Тобто Класифікатор професій можуть замінити Реєстром кваліфікацій.

Нагадаємо, що зараз існує Класифікатор професій (Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 №327), який містить професійні назви робіт.

Якраз на основі Класифікатора професій необхідно формувати назву посади, яку й використовують у документах на підприємстві: штатному розписі, трудовій книжці, наказах з кадрових питань тощо. 

Автори законопроєкту № 9630 вважають, що Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» та Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) не синхронізовані з Реєстром кваліфікацій, морально застарілі та не відповідають сучасним виробничим процесам. Відповідні зміни внесуть до КЗпП, Господарського кодексу, Законів України «Про освіту» 05.09.2017 № 2145-VIII та «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067.

Голови та члени ЛКК не подаватимуть декларації. ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 № 3621-IX (далі — Закон № 3621, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text), яким голів і членів лікарсько-консультативних комісій звільнено від обов’язку подавати декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700).

Розділ XIII «Прикінцеві положення» Закону № 1700 доповнено пп. 215 і 216, якими закріплено звільнення голів і членів лікарсько-консультативних комісій від:

  — обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом, за умови, що такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зумовлює виникнення обов’язку подавати декларації;

  — відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зобов’язує подавати декларації.

Умова — якщо особа не перебуває на інших посадах, що передбачають подання декларацій. Закон № 3621 набере чинності 4 травня 2024 року.

Обмеження по оплаті лікарняних сумісникам можуть скасувати. З 1 січня 2023 року діє нова редакція  Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). Зміни законодавства обмежили можливість оплати лікарняних суміснику, якщо таку допомогу виплачують за основним місцем роботи.

25 квітня 2024 року ВРУ ухвалила у першому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування» (законопроект від 06.09.2023 № 10017; далі — Законопроєкт № 10017. https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42727 ).

Законопроєкт № 10017, серед іншого, вносить зміни у статтю 22 Закону № 1105 та повертає обов’язкову оплату листка непрацездатності за основним місцем роботи та за сумісництвом, як це було до 1 січня 2023 року. 

Тобто Рада за основу прийняла урядовий проект, яким, зокрема у ст. 22 Закону №1105 змінюється АБО на ТА між словами за основним місцем роботи і сумісництвом !

Це ще не закон, але коли його остаточно приймуть сумісникам знову будемо платити лікарняні. Що і треба було довести — оте АБО було просто помилкою того, хто писав ту норму. І ця помилка коштувала сумісникам оплати лікарняних вже більше року. І вони продовжують втрачати поки помилку не виправлено.

В Україні хочуть змінити порядок надання соцдопомоги — можуть запровадити Соціальний веб-портал електронних послуг. Міністерство соціальної політики запропонувало змінити порядок організації надання соціальних послуг. Проект постанови уряду був розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). (https://spo.fpsu.org.ua/laws/r-%e2%84%9611194-proekt-zakonu-pro-vnesennya-zmin-do-zakonu-ukrayiny-pro-status-i-soczialnyj-zahyst-gromadyan-yaki-postrazhdaly-vnaslidok-chornobylskoyi-katastrofy-shhodo-pidvyshhennya-rivnya-s/). 

Пропонується запровадження Соціального веб-порталу електронних послуг Мінсоцполітики як підсистеми Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Згідно з проектом, у разі звернення особи через електронний кабінет на Соцпорталі людині надається інформація про соціальні послуги, якими вона може скористатися, умови та порядок їх надання. За результатами оцінювання потреб у соціальних послугах фахівець із соціальної роботи складає акт оцінки потреб та подає його для прийняття рішення про надання/відмову в наданні соціальних послуг.

Фахівець із соціальної роботи надає допомогу в оформленні заяви про надання соціальних послуг і пакета документів.

Заява може бути сформована з використанням електронного сенсорного пристрою з можливістю підписання особою такої заяви цифровим власноручним підписом, створеним на екрані електронного сенсорного пристрою.

Депутати планують збільшити розмір та перелік пільг для «чорнобильців». У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 11194 «Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ щодо підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Серед іншого, документ передбачає:

  — відновлення норм забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок;

-  ліквідацію норм щодо надання пільг залежно від доходів;

— відновлення грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства;

  — збільшення доплати громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення;

-  збільшення розміру компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи;

-  збільшення розміру додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, віднесеним до категорії 1, 2, 3 і 4 категорії;

-  збільшення розміру щомісячної компенсації в разі втрати годувальника;

-  збільшення розміру мінімальної пенсії для осіб з інвалідністю та інші збільшені норми.

У разі ухвалення Закон набере чинності 1 липня 2024 року.

Верховна рада ухвалила закон, який вирішує низку суттєвих проблем пенсійного забезпечення. Через повномасштабну війну у частині  українців, серед інших проблем, виникли проблемні питання із призначенням пенсій. Україна розірвала дипломатичні відносини з країною-агресором. Тому контакти та документообіг між державними установами – у т.ч. Пенсійними фондами – були  припинені, а обмін документами, – неможливий. 

Як наслідок, українці, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, не могли виконати вимогу діючого до сьогодні закону – підтвердити, що не отримують пенсію від пенсійних органів рф, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні. 

Крім того, рф і Україна вийшли з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення. У зв’язку з цим українці, які частину свого професійного життя працювали в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані, втратили можливість включати періоди такої роботи в свій страховий стаж в Україні. 

Для розв'язання цих питань Мінсоцполітики розробило законопроєкт (https://bit.ly/4b9T2Ar ) №9453, який сьогодні Парламент ухвалив в другому читанні і в цілому. 

Ухвалений законопроєкт вирішує цілу низку суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення:

  — спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф.

  — для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення. 

  — до  страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься  робота на країну-агресора після 2014 року.

Про всі зміни детально на сайті Мінекономіки — (https://www.msp.gov.ua/news/23678.html)

ВРУ остаточно поставила хрест на ідеї накопичувальної пенсії з відрахуваннями роботодавців. Верховна Рада відхилила під час розгляду у першому читанні законопроект «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№9212). Нагадаємо, що законопроєкт пропонував встановити обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. Передбачалося, що в перші 3 роки після ухвалення закону джерелом додаткових пенсійних накопичень у другому (накопичувальному) рівні пенсійної системи виступить держава. Для цього використовуватимуться як кошти Державного бюджету, так і частину коштів ЄСВ сплачених роботодавцями. При цьому розмір єдиного соціального внеску мали залишатися незмінним — 22%. Але такі ідеї не припали до вподоби народним депутатам, за проєкт у першому читанні проголосували лише 214 нардепів при необхідних 226.

В Україні з'явилася професія «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб». До ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професію «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» (код КП 2446.2) внесено у розділ «Професіонали», група «Професіонали в галузі соціального захисту населення»

Відомості щодо професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесено до Реєстру кваліфікацій. Цей професійний стандарт розроблено за ініціативи Мінветеранів з метою запровадження в Україні професійного супроводу ветеранів й ветеранок війни, членів їхніх сімей та родин загиблих воїнів – на шляху переходу від військової служби до цивільного життя.

Зокрема, фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб надаватиме роз'яснення щодо можливостей, прав, гарантій, пільг, отримання публічних (електронних публічних), соціальних, освітніх, реабілітаційних, психологічних та інших послуг. Наприклад, з питань оформлення відповідних документів тощо

Джерело: Урядовий портал

Мінекономіки назвало три умови для доплати медикам закладів освіти. Відповідно до Постанови №67 медичним працівникам закладів освіти державної і комунальної форми власності передбачено доплату у розмірі 20% посадового окладу за роботу у несприятливих умовах праці та надання здобувачам освіти психологічної підтримки. Для отримання такої доплати медичний працівник має пройти онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP», що підтверджується відповідним документом, з метою виявлення та перенаправлення здобувачів освіти з можливими психічними розладами до спеціалістів у сфері охорони здоров'я.

Зазначена доплата встановлюється медичним працівникам закладів освіти, які пройшли зазначений онлайн-курс, здійснюють свої посадові обов'язки безпосередньо на робочому місці в закладах освіти, у яких освітній процес здійснюється за очною, поєднанням очної та дистанційної форми здобуття освіти, та надають кваліфіковану допомогу дітям, які перебувають у стресовому психоемоційному стані під час непередбачуваних ситуацій, наприклад повітряних тривог, оскільки учні можуть відчути різке погіршення фізичного або психічного стану.

Інших додаткових умов для отримання доплати постановою не передбачено. Про це йдеться у листі Мінекономіки від 15.03.2024 № 4707-05/19764-09.

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогам планують змінити. До стажу педагогічної роботи пропонують зараховувати час простою, призупинення дії договору, відпусток без збереження зарплати та педагогічну роботу за межами України 

СПО об’єднань профспілок України розмістив на своєму сайті проєкт постанови КМУ, яка внесе зміни до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 № 78.

До стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років планують зараховувати:

  • час роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України в період з 24 лютого 2022 р. до припинення або скасування воєнного стану та протягом одного року після нього на підставі трудового договору (контракту). Виняток — час роботи у державі-агресорі та державах, до яких Україна застосувала секторальні санкції;
  • час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але залишалися у трудових відносинах із закладами, установами освіти, зокрема періоди простою, призупинення трудових договорів, відпустки без збереження зарплати під час воєнного стану.

За інформацією ФПСУ

23 квітня Верховна Рада в цілому прийняла зміни щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства (законопроєкт 10094). Законопроєкт передбачає: 

  • Дозвіл іноземцям та особам без громадянства входити до складу наглядових рад закладів охорони здоров'я за умови, що кількість незалежних членів наглядової ради перевищує половину.
  • Продовження спрощеного періоду реорганізації державних закладів охорони здоров'я у державні некомерційні підприємства до 31 грудня 2024 року.
  • Урахування положень ст. 1 Закону України «Про санкції» та зобов'язань, що випливають із міжнародних договорів, які обмежують можливість встановлення обмежень для іноземців або осіб без громадянства у складі наглядових рад.

Уряд вніс ряд змін до програми медичних гарантій на 2024. Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році — Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році» від 13.04.2024 № 428. (Детальніше ознайомитися з постановою можна за посиланням — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/428-2024-%D0%BF#Text ).

Що зміниться: 

1. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розпочне контрактування медичних закладів, з якими договори укладалися на три місяці за такими пакетами послуг, як «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах», «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям», «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям», «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах», «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії». 

2. Змінені умови щодо контрактування за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». 

З 1 квітня договори не укладатимуться з тими медзакладами, які не надавали послуги за пакетом у 2023 році або у І кварталі 2024 року. Винятком є ті, хто в 2024 році мав договір на пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії».

3. Оплата медичних послуг в межах пакета «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

Зміни передбачають, що НСЗУ оплачуватиме одному пацієнту раз на рік медичну послугу в рамках звернення «Профілактика» з метою профілактичних оглядів. Послуги у разі гострих захворювань типу «лікування» оплачуватимуться виключно у разі його завершення. 

4. Контрактування закладів на пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії» відбуватиметься за поданням ОВА.

5. Реабілітаційна спроможність закладу та оплата реабілітації. 

У випадку, якщо медзаклад перевищив свою реабілітаційну спроможність під час надання послуг на понад 30%, то з 1 квітня НСЗУ не оплачуватиме надлишок реабілітаційних послуг. Відтепер реабілітаційна спроможність закладу (в стаціонарних умовах) визначається можливістю медичних фахівців з реабілітації, які входять до складу мультидисциплінарної команди, кожен день надавати таку допомогу високого обсягу всім пацієнтам.

6. Оплата за мобільну паліативну медичну допомогу дорослим і дітям. 

До розміру оплати за таку меддопомогу будуть застосовуватись коригувальні коефіцієнти залежно від бригади, яка буде надавати допомогу (бригада спеціалізованої паліативної допомоги або бригада загальної паліативної допомоги). Оплата здійснюватиметься за кожен тиждень надання допомоги пацієнту, який потребує мобільної паліативної допомоги. Також змінено розрахунок фактичної вартості медичних послуг з мобільної паліативної медичної допомоги дорослим і дітям за місяць, що надаються за кожним договором.

Крім того, визначено, що кількість візитів, які здійснюються однією бригадою мобільної паліативної допомоги, не може перевищувати 6 візитів на день на одного лікаря. НСЗУ оплачує лише ті послуги, що включали не менше одного візиту на тиждень.

Джерело – за посиланням ПМГ

26.04.2024  КМУ внесені зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 N 770, з метою приведення його у відповідність до міжнародних договорів України та посилення державного контролю за обігом засобів і речовин у звʼязку з їх особливою небезпечністю для життя і здоровʼя людей. 

Доповнено перелік новими позиціями, а саме списки: особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено; особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено; наркотичних засобів, обіг яких обмежено; прекурсорів, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю; прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Також 26.04.2024  КМУ затверджено, відповідно до частини сьомої статті 19 ЗУ «Про психіатричну допомогу», Порядок організації психіатричної допомоги у разі застосування судом запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування. Порядок встановлює організаційні та правові засади надання психіатричної допомоги у разі застосування судом запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а саме: передання на піклування опікунам, близьким родичам або членам сімʼї з обовʼязковим лікарським наглядом; поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Психіатрична допомога, про яку йдеться, надається на підставі судового рішення, а її надання зупиняється в момент припинення дії судового рішення, на підставі якого було застосовано запобіжний захід.

Станом на 26 квітня даний Порядок ще не оприлюднено. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/467-2024-%D0%BF#Text

Джерело: МОЗ України

МОЗ затвердило шість клінічних протоколів надання меддопомоги при бойових травмах:

  • «Анестезія у пацієнтів із травмою»
  • «Гострий компартмент-синдром»
  • «Бойова торакальна травма»
  • «Бойові поранення: дебридмент та іригація»
  • «Висока двостороння ампутація»
  • «Судинна травма»

Ці протоколи — дослівний переклад Настанов із клінічної практики від Jont Trauma System (JTS CPG)- https://jts.health.mil/). Їх опрацювала мультидисциплінарна група, до якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, в тому числі бойові медики.

До кінця року МОЗ разом із колегами з інших профільних міністерств і відомств планує затвердити понад 30 протоколів JTS CPG у серії стандартів медичної допомоги за темою «Бойова травма» (наказ МОЗ «Про затвердження нових клінічних протоколів за темою «Бойова травма» від 25.04.2024 № 714 — https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-25042024--714-pro-zatverdzhennja-novih--klinichnih-protokoliv--za-temoju-bojova-travma ).

КМУ розширив перелік лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я. Зокрема, до оновленого переліку увійшли ліки і медвироби для пацієнтів із травмами внаслідок бойових дій, слухові апарати й імуноглобулін людський для дітей із хворобою Кавасакі. — постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 216» від 09.04.2024 № 397 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/397-2024-%D0%BF#Text).

 НСЗУ змінює умови оплати послуг за пакетом лікування туберкульозу в амбулаторних і стаціонарних умовах. Нові умови діють із 1 травня.

Умовою отримання другої частини оплати стануть електронні медичні записи про закінчення лікування. При цьому НСЗУ роз’яснила, що критеріями закінчення лікування туберкульозу є закритий епізод, змінений статус основного діагнозу (завершений або вилікуваний) та загальна тривалість лікування залежно від перебігу хвороби (зокрема, не менше 120 днів для лікарсько-чутливого туберкульозу та не менше 180 діб для лікарсько-стійкого туберкульозу).

Критеріями для оплати повторних випадків (рецидивів) туберкульозу слугуватимуть:

  • наявність в ЕСОЗ записів, які підтверджують, що пацієнт отримав повний курс лікування (не менше 120 днів для лікарсько-чутливого туберкульозу, не менше 180 діб для лікарсько-стійкого туберкульозу), а також клінічний статус основного діагнозу в попередньому епізоді лікування туберкульозу як «Вилікуваний»;
  • відкриття повторного епізоду (випадку туберкульозу) лікування не раніше ніж через 30 днів після закриття попереднього епізоду лікування туберкульозу.

У разі спостереження пацієнта в різних ЗОЗ, другу частину оплати отримає ЗОЗ, у якому пацієнт лікувався довше, за умови загальної тривалості лікування відповідно до галузевих стандартів.

Окрім того, Постановою № 408 КМУ визначив, що для пацієнтів, які почали отримувати лікування туберкульозу в 2023 році і за початок лікування яких була здійснена оплата, коефіцієнт закінчення лікування становить 0,25. (Роз’яснення НСЗУ «Щодо зміни принципу оплати послуг за пакетом медичних послуг «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» з врахуванням тривалості лікування та повторних випадків (рецидивів), які почнуть діяти з 01.05.2024» від 09.04.2024 № 11477/6-15-24).

Телемедичних послуг у реабілітації буде більше. КМУ ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 р. № 1268» від 02.04.2024 № 370 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/370-2024-%D0%BF#Text), якою уточнив, що реабілітаційну допомогу можна надавати із застосуванням телереабілітації шляхом телеконсультування (телевідеоконсультування) разом з обстеженням, телереабілітаційних зборів мультидисциплінарної реабілітаційної команди, телеметрії, моніторингу показників здоров’я людини, контролю виконання індивідуального реабілітаційного плану чи дотримання рекомендацій фахівців з реабілітації та освіти пацієнта, дистанційної супервізії та в інших формах, що не суперечать законодавству (у разі технічної можливості). Рішення про надання реабілітаційної допомоги із застосуванням методів та засобів телемедицини приймає фахівець із реабілітації.

ЗОЗ, які надають реабілітаційну допомогу, інформуватимуть пацієнтів про доступні реабілітаційні послуги та умови їх отримання через розміщення таких відомостей у доступному для пацієнтів місці, на сайтах/сторінках, а також під час консультування пацієнтів.

Реабілітаційні відділення забезпечуватимуть впровадження сучасних технологій для надання реабілітаційної допомоги на засадах доказової реабілітації, серед яких і телереабілітаційні.

МОЗ унесло зміни до порядку констатації смерті мозку людини. Відтепер у разі констатації смерті відповідальна особа ЗОЗ зобов’язана невідкладно повідомити трансплант-координатора та спеціалізовану державну установу «Український центр трансплант-координації».

Для констатації смерті мозку дорослих пацієнтів до складу консиліуму можна залучати лікаря-анестезіолога та лікаря-невропатолога (лікаря-нейрохірурга), що мають досвід практичної роботи за спеціальністю не менше ніж три роки.

Для констатації смерті мозку дітей до складу консиліуму входять лікар-анестезіолог дитячий, лікар-невролог дитячий або лікар-нейрохірург дитячий, що мають досвід практичної роботи не менше ніж три роки за відповідною спеціальністю.

Для констатації смерті мозку новонароджених до складу консиліуму лікарів входять лікар-анестезіолог дитячий або лікар-педіатр-неонатолог та лікар-невролог дитячий або лікар-нейрохірург дитячий, що мають досвід практичної роботи не менше ніж три роки за відповідною спеціальністю.

Раніше для залучення до консиліуму всі перераховані лікарі повинні були мати досвід роботи за відповідними спеціальностями не менше ніж п’ять років. (наказ МОЗ «Про внесення змін до Порядку констатації та діагностичні критерії смерті мозку людини та до Положення про консиліум лікарів» від 12.03.2024 № 413, посилання — https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1260-20#Text ).

МОЗ оновило порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Зміни до документа пов’язані з ухваленням закону про реаблізацію права захисників і захисниць на посмертне донорство і не тільки.

Рекомендований перелік оснащення та обладнання кабінету лікаря в ЗОЗ, що проводить ДРТ, тепер включає крісло гінекологічне для осіб з інвалідністю.

Пацієнтів направлятимуть для лікування до ЗОЗ за результатами обстеження та висновку мультидисциплінарного консиліуму з рекомендаціями про можливість застосування лікувальних програм ДРТ. До складу мультидисциплінарного консиліуму входитимуть:

  • медичний директор;
  • лікуючий лікар;
  • лікар-терапевт;
  • лікар-акушер-гінеколог.

Окрім того, за необхідності до консиліуму можна залучати інших спеціалістів.

Також МОЗ затвердило форму «Висновок № ___ мультидисциплінарного консиліуму про можливість застосування лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій» і протипоказання для застосування лікувальних програм ДРТ для проведення лікування жіночої безплідності (захворювання, у разі яких виношування вагітності протипоказане) (Наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 09 вересня 2013 року № 787» від 06.03.2024 № 383 у редакції наказу МОЗ від 29.03.2024 № 540, посилання -  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0485-24#Text ).

МОЗ затвердило порядок ведення реєстру візитів донорів крові та/або її компонентів у системі єКров. Дія порядку поширюється на суб’єктів системи крові, які заготовляють донорську кров та компоненти крові незалежно від їх кінцевого призначення.

Із моменту виникнення технічної можливості паперові форми довідок, передбачені Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX, заклади видаватимуть в електронній формі, у Реєстрі візитів осіб, що виявили бажання здійснити донацію крові та/або її компонентів. (Наказ МОЗ «Про затвердження Порядку ведення Реєстру візитів осіб, що виявили бажання здійснити донацію крові та/або її компонентів, в інформаційно-комунікаційній системі донорства крові» від 01.04.2024 № 549 — https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-01042024--549-pro-zatverdzhennja-porjadku-vedennja-reestru-vizitiv-osib-scho-vijavili-bazhannja-zdijsniti-donaciju-krovi-taabo-ii-komponentiv-v-informacijno-komunikacijnij-sistemi-donorstva-krovi )

Інформація актуальна станом на 02.05.2024

Інформаційно-аналітичний відділ ХООППОЗУ© 2024

00:24
88
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...