Важливі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються охорони здоров'я – листопад 23 Ч.3

ДОВІДКОВО:

Воєнний стан змінює норму робочого часу в грудні 2023. 

Для працівників із п’ятиденним і шестиденним робочим тижнем із вихідним у неділю, 25 грудня тепер робочий день. Тому змінилася розрахункова норма робочого часу. 

За п’ятиденним робочим тижнем із понеділка по п’ятницю з 8-годинним робочим днем тепер 21 робочий день — розрахункова норма робочого часу змінилася зі 160 годин на 168 годин. 

За шестиденним 40-годинним робочим тижнем з одним вихідним днем у неділю тепер 26 робочих днів — розрахункова норма робочого часу змінилася зі 165 годин на 172 одину.

Наказом Мінінфраструктури від 02.11.2023 р. № 1011 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року № 43 «Про затвердження норм витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті». Відповідні Норми втратили чинність з 2 листопада. Ну а нових норм не затвердили.

Таким чином з 2 листопада загальнодержавних норм витрат немає, а тому у підприємств є свобода вибору, що саме вважати за норму. Тож суб'єктам господарювання варто зафіксувати власним наказом своє рішення. Власне й раніше можна було обирати між чотирма варіантами щодо списання пального на підприємстві:

— використовувати норми, затверджені наказом №43;

— замовити розрахунок норми у ДержавтотрансНДIпроєкті;

— самостійно розрахувати і затвердити норми;

— встановити на автомобіль GPS-трекер із контролем витрат пального.

І хоча традиційно податкова служба вважала обов'язковим саме застосування норм згідно з Наказом №43, але існує судова практика на користь платників податків, які обрали інший варіант. 

В інформаційній довідці до наказу №1011 читаємо, що на сьогодні норми не враховували показників для суттєвої кількості нових моделей колісних транспортних засобів, виробництво яких налагоджено вже після затвердження норм, що спричиняє надходження численних звернень від суб'єктів господарювання щодо необхідності їх актуалізації. Проте Мінінфраструктури немає повноважень на внесення змін до норм, а тому прийнято рішення про їх скасування. 

У той же час міністерством спільно з ДП «ДержавтотрансНДІпроект» опрацьовується пропозиція щодо розроблення проєкту Державного стандарту України у сфері нормування витрат палива на автомобільному транспорті. А на перехідний період (орієнтовно 1,5-2 роки) після втрати чинності норм будуть розміщені на сайті держпідприємства методичні рекомендації з нормування витрат палива.

Нагадаємо, що Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом, який тепер нечинний, не мали обов’язкової сили для КНП. Для їх застосування потрібно, щоб у положенні про списання пального й мастильних матеріалів було зазначено, що під час списання пального й мастильних матеріалів використовують цей нормативно-технічний акт. І не для всіх автомобілів там можна було знайти норму, адже після 2012 року змін до норм не вносили. У такому випадку пропонували звертатися до ДержавтотрансНДІпроект, який на договірних засадах може встановити тимчасову індивідуальну норму (пп. 2.1.5 п. 2.1 розд. 2 Норм). Зауважимо, що не заборонено й самостійне розроблення КНП норми для автомобіля, який ним використовується.

Інформація актуальна станом на 05.12.2023

Інформаційно-аналітичний відділ ХООППОЗУ© 2023


Додаток 1

НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

08 листопада 2023 року № 38425/4-15-23

 

Закладам охорони здоров’я (за списком)

Національна служба здоров’я України (далі — НСЗУ) засвідчує свою повагу і вважає за необхідне проінформувати щодо питання забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови) для пацієнтів з порушеннями слуху.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2023 № 1139 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо удосконалення реалізації програми медичних гарантій» внесені зміни до абзацу шістнадцятого пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 410, який викладено в такій редакції:

«на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування вимоги Порядку, затвердженого цією постановою, щодо наявності в пропозиції про укладення договору сканованої копії документа, що підтверджує забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови), у суб’єктів господарювання, які розташовані на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, не застосовуються».

Зазначені зміни застосовуються з 01.01.2024 року.

Із урахуванням наведеного вище та відповідно до пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 410, пропозиція суб’єкта господарювання, який бажає укласти договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (далі — договір), повинна містити, зокрема, скановану копію документа, що підтверджує забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови). Таким документом є лист за підписом керівника закладу охорони здоров’я, у якому зазначено про забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови).

Нагадуємо, що статтею 23 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначено повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення жестової мови як мови спілкування та навчання. Зокрема, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, серед іншого, забезпечують можливість комунікації осіб з інвалідністю з порушенням слуху в органах, установах та закладах соціального захисту населення, правоохоронних органах, органах пожежної безпеки, аварійно-рятувальних службах, закладах охорони здоров’я, навчальних закладах тощо; сприяють наданню послуг перекладачів жестової мови громадянам України з порушенням слуху, які користуються жестовою мовою.

Отже, починаючи з 01.01.2024 суб’єкти господарювання (за виключенням тих, які розташовані на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Мінреінтеграції) мають забезпечити надання послуг перекладачів жестової мови громадянам України з порушенням слуху, які користуються жестовою мовою.

Таким чином, пропозиція суб’єкта господарювання, який бажає укласти договір на 2024 рік, повинна містити лист за підписом керівника закладу охорони здоров’я, у якому зазначено про забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови), до якого можуть бути додані додатки, до прикладу, копія укладеного договору про надання послуг перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови), копія наказу про працевлаштування особи зі спеціалізацією перекладача жестової мови (сурдоперекладач), тощо.

Голова                  Н. Гусак


Додаток 2

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

21 листопада 2023 року № 4708-05/63277-09

Про розгляд звернення на запит редакції

Міністерство економіки України в межах компетенції розглянуло Ваше звернення від 08.11.2022 щодо питання фінансування роботодавцем медоглядів та повідомляє.

Статтею 17 Закону України «Про охорону праці» визначено, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій (далі — Порядок проведення медичних оглядів), затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за № 846/14113 (зі змінами), визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Пунктом 2.5 Порядку проведення медичних оглядів встановлено, що роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення

медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний та рекомендаційний характер.

Враховуючи те, що в Україні введено воєнний стан, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв’язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник Міністра економіки України                    Т. Бережна

Важливі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються охорони здоров'я – листопад 2023 Частина 1

Важливі зміни та новації у нормативних документах, що стосуються охорони здоров'я – листопад 2023. Частина 2

14:07
54
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...