​Звернення Президії Федерації профспілок Хмельницької області

Шановні народні обранці!


21 вересня 2021 року на пленарному засіданні Верховної Ради України розглянуто у першому читанні проекти Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. №5388), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» (реєстр. №5161), «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття» (реєстр. № 3115), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування» (реєстр. № 2743).

Зазначені законопроекти порушують фундаментальні права людини, звужуючи трудові права працівників та нівелюючи правозахисну функцію профспілок.

В основу цих законопроектів покладено розроблений ще Урядом О. Гончарука проект Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708), який отримав негативну оцінку МОП, ООН та був жорстко розкритикований профспілками України та світу.

Запропоновані законопроекти №5161, №5388 створюють можливості для експлуатації найманих працівників в Україні та повного і безконтрольного диктату роботодавців, які й так мають більше можливостей та впливу в трудових відносинах, суперечить положенням ратифікованих Конвенції МОП №158. Крім того, статтею 296 Угоди про асоціацію України та ЄС визначено, що жодна сторона не повинна послаблювати або знижувати рівень охорони праці, передбачений в її законодавстві.

Законопроектами №3115, №2743 повністю скасовують десятиріччями напрацьовані механізми системи соціального страхування найманих працівників, управління Фондами на принципі трипартизму (профспілки, роботодавці, держава), а також включення коштів соціального страхування в склад державного бюджету, що суперечить положенням ратифікованих Конвенцій МОП №102,117 та інших. Водночас, ще одним законопроектом «Про внесения змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681), який внесений до порядку денного пленарних засідань чергової сесії, ініціюється позбавлення повноважень профспілок як сторони соціального діалогу щодо проведення узгоджу вальних процедур проектів законів та інших нормативно-правових актів у сфері трудових та соціально-економічних відносин, правозахисної функції, а також існуючих законних гарантій для профспілкових активістів, позбавлення права власності профспілок.

Вважаємо, що реалізація вищезазначених законодавчих ініціатив може призвести до масових порушень прав найманих працівників, гарантованих Конституцією України та міжнародним законодавством, зокрема їх права на об'єднання та колективний захист. Крім того, статтею 296 Угоди про асоціацію України га ЄС визначено, що жодна сторона не повинна послаблювати або знижувати рівень охорони праці, передбачений в її законодавстві.

Констатуючи системність наступу на трудові права працівників і профспілок, усвідомлюючи реальну загрозу руйнації профспілкового руху з боку влади, профспілки Хмельниччини звертаються до Вас, шановні народні депутати, відмовитись від підтримки у другому читанні законопроектів №№5161, 5388, 3115, 2743 а також не підтримувати заплановані на розгляд законопроекти №5371 та №2681.

Заздалегідь вдячні за розуміння.

Голова ФП області

За дорученням президії з повагою О.В. Сковородніков

21:48
190
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...